English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Made in Bulgaria

20 Jan 08  |  Други

      СтаРРРт уеРринг пъРРРпъл, уеРРРинг пъРРРпъл, стаРРРт уеРРинг пъРРРпъл фоРРР…”. Докато си тананикате забавната песничка на Gogol Bordello е важно да изговаряте „Р”-то натъртено. Знам, че в момента българският език представлява разграден двор, в който е важно да имаш правилно английско произношение, но би било обида към групата, ако се стремите да говорите без акцент. Ще ви помогна с произношението. Представете си, че сте руски терорист в американски екшън и точно когато Брус Уилис (на македонски Вилис) си мисли, че е приключил с вас, вие трябва да кажете с цялата си комунистическа злоба развалено и отсечено: Шоу мъст гоу он, май фРРРенд. Идеята е да го начукате на Запада с техни лафове и тяхна култура, но в крайна сметка „умиращият трудно” ще успее да обезвреди ядрената бомба, която сте мъкнали през Афганистан. Да се върнем на езика, българският и английският. Има едно място в Ню Йорк, в което можете да говорите с какъвто си пожелаете акцент и няма да ви гледат с лошо око. Знаем, че на страниците на списанието ни ви пишем само за обекти в България, но сега ще предложим алтернатива за тези, които заминават за Голямата ябълка. Над 15 хил. студенти отпътуват на гурбет всяка година, за да си вземат лаптопи и шики дрешки, да предположим, че около 2 хил. от тях ще минат през Ню Йорк, почти задължително е да се отбиете през Mehanata (Bulgarian bar) на Ludlow 113. Така или иначе през последните 20 години българите започнаха разселвания, които още малко ще догонят тези на циганите и евреите, защо да не ви предложим парче наша земя в чужбина. Все пак името ни е btourism. Със сигурност заведения с българска кухня има по цял свят, да не говорим в съседните нам държави. „Механата” не е просто кръчма, в която се предлага традиционна кухня. Тя е култ!
Гуейн Стефани в Механата
Преди пет години приятел правист се върна от гурбет в Ню Йорк и гордо ми заяви, че е ходил в „Механата”. Кръчма, дискотека, клуб, място, което събира в едно емигрантската култура на цяла Източна Европа. Тя е изключително популярна в Ню Йорк и колкото се посещава от българи, толкова и от хора от цял свят. От тази гледна точка е най-космополитното заведение в света, което проповядва етническа и религиозна търпимост, сякаш е подписала някакъв морален кодекс. Преобладават гости от Балканския полуостров и Югоизточна Европа, но почти всяка вечер ще срещнете и ухилени корейци с фотоапарати в ръка. Известна е на почти всички нюйоркски бохеми, все пак русата мацка на снимката е Гуейн Стефани. Очаквано в нея ще намерите дива балканщина. Не знам за какво ще ви домилее повече, когато сте сам в чужбина, Сините камъни или добруджанските златни поля, Дунавското хоро или един хубав балкански купон. Алкохолно натравяне, скачане и пот, бой с група сърби пред бара или една българска роза от Казанлък. Менюто включва шопска салата, мешана скара и всякакви други наши си манджи, които сме свикнали да ядем по механите. Клубът не е от най-евтините. На сцената му се изявяват редица музиканти от страни, които се намират на изток от Рая. Предпочитани са циганите. Костурица преди време беше заявил, че циганите са единствените югославяни в Югославия, да приемем, че те са важна и неизменна част от Източна Европа. В профила на „Механата” в myspace.com ще видите, че приятели на кръчмата са групи като Gogol Bordello, Kultur Shock, Manu Chao, Skampida, фестивали за ромска култура и музика и още много. Всички те са намирали сцена на популярния български бар. Изявяват се и музиканти представители на традиционна балканска музика. Често там свири уникалният саксофонист Юрий Юнаков (виж в youtube.com на ключова дума - Yuri-Sal-Alfred Mehanata Rehearsal). За нас музиката му си е някакъв по-добър вариант на „Шест без десет”, но Юрий и компания са символ на източната културна атака към Запада.
Парти в Механата
Американци, французи, англичани са удивени от извивките на саксофона и кавала, които тресат бесен кючек. Признават го за гениално и снобарски се хвалят пред приятелите си на каква уникална музика са попаднали. Все едно вие да слушате джаз и да се върнете с диск на някой уличен музикант саксофонист от Париж. Като зачекнахме въпроса за атаката на източната култура. Все повече на почит излизат неравноделни тактове и наши си ориенталски извивки (които далеч не са ориенталски, но така е прието да се казва). Преди около две години беше модерно стриптизьорки в САЩ се тресат с вериги по кръстовете на балкански кючеци, защото по-възбуждащо им се подмятали гърдите. Символ на тази източноевропейска инвазия обаче си остават циганите от Gogol Bordello, чийто си стил те определят като Джипси пънк. Нашумяха след като излязоха на сцената на Live earth заедно с Мадона (която между другото се е заела да прави филм за тях). Точно в „Механата” Евгений Хъц ( вокалът, циганин от Украйна) намира поле за изява и бързо се прочува из Ню Йорк и САЩ. Доскоро всеки четвъртък беше определен като вечерта на Диджей Хъц. Googol Bordello бързо стават и символ на емигрантската музика в Северна Америка. Култови техни парчета си остават “Immigrant punk”, “Not a crime” и разбира се „ Start wearing purple”(клипът на песента е заснет в „Механата”, виж клипчето долу). На сайта на заведението(mehanata.com), още в представянето ще прочетете, че мястото е определено като родното на Диджей Хъц (обърнете внимание каква бира пие на третата снимка).
От друга страна всеки концерт на Kultur Shock е тотален фраш от хора, които отново освен от Балканите, са и от цял свят.
Gogol Bordello
Момчетата (сред които и един българин) са твърде близки към „Механата” не само като място, а и като идея. Ние съжаляваме, че от всичките им прекрасни песни „Пустото лудо и младо” може би звучи най-зле. Музиката им събира в едно етноелементи от целите Балкани и модерен хардкор.
Докато Европа все повече залита към етноджазът с марка Балкански полуостров, в САЩ на почит са всякакви традиционни музикални елементи, които се преплитат с други стилове (въпреки уникалния коментар под един клип на Иво Папазов, че тази музика би трябвало да бъде нещо като „българско пого”). На това обръщат внимание все повече и повече композитори и диджей, а за всеки нюйоркчанин е ясно, че почти всяка вечер в „Механата” ще попадне на подобна музика. Освен това би могъл да се почувства като във филм на Костурица, като стане свидетел на диво балканско скачане, носене на столове с уста, пиене на огромни количества алкохол на екс.
Представата за другия на Балканите е сложна тема. Още след Освобождението хиляди емигранти от Полуострова заливат „Новия свят”. Истински празник е била срещата между сърбин и българин или българин и румънец. След Междусъюзническата война конфликтът тук се прехвърля и там и настроенията преминават към крайно агресивни. Правистът гурбетчия още по-гордо ми каза, че е успял да си размени по няколко тупаника със сърби пред бара. Така че, няма значение за представата за другия, защото от стотици години отношенията ни се развиват някъде между боя и пиенето. Захласването и бясното отричане, ако искате да проверите себе си докато сте в Щатите, посетете „Механата”. Никой няма да се учуди, ако организирате една битка отвън, но вътре, вътре само пот и усмивки.


Gogol Bordello - Start Wearing Purple - Клипът е сниман в "Механата"


коментирай

покажи коментарите(1)


nextBGtrip.com


Виж още...