English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Островни истории

28 Jun 07  |  Летен туризъм

      Девствените територии на Черноморието ни започнаха да изчезват като домашните компоти. Ние не сме крайни противници на застрояването с хотели, развитието на инфраструктурата и създаването на по-големи удобства за туриста. Стига всичко да се прави с мисъл и качествено и да не влиза в противоречие с природата. Неугледното застрояване и превръщане на Черноморието ни в една огромна урбанизирана агломерация доведе до унищожаването на редица, обявени като застрашени, животински видове, разрушаване на защитени почви и растителност, както и несъобразяване с паметници на древната култура в България. Още по-болно ни става, защото, според нас, гореизброените могат да бъдат много по-силен притегателен център за туристи, отколкото петзвезден, иначе розов, хотел на Дюните. Не е случаят само с Иракли, в който има някаква надежда да се въведе истинска бизнес политика в това отношение.
Разкопки о.Св Иван
Има светлина природните ни дадености и културното ни наследство да бъдат експлоатирани по правилния начин, защото в противен случай Перперикон няма никога да стане Троя, а България ще затвърди името си на туристическа дестинация за секс и алкохолен туризъм. От bTOURISM.com ще се постараем да ви запознаваме с останалите девствени парчета земя, както в планинските курорти, така и в летните черноморски. Започваме своеобразната рубрика с острова Св. Иван близо до Созопол. Смятаме, че той е най-удачен за поставяне на начало, защото съчетава в себе си редки животински видове и богато културно-историческо наследство. На негова територия се намират над 70 вида птици. Сред тях има видове, които са включени в червената книга за целия свят, не само Балканите или Европа. Наричат зайците там –
Птица о.Св Иван
древните обитатели на острова. “Подпочвени зайци”, който пият вода само по време на половината година, защото единствения им водоизточник е сутрешната роса. Те си правят дупки като къртици и популацията им на острова е изключително многобройна. Област Бургас и община Созопол вече са разработили проекти за превръщането на острова в туристическа атракция. Естествено, той е обявен за защитена зона и на него не могат да се извършват никакви строителни или други действия, освен реставрация на културно-историческото наследство. Островът може да се слее идеално със Созопол при евентуална обиколка по Черноморието, касаеща древна култура. В него все още стоят останки от тракийски храмове, построени до единствения за времето си водоизточник. Храмовият комплекс датира от около седми век преди новата ера. По това време Созопол е Аполония, в чест на бог Аполон Лечителя, за това и около пети век преди новата ера траките издигат около 12-13 метра бронзова статуя на Аполон. За съжаление тя по-късно е направо открадната от римляните. Въпреки нашествията на казаци и това, че островът дълго време е играел роля на бандитско скривалище, от VII до XVII почти непрестанно на него се води развит религиозен живот. Светостта му е една от основните му характеристики и според много от местните рибари това е и причината той да е толкова изпълнен с живот и рядко срещани в България и света животински видове. След като християнството става официална религия по тези земи, през V-VI век, на острова е построен храм “Св. Богородица”. Предполага се, че още тогава е развит цял манастирски комплекс около храма. По-късно има значително прекъсване на духовния живот на острова, докато той попада трайно в ръцете на българската власт и се изгражда храмовият комплекс “Св. Иван Предтеча”.
Археологическа находна на о.св.Иван
До разрушаването му през 1629 година в царският храмов комплекс се развива усилена книжовна дейност. Книгите написани там поемат в посока Сърбия, Русия, дори стигат до Скандинавия, а много от тях се съхраняват и до днес в библиотеката на Ватикана. Не може да се опише с две думи бурния живот на острова и историческите събития, на които е станал той свидетел. Важното е, че наистина можете да срещнете разхождащи се покрай вас съвсем спокойно животни, от зайци и костенурки, до птици. Достатъчно запазени останки има от тракийските и християнските храмове, за да се потопите максимално в атмосферата на миналото. След падането на комунизма стигането до самия остров е лесно достъпно, просто трябва да отидете на кея в Созопол и да си платите за малко корабче, или вие да си наемете лодка. Престоят на малко парче земя, обградено навсякъде от вода, със сигурност ще ви помогне малко да се отърсите от смесицата от звуци и светлини, миризмата на кебапчета, сувенирната търговия и целия кич характерен на Созопол и големите курорти.


коментирай

покажи коментарите(1)


nextBGtrip.com


Виж още...