English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Лимонаданада...

13 Apr 08  |  Етнотуризъм

      Сегашната на вкус не е като предишната. Промениха я, както промениха кренвиршите и шпековия салам. Говоря за лимонадата. Не че тя е традиционен български продукт, който не се среща никъде другаде. Но все пак има нещо, нещо в историята ни, което е свързано с нея и й придава сантиментален оттенък. Няма как да не помните добрата стара лимонада в стъклени бутилки. Имаше малки и от един литър, а за да си закупиш ценния и иначе евтин продукт, трябваше да предоставиш, освен пари, и празна бутилка на усмихнатия продавач.

      Така в Републиката всички щастливо си разменяхме бутилки, като символ на братска обич и комунален живот. Освен това, лимонадата беше и най-смелият ни боец по време на Студената война. Гордо изправяше жълтото си тяло срещу черното империалистическо туловище на гиганта – кока-кола. Освен историческата справка за лимонадата и обвързаността й с народопсихологията на българина, няма как да не споменем и за вкусовите й качества. Когато навън е толкова горещо, че да режеш въздуха с нож, когато се намираш близо до морските вълни или нейде на рекичка за риба, най-добре е да имаш под ръка добрата стара лимонада.

      Една малка каса с бутилки с криво залепени етикети, с две лимончета отпред и без кой знае какъв дизайн на самия надпис. Прекрасно помня старото усещане, което не съм изпитвал почти от дете.
Дете пие лимонада
Като изпиеш половин бутилчица на екс и жълтата силно газирана течност навлиза в устната ти кухина, изривайки всичко, до което се докосне. След като мине с взлом през гърлото и гълтача следва леко освежаващо спускане към корема, но само докато газираните мехури не се завърнат обратно по хранопровода нагоре. Те атакуват бясно носа ти и очите ти се насълзяват, несъзнавайки шока, който е причинен на мозъка. После тези мехури се превръщат в произведение на изкуството – силна гама от звуци, във формата на газове, изпети през устата. Сегашната не може да предизвика такъв ефект, освен ако не си решил да поставиш световен рекорд по пиене на лимонада на екс. При сегашната има един странен хлъзгав вкус, нещо сякаш мазни на лигавицата. Освен това, дори и в най-известната си форма, като продукт на „Лифт”, има повече захар и сладни. Не се усеща киселият вкус на лимона и по никакъв начина не разбираш, че в момента поглъщаш витамин Ц.

      Наскоро попаднах в едно родопско село, в което имаше безалкохолно в старите мънички бутилки, а до него стояха дъвки „Идеал”. Е, това е невъзможно, казах си. Обаче усещането не беше същото. Само си оцветих устата в червено, преглъщайки някаква полугазирана малина.

    Старата лимонада ще си остане само в спомените ни, а оттук-нататък ще продължаваме да виждаме жълта течност затворена в големи пластмасови носители, които убиват вкуса й. За да не сме тотално разочаровани от това сладко питие,
Кисела лимонада
bTOURISM ви предлага няколко рецепти за приготвяне на домашна лимонада. Тя няма да е газирана, няма да е като предишната заводска, но със сигурност е една от най-освежаващите напитки, които можете да си приготвите за лятото.
   

Класическа лимонада

- 2 ч.ч. захарен сироп (приготвя се 1:1,5 вода-захар)
- 2 ч.ч. пресен лимонов сок
- 10 ч.ч. части студена вода.
- 10 пресни стръка мента.
- Резенчета лимон.

   

Начин на приготвяне:

Налейте лимоновия сок в кана и добавете студената вода. После една чаша от захарния сироп и прибавяте стръковете мента, след което разбъркайте. После опитайте какво се е получило и ако трябва още захарен сироп, добавете. Разбъркайте добре и добавете няколко кубчета лед. Отгоре сложете няколко резенчета лимон.

          По тази рецепта имате още няколко опции за направата на различен вид лимонада. Ако искате да зелена лимонада, заменете лимоновия сок, със сок от зелен лимон. Ако искате розова лимонада,
Лимон
добавете 1/2 чаша сироп от малини или ягоди, като намалите съответното количество захарен сироп. Промяна в аромата можете да получите чрез суха лавандула и лимонов сок. Има рецепти, в които вместо захарен сироп се използва мед.

      Друг вид изключително свежо и силно лимоново питие се приготвя по следния начин. Нарежете около два килограма лимони, след което ги поставете в голям стъклен съд. На двата килограма лимони добавяте около половин килограм захар и малко вода. По този начин сместа трябва да престои около три дена и е готова за консумация.

    Освен това, лимонадата може да бъде и ценна съставка в кухнята. Пробвайте да направите домашна баница, като преди да я сложите в печката я залеете обилно с домашна лимонада. По същия начин тя трябва да се използва и при направата на различни видове сладкиши и палачинки, та дори и за домашен хляб.

    От групата на алкохола тя най-много си пасва с виното през зимата. Но свежестта, която носи я прави изключително добра притурка и за уиски, и за водка, и за ракия.

    Не на последно място, искаме да кажем на всички обезпокоени родители, че е мит твърдението, че децата пиещи много лимонада щели да пожълтеят. Ние от bTOURISM дори я препоръчваме пред някои други газирани напитки, които могат да предизвикат стомашни проблеми.


коментирай

покажи коментарите(2)


nextBGtrip.com


Виж още...