English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Българската следа на британската поп сцена

20 Jan 08  |  Други

      Колко неща може да свържете с града Ливърпул? Едноименният футболен отбор, Бийтълс, доковете.... През последните години името му започва да се асоциира все по-често и с една електро-поп банда набираща световна известност. Бандата се казва Лейдитрон, а песните им постоянно атакуват всички музикални чартове. Музиката им има свежо и неповторимо електронно звучене, а повечето критици са на мнение, че групата скоро ще окупира трона в съвременния поп. Лейдитрон вдъхновиха други британски групи като Дъ Килърс, а през 2007 г. те бяха подгряващи на Найн Инч Нейлс по време на европейската част от турнето на Трент Резнър и компания.

Сега кажете каква връзка може да направите между България и Ливърпул. Победата на ЦСКА над легендарния английски отбор или футболният запалянко Майкъл Шийлдс? И тук отново се намесва гореспоменатата банда. Мира Аройо не е от типичните представителки на британската поп-рок сцена. Малко са жените с подобно съчетание от талант, красота и интелект, а наскоро от страниците на един японски сайт я поставиха в топ 10 на красивите и интелигентни жени.
Ladytron
Същият този сайт поясни, че Мира идва от тъмната и непозната България. Нещо с което ние обаче се гордеем.

Мира е родена през 1977 г. в София, а 10 години по-късно се мести заедно със семейството си в Израел. В Лондон тя завърша висше образование. Мира Аройо от малка не крие и увлечението си по музиката. Когато е на 15 години тя си купува китара с пари от първата си работа. Увлечението й по музиката остава, а докато е в Лондон тя започва да се подвизава и като DJ. Мира се изявява също така и като модел. Именно в Лондон се запознава и с един от бъдещите членове на групата – роденият в Ливърпул и също подвизаващ се като DJ Дани Хънт. Двамата разбират, че интересите им към музиката са сходни и трябва да направят нещо заедно. Междувременно стремежът на Мира към знания не спира и тя се отправя към Оксфорд от където има и докторска степен по молекулярна генетика. Групата се създава именно по времето когато тя вече е в Оксфорд. Към двамата талантливи музиканти се присъединява и още един ливърпулец – Рубен, а малко по-късно и учащата в Ливърпул шотландка Хелън.
Ladytron
Годината е 1999г., а името на групата блестящо отразява стилът им – перфектната комбинация от женски вокали и неповторимо електронно звучене. Още първата им песен „He took her to a movie“ става „сингъл на седмицата“ на британското национално радио. Същото това парче грабва вниманието и на NME, което е и най-продаваното в световен мащаб ежеседмично списание за музика. В музиката им има всичко от електронното звучене на 80-те и влиянието на Крафтверк, Ню Ордър и Депеш Мод до съвременният електронен звук и инди-рок елементи. Славата им нараства, ала Мира остава вярна на твърдението, че славата е нещо краткотрайно, а докторската степен за цял живот и завършва докторантурата си. Следват хитовете „Seventeen“ , „Another breakfast with you“, „Blue jeans“, „Evil“ и три албума, а сингълът Destroy everything you touch от третия им aлбум „Witching hour“ се превръща в тотален хит.
Лейдитрон
Групата винаги е избягвала еднообразието, а песните им предизвикват както весели чувства, така и меланхолия и тъга. Мира остава вярна на българските си корени, като някои от текстовете на песните им ги пише на български. Според самата нея българският звучи по-остро и по-стакато и затова го предпочита. Уникалната комбинация може да се усети в песни като Discotrax, Commodor rock, Zmeyka и CSKA Sofia.
Лейдитрон пощуриха съседите ни в Сърбия, а наскоро направиха същото и в родната на Мира България. Всички членове на групата са сигурни, че ще се завърнат в страната ни за нов концерт, а на нас ни остава да се надяваме, че те ще удържат на обещанието си. Музикалните критици са на мнение, че бъдещето принадлежи на Лейдитрон, a уникалното съчетание от британски синт-поп и български текстове, както и присъствието на очарователната Мира Аройо, са просто още един повод за гордост от наша страна.


Ladytron - Destroy Everything You Touch


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...