English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена паролаbTOURISM ПРЕДСТАВЯ

Дан Колов
Дан Колов
Дан Колов

Дан Колов


     Най-силният българин за всички времена е роден на 27 декември 1892 г. в село Сенник, не далеч от град Севлиево. Той е борец. Името му е Дончо Колев Данев. Едва на 17 години, когато по традиция в България се извършват държавнически преврати, Дончо отпътува от пристащинето в Истанбул към Новия свят заедно с група балканци. На американска земя започва работа при строежа на железопътни релси. Твърди се, че още тогава гомилото от “американци” от всички раси и етноси са удивени от уникалната му сила, присъща само на гръцките богове или техните потомци от Балканите. По това време между работниците често се организират борби, в които българинът разбива в пода всичките си противници. Скоро е забелязан от директора на известния американски пътуващ цирк “Виктория”, където якият българин Дончо се превръща в непобедимия кечист Dan Koloff.

Победите му на организираните от цирка турнири по wresling скоро му донасят славата на най-известния кечист на територията на САЩ. Десетки от известните по това време борци се изправят очи в очи срещу “железните ръце” на българина - Джеф Лауренс, Збишко Циганевич, Джак Шерей, наричан още Човекът светкавица, Руди Дусес, Джое Стекер, Странглар Левис, Джим Броунинг и много други. Нито един обаче не е в състояние да победи Dan Koloff. Още тогава сред почитателите на този спорт тръгва мълвата, че българският борец наистина е надарен с нечовешка сила, подобно на Херкулес и Соломон. Разказвало се, че са го виждали сам да повдига на раменете си железопътна релса дълга 50 метра, че вдига над главата си борци почти два пъти по-тежки от него, че съперниците му посинявали от липса на кислород още щом ги хванел през кръста за да ги преметне. Митологизираният в Щатите Dan Koloff получава покана за участие в единствен по рода си турнир в Япония, където борбата от хилядолетия е национален спорт. На финалната среща на тепиха излизат Dan Koloff, обгърнат с нашето знаме, и Джики Хиген "Удушвача", идолът на японската борба, непобеждаван от никого. Едва ли светът някога ще забрави тази среща...

Милиони души от всички краища на света застават пред радиата си за да проследят битката на двамата титани. Новината за победата на българина се разнася над 5–те континента като опустошително цунами. Япония е потопена в скръб, а в България хората наизлизат по улиците и като че за втори път да отпразнуват свободата си. На следващата сутрин никой вече не говори за България като за държавица близо до Османската империя – България вече съществува за света.Журналистите се надпреварват да му измислят прякори - "Кинг Конг", "Кралят на кеча" или "Балканският лъв". Поканен е на големия турнир в Париж. И в Европа Dan Koloff размазва всичките си противници, а на финала и любимеца на домакините Анри Деглан "Човекът с хилядата хватки", който по това е време европейски, световен и олимпийски шампион. След тази победа за всички вече е ясно, че българинът е апсолютният шампион на света. Получава титлата "Европейски шампион" и блестящия "Диамантен пояс".

Dan Koloff остава българин до последния си дъх. Въпреки славата, която му предлагат САЩ, той решава да се завърне в България. Завинаги. На 26 март 1940 г. непобедимият български борец умира от туберколоза. По негово желание, погребан е в родното си село, в земята, на която се е родил. Дончо Колев Данев има над 1500 срещи като професионален борец, от които губи само три. През целия си живот запазва българското си гражданство и се бори като български борец. В спомените на всички той остава великан по сила и по дух. Всяка година в град Севлиево се провежда турнир по свободна борба в негова памет.
ОЩЕ ОТ ПРЕДСТАВЯ

»  Покорителят Христо Проданов
»  Неповторимата Надежда Хвойнева
»  Първият български Олимпиец Никола Станчев
»  Актьорът - усмивка Димитър Манчев
»  Аристрократът на духа Вили Казасян
»  Създателят на Детския хор на БНР акад. Христо Недялков
»  Царицата на сватбената музика Недялка Керанова
»  Космонавтът Георги Иванов
»  Роклегендата Жоро Минчев
»  Комунистическият Вожд Георги Димитров
»  Първият български генерал Сава Муткуров
»  Българското дете-чудо Недялка Симеонова
»  Свети благоверен княз Александър Невски
»  Легендарният летец Димитър Списаревски
»  Иво Папазов - Ибряма
»  Свети Йоан Кукузел
»  Самарското знаме в Стара Загора
»  Морският фар на нос Шабла


Виж още...