English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена парола 

Оikumen.blogspot.com и bTOURISM.com
представят:

Коледни звънчета vs. Звън от чанове

Коледни звънчета vs. Звън от чанове
Наименование: Коледни звънчета – Jingle bells (подрънкващи/ звънтящи звънчета)
Традицията: Звънчетата и камбанките, с които украсяваме по Коледа са заемка от западната традиция. Звънчета има по впряга от северни елени на дядо Коледа и по “летящата, писана” шейна на добрия старец. Те са възпяти от американският композитор Джеймс Лорд Пиерпонт (1822 – 1893) в известната по цял свят песничка “Jingle Bells” (от 1857 г.). Има неяснота около това, къде точно се развива действието в песничката, но най-вероятно в американският град Савана (Джорджия), Бостън или Медфорд (Масачузетс). Оттогава насетне познатата мелодия на подрънкващите звънчета е неизменна част от Коледата на много места по планетата. Това е и първата песен изпята в космоса от американските астронавти Том Стафорд и Уейли Шира през далечната 1965 година от мисията Джемини 6, които съобщават на наземият контрол, че забелязват летящ обект в орбита облечен в червен кожух.
Изработката: Най-често звънчетата се определят с епитети като “сребърни”, затова и изработката им изисква да са от метали които имат мек и висок ясен звън.
Историята: Камбаната със своя звън, било тя малка или голяма е вестител на общността за дадено събитие. Камбаните са били познати в Европа от V век вследствие на една достигнала до нас история. Епископът на италианският град Нола – Павлиний се разхождал веднъж из полята, когато до слухът му достигнал приятен звън от камбанките на цветята наоколо. Тази случка подтикнала отец Павлиний да нареди да бъде отлята голяма камбана от мед, която поставил на черквата.
Коледни звънчета vs. Звън от чанове
Коледни звънчета vs. Звън от чанове
Наименование: Бронзовите ляти звънци се наричат чанове (може би заради звука който издават когато подрънкват – чан-чан) и тунчове, тучове в южнобългарските земи или двоянки (поради приличащите на малки звънчета ударници) и ясници.
Традицията: Чановете се носят от персонажи наречени кукери, сурваскари (в Западна България) в деня на Свети Василий (1 януари / 14 януари по стар стил) и дните около Сирни заговезни. Маскираните в кожи, халища, пера и престилки мъже, носят кожени ремъци с пръвързани чанове или хлопки с които звънейки прогонват злите сили и предизвикват плодородието и благоденствието през новата година с изпълнението на различни обреди.
Изработката: Чановете се правят от майстори занимаващи се със звънчарство, които изливат бронзовите звънци в специални глинени калъпи. Бронзовата сплав наречена туч/тунч е съставена от мед, цинк и калай.
Историята: В миналото прибавяли към бронза и малко сребро за по-голяма звънливост и различна тоналност на всеки комплект чанове. Така в Родопите когато се прибирали стадата от Беломорието можело да се познае отдалече кой си идва, взависимост от звъна и мелодията на чановете.


Коледни звънчета vs. Звън от чанове
* Материалът е на oikumen.blogspot.com

ОЩЕ ОТ VERSUS
»  Кор Кароли vs. Кон Тики
»  Софийското метро vs. Лондонското метро
»  Мелник vs. Мексико сити
»  Хелоуин vs. Архангеловден
»  Пинокио vs. Буратино
»  Пловдив vs. Рим
»  Търновград vs. Минас Тирит
»  Хитър Петър vs. Бай Ганьо
»  Яйцето vs. Житото


Виж още...