English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 12

Дяволския мост на река Арда

20 Oct 07  |  Забележителности

      Всичко може да се разгледат от няколко различни ъгъла. bTOURISM.com в следващите редове ще ви представи един уникален мост от три различни гледни точки: мистичната, като културна забележителност на България и като място за почивка и риболов.

МИСТИКА

Мястото е обгърнато с мистика не само заради името а и заради странните неща които се случват там. Истината е че дори месното население го е страх да преминава през моста след залез слънце. Името му е красноречиво „Дяволския” или както го наричат българомохамеданското население”‘Шейтан кюприя”. Има няколко легенди откъде произлиза името му. Една то тях гласи, че в една от скалите личи Стъпката на Дявола. Друга гласи, че в моста е вградена сянката на млада невеста, носила храна на майстора, която скоро след това починала. Според хората в Ардино това е самата жена на майстора изградил моста, а той вградил нейната сянка
Дяволският мост на река Арда
сянка нарочно за да бъде той здрав и издръжлив. Удивително е, че за 500г. мостът не е реконструиран нито веднъж и по същия начин по който вие преминавате, така са преминавали българи които все още са били под турско робство.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ

Дяволския мост се намира на територията на община Ардино, област Кърджали. Построен е в началото на Х V век – 1515-1518 година от българския майстор мостостроител уста Димитър от с. Неделино, като и до днешни дни е устоял на напора на буйните води на р. Арда. Изграден е от местен камък. Той не е претърпял никакви преустройства благодарение на висококачествения си градеж и отлично избраното място за ситуиране в хидравлично отношение. Има три отвора, от които един централен за преминаване на водата и няколко ниши. Дяволския мост е част от античен път, още от 5-то хилядолетие преди Христа, който впоследствие е използван и през Средновековието.
Дяволският мост риболов
Пътят е минавал през реката и през прохода Ксантийски (Еледже) и е свързвал вътрешността на Тракия с Беломорието.
Едно от все още девствените места в България. Достъпът до него е труден. Трябва да се мине по черен път който е около 6-7 км (от г. Ардино през село Дядовци). Има условия за лек автомобил, но btourism.com препоръчва да тръгнете пеша, за да може да се насладите на природата на Средните Родопи. Тук няма да се натъкнете на многобройните търговци, които да ви продават ключодържатели или картички. Единствено може да видите рибари дошли да упражнят любимото си хоби.
Близо до Дяволския мост има открито тракийско светилище. Информацията която имаме за него е доста оскъдна поради липсата на разкопки. Да се надяваме, че скоро това ще се промени. За киноманите трябва да кажем, че тук са снимани едни от най-силните кадри във „Време разделно”.

РИБОЛОВ

Местността е предпочитано място за риболов. Тук може да се хване доста разнообразен улов.
Изглед от Дяволският мост
Като се започне от червеноперка, кефал, скобар, мряна, уклей и т.н. Близостта му с язовир Кърджали спомага за това разнообразие. Всичко, което може да се хване на язовира, може го има и на Дяволския мост. В зависимост от сезона кълве различна риба. Късната пролет и най-вече лятото върви мряната и уклеят. Подходяща стръв е бял и торен червей и какавида. Есента когато мряната вече се е прибрала в язовира излиза скобарът и кефалът. Те кълват най-често на троха хляб и бял червей. Според повечето рибарите улова на скобар е един от най-вълнуващите, заради големината на рибата която може да стигне до 2 кг. Мястото е подходящо и за риболов с изкуствена муха. Ако владеете мухарката отидете и се пробвайте, само внимавайте с храстите около реката, защото те често се оказват „спирачка” на вашето хвърляне. Когато попитах едни изявен рибар, къде точно са най-добрите места за улов покрай моста, отговорът беше точен и ясен „ТЕ ВСИЧКИ СА ДОБРИ”. Единствено което остава да добавим е, че дори да сте начинаещ рибар, няма а се върнете с празни ръце.

Снимки Ангел Михайлов


коментирай

покажи коментарите(3)


nextBGtrip.com


Виж още...