English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

С нами Бог

19 Feb 08  |  Други

      За едно парче плат или за един парцал с измислен символ. Каква е логиката на цялото това насилие, което съпътства историята на човечеството? Някои се бият за нищо, за парче земя, от което ще спечелят феодалите. Защото няма какво друго да прави с живота си освен да се бъхти по полетата и да оплодява жена си? Историята обаче ни учи, че боят винаги си има някаква кауза. Храна за децата, спасяване на светите места, освобождение от робство или защита на личната собственост. И какво винаги стои издигнато над тази кауза. Знамето! Знамето, което обединява зад себе си хора, стоящи редом един до друг. Хора, приели идея, за която си заслужават да умрат. Знамето е символ на тяхната идея, на тяхното опиянение.
Нито един музей в целия свят не може да се похвали, че притежава българско бойно знаме. След освобождението страната ни е губила битки, но никога армията ни не е позволявала да бъде пленено наше знаме. Българските офицери винаги са намирали начин да го запазят и много пъти с риск за живота да го занесат до столицата. Днес във военно историческият музей има колекция от над 600 знамена от които 60 са пленени чужди.
Историята на българското бойно знаме датира още от създаването на Аспарухова България. Първото е представлявало конска опашка. Именно тя била бойния знак на армията на хан Аспарух. През следващите векове знамето претърпява промени, но информацията ни за него е оскъдна. Изключително малко са сведенията за българския боен флаг от времето на средновековието. В същото време сведенията които имаме за знамената от времето на турското робство са доста точни и пълни. „Свобада или смърт” – думи избродирани върху българския флаг и станали емблематични за освободителното движение, и в частност за Априлското въстание. Не случайно фолклорът е възпял:

Българско бойно знаме
Аз уших байряка,
аз му сложих знака,
знака България.
Аз уших байряка,
аз му сложих знака
смърт или свобода!

След освобождението бойните знамена са силно повлияни от руските такива. Съвременното знаме на българската армия е съчетание от цветовете на националния флаг. В основата му е кръстът от ордена „За храброст“ с червен цвят. В центъра е изобразен златен лъв. В четирите ъгъла на зелено поле са извезани златни лаврови вензели. В горната част на знамето по средата е извезан текст „За Република България“ или „С нами Бог“.
За всеки един войник по света знамето е свещено. Той трябва да брани знамето с цената на живота си. С гордост може да се каже, че българските офицери са изпълнили тази задача. Всяка година на 6 Май – Гергьовден и Деня на Българската армия бойните ни знамена се освещават.
Самарското знаме
То изразява каузата за която той се бори. Една от най-важните предпоставки за спечелване на дадена битка е морала на армията. Историята е доказала, че войника се сражава най-добре кога брани родната земя. Примерите са стотици: Шипка, обсадата на Тутракан, Българо-Сръбската война и т.н. Бойното знаме играе най-важната си роля а именно да подържа морала на войската. Знаменосецът е избиран от най-доверени хора. Самият Левски е бил знаменосец по времето на Първата българска легия.
Нима човек е толкова безумно същество, че да се деморализира, когато му отнемат едно парче плат? В момента историята се повтаря и на по-ниски нива. За футболните хулигани е символ на висока бойна слава, ако откраднат знамената на противников отбор. Геройство и крайно унижение за запалянковците, който позорно са се оставили да им задигнат символа. Това е ключовата дума „символ”. Символът, с който те отъждествяват любовта си към най-разпространената игра в Европа. Представете си символа за извоюване на свободата на децата ви колко е силен и доколко може да се деморализирате вие, когато попадне в ръцете на агресорите.

Българско бойно знаме

Българско бойно знаме


Бойно знаме на Седма рилска дивизия

Бойно знаме на Седма рилска дивизия


Българско революционно знаме от Априлското въстание

Българско революционно знаме от Априлското въстание


Знамето на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Знамето на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа


Знамето на Българското опълчение, ушито от Стилияна Параскевова, което става прототип за националното знаме на България

Знамето на Българското опълчение, ушито от Стилияна Параскевова, което става прототип за националното знаме на България
коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...