English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

История на бирата

09 Feb 08  |  Други

      Историята на пивото е почти толкова стара, колкото и историята на цивилизацията. Най-ранните доказателства за производството на бира обаче датират от 6 хил пр.н.е и посочват за прародители на бирата изобретателите на писмеността, колелото и редица селскостопански сечива – шумерите. Напитката, която се споменава дори в Епоса за Гилгамеш, а от древните Египтяни е обявена за божествено питие, продължава да се предава от поколение на поколение през вековете, за да достигне днес до нас в различните й вариации – бок, пилзенер, лагер, колш, ейл, бутилирана, наливна, в PVC, на маса, в парка, след работа и по време на работа. България по потребление на бира се нарежда на 22-ро място в света, измествайки страни като Франция, Русия, Бразилия, Япония, та дори и Габон. Любовта на българина към бирата не е случайна и далеч не се дължи единствено на съвременната субкултура.
    Вавилонци, асирийци и шумери са правели над 70 различни сорта бира, в древна Индия напитката се е наричала „джавара”, а в Китай бирата, разбира се, се е приготвяла от ориз. Фригите, които в 1200 пр.н.е. се преместват в Мала Азия и са считани за древно тракийско племе, са приготвяли напитката от ечемик, просо и билки, с което са постигали неповторимо богат вкус. Точно траките, които населяват включително и териториите на съвременна България, се считат за първите „европейци” произвеждащи бира. Според историкът Хеланик, още от 5 век пр.н.е. траките са консумирали бира от ръж. Сабазий, който според мнозина автори е тракийска форма на Дионис, е бил почитан и като „Бога на бирата”.
Бира
    Думата, която са използвали за бирата била брутос или бритос. Неслучайно в тракийската равнина се намират едни от най-добрите съвременни производители на бира в България. Тази традиция се предава на гърците, които според Аристотел са изпивали страховити количества бира. Платон заявява следното: „ Мъдрец е бил този, който е измислил бирата”. Римляните на свой ред придобиват знания в приготвянето на напитката от гърците. Те са наричали пивото „серевисия”, от богинята на земеделието Серес и „вис” – латинската дума за сила.
Думата „бира” отново е с латински произход и идва от „бибере” – пия. Въпреки че и ние сме възприели тази дума, повечето славянски народи използват думата „пиво”. Опознаването на кехлибарената течност от славяните най-вероятно се дължи на контакта им с траките. Дума „оловина” , „ол”, характеризира древното, наподобяващо бира питие, което славяните са почитали. Тази дума все още се среща в някой части на България, Русия и Словения. Счита се, че славяните са първите европейци, които въвеждат традицията при приготвянето на бирата да се добавя хмел. Според мнозина, историята на бирата, такава каквато ние днес я познаваме и консумираме, започва именно по това време.
Бира
    До 19 век обаче бирата по бълграските земи се е приготвяла в домашни условия и е била напитка, твърде различна от съвременните ни представи за газираната течност в стъклени шишета. Според Иржи Прошек, пивопроизводството трябва да се свързва първоначално с името на Франсоа Дюкорп, който основава първата в страната пивоварна фабрика. Фабриката е закупена от Богдан и Иржи Прошек, които са известни също така със строителството на Орлов и Лъвов мост, както и с участието си при строежа на Народното Събрание, Централна гара и Варненското пристанище. През 1884 г. основават най-голямата в столицата по това време пивоварна – „Пивоварна Прошек”. Пивоварната имала и собствена ледарница, като според братята собственото производство на лед определя добрата бира.
Бира
В непосредствена близост до пивоварната те построяват по-късно и бирария. Преди това, през 1881 г. трима предприемчиви швейцарци основават в Пловдив фабриката „Каменица”. На следващата година в Шумен чешкият майсто-пивовар Франц Милде, заедно с няколко предприемчиви шуменци основава „Българско пивоварно дружество”, както и фабрика за производство на бира. През следващите години се създават и в редица други български градове – Стара Загора, Русе, Варна, като прави впечатление, че те главно се основават от чужденци. Потреблението на бира бързо нараства, а бирариите из страната отварят врати една след друга. Така до ден днешен, когато бирата се е превърнала в една от любимите напитки на българина.
    Въпреки че пивопроизводството в България е със сравнително кратка история, не трябва да се забравят традициите, които има по нашите земи далеч преди основаването на държавата ни. Бирата, мнение което се споделя от целия ни екип, е божествена напитка, която ще продължава да се предава от поколение на поколение българи и никога няма да загуби от магията си и божествения привкус.коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...