English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена паролаbTOURISM ПРЕДСТАВЯ

Роклегендата Жоро Минчев
Роклегендата Жоро Минчев
Роклегендата Жоро Минчев

Роклегендата Жоро Минчев


     “Никога не съм си мислил, че създавам история! Това недей да го забравяш никога! Никога не съм си въобразявал, че ще ме пишат в енциклопедии и не съм го правил заради това. Просто – кеф ми е да си пея!”, беше казал Жоро в едно от последните си интервюта. С неговата смърт българската Рокмузика завинаги загуби един от най-великите си Творци. Георги Минчев беше сърцето на Рока в България през дългите години на комунистическа цензура, а след промените от 1989 година застана на чело на трезвомислещата българска интелигенция и се отдаде на “свободната българска култура”. С името му са свързани десетки музикални шедьоври, а гласът му се превърна в емблема на българската рокмузика. Той беше музикант, поет, текстописец, бохем и явление в българския културен и обществен живот от втората половина на XX век. Мнозина негови колеги го определят като некоронования крал на рока у нас. От 2001 година в негова помет в София се провежда международен блус-рок фестивал “Цвете за Гошо”.

Георги Минчев е роден на 9 април 1943 година в София. Следва външна търговия в ВИИ “Карл Маркс”, като първите му солови изпълнения датират от началото на 60-те години. По това време Жоро Минчев пее дует с Бисер Киров, солистит е на "Студио 5” и свири заедно с рокбандата “Бъндаръците”, която се приема за първата българска рокгрупа. Тя носи името на британския лорд Бънд, който представя Обединеното кралство в Тристранната съюзническа комисия, формирана след 9 септември 1944 г. Основават я братята Димитър “Бандърака” и Иван “Вачо” Милеви, като в състава са още съученикът на Вачо Кирил Маричков и приятелят му от махалата Петър Цанков. Заедно с тях Гошо Минчев изпълнява песните на Клиф Ричард, Джери Лий Луис, Елвис Пресли и Литъл Ричард. Родителите на Кирил Маричков са тясно свързани с комунистическия режим и остро неодобряват групата, която повсеместно бива приета като “бунтарска”. През 1966 година “Бъндаръците” се разпадат, а още на следващата година Маричков и Цанков основават нова група, която по-късно е наречена “Щурците”.

Новата банда има далеч по-спокойна съдба, изнася много концерти и се ползва с широка популярност. Като студент през 1967 година Георги Минчев е удостоен с голямата награда на авторитетния навремето международен кункурс “Златния Орфей”. Песента, с която печели е обявена за Мелодия на годината'67 и отдавна се приема за evergreen – “Бяла тишина”. Автор на песента е прочутият композитор Борис Карадимчев, а акомпаниментът е на “Щурците”. В края на 60-те по радиата в страна зазвувачат и песените „Снегът на спомена“ и “Сребърни ята" в изпълнение на Гошо Минчев, които също биват обявени за хитове. През 1968-69 година той свири заедно с “огнените момчета” от групата “Сребърни гривни”, създадена през 1964 година от Валентин Стефанов “Вальо Гривната”. Първоначално в репертоара на групата се включват предимно кавъри на британската група The Shadows, предвождана от виртуония китарист Ханк Марвин. Постепено групата се ориентира към обработки на известни фолклорни песни, с които постига широка популарност на музикалните фестивали у нас и в Соцблока. Сред най-известните изпълнения на Георги Минчев от този период са “Вечерай, Радо”, “Пусто лудо и младо”, “Ела се вие, превива”, “Проксима”. По това време със “Сребърни гривни” е известният изпълнител Борус Гуджунов, един от малцината оцелели в самолетната катастрофа от 21 декември 1971, когато загива иконата на българската естрада Паша Христова.

В началото на 70-те Георги Минчев заминава за Белгия, където следва кино и телевизионна режисура в IAD Брюксел. След дипломирането си през 1977 година музикантът напразно търси поле за действие в "спокойното време" на 80-те години в България. Заема се с журналистика и между 1980-82 г. води радиопредаването “Песни на седмицата" по “Радио София”. Водещ е и на телевизионния конкурс “1 от 5” през 1982-84 година и Младежкия конкурс за забавна песен от 1980 г по БНТ. В края на 80-те Георги Минчев най-сетне успява да издаде дебютния си албум - "Българският рок". Сред парчетата в него са "Урок по рок", "Почти полунощ", "Есен в Созопол", "Какви времена", които отново изкачват името му на върха на музикалните класации у нас. До края на живота си издава още 4 албума - "Рокендрол ветерани" от 1989, "Равносметка" от 1995, "BG рок" от 1995 и "Бяла тишина" от 1997. През 1991 година с П. Гюзелев създава групата “Стари муцуни”, а през 1998-а заедно с Развигор Попов - групата "Полезни изкопаеми". Особено нашумява с песента „Блажени години“, която е кавър на американска кънтри-мелодия.

“Бардът на демокрацията”, както го нарекоха медиите, си отиде от този свят 18 февруари 2001 година, след дълга и неравна битка с рака. Четири години по-късно излезе негов посмъртен албум. И както подобава на името и паметта на Гошо Минчев, един диск бе недостатъчен да събере забележителните моменти от творчеството му. Албумът съдържа едва 18 от неговите песни, сред които "Бяла тишина", "Блажени години", "Равносметка", "Рокендрол в събота", "Гадже бонбон", "Купонът тече", "Стар, избелял албум". Някой от тях са от времената, "когато рокендролът беше млад", а други - от демократичните времена, които той “по жороминчевски” прие с голям ентусиазъм. Китарата си Музикантът завещава на своя приятел, рокаджията от зората на промените, Васко Кръпката, който прави с нея поклонение пред гроба на Джими Хендрикс в Сиатъл. Той и сред основните организатори на ежегодното музикално събитие посветено на Георги Минчев “Цвете за Гошо”. На него почитта си към изключителния български Рокмузикант отдават десетки групи, тръгнали по пътя на Рока под звуците на неговите песни.Георги Минчев - Снегът на споменаОЩЕ ОТ ПРЕДСТАВЯ

»  Покорителят Христо Проданов
»  Неповторимата Надежда Хвойнева
»  Първият български Олимпиец Никола Станчев
»  Актьорът - усмивка Димитър Манчев
»  Аристрократът на духа Вили Казасян
»  Създателят на Детския хор на БНР акад. Христо Недялков
»  Царицата на сватбената музика Недялка Керанова
»  Космонавтът Георги Иванов
»  Комунистическият Вожд Георги Димитров
»  Първият български генерал Сава Муткуров
»  Българското дете-чудо Недялка Симеонова
»  Свети благоверен княз Александър Невски
»  Легендарният летец Димитър Списаревски
»  Дан Колов
»  Иво Папазов - Ибряма
»  Свети Йоан Кукузел
»  Самарското знаме в Стара Загора
»  Морският фар на нос Шабла


Виж още...