English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена парола 

Оikumen.blogspot.com и bTOURISM.com
представят:

Мелник vs. Мексико сити

Мелник vs. Мексико сити
Наименование:
Мелник (на гръцки: Μελένικо). Предполага се, че името му идва от мел, мелове, което значи рохък насип от изровените брегове.
Статус:
Мелник е най-малкият град в България с население около 400 човека. Имал автономен статут и в него са се настанявали едни от най-видните български феодали – Добромир Хрез, севастократор Стрез, Алексий Слав и др. Именно при Алексий Слав градът е най-дълго с автономен статут.
Местоположение:
Мелник се намира в планински район в полите на Пирин планина. Град в Югоизточна България, намира се в Област Благоевград.
Основан:
Мелник става за първи път български град по време на управлението на хан Пресиан, който през 837 година присъединява към България земите до Бяло Море. Поради граничното си положение той често мени принадлежността си към отделните балкански държави. Почти през цялото време на османско робство на Балканския полуостров Мелник е с предимно гръцко население.
Описание:
Загърнат е от стръмни хълмове, като в момента инфраструктурата му позволява бърз достъп до него, но се намират доста основания да се смята, че Мелник е било затворено селище, чиято основна характеристика е била труднодостъпност.
Цялото градско пространство е изградено, съобразявайки се с природата на околната среда. В записките на Васил Кънчов от 1891 година четем, че всички сгради са се настанявали етажно по хълмовете, като сякаш са били издълбани в скалите и наредени едни под други. И до днес стоят още малки павирани пътеки, които са с ширина около два метра максимум. При археологически находки изследователите се натъкват на две бронзови камбани, които се датират от началото и втората половина на XIII век. Засега се смята, че те са най-старите в Европа. Причината да са най-старите според проф. Божидар Димитров, е че българите са ги заровили при идването на османските турци, а също така и че на Стария континент обичайна практика по време на войни е било претопяването на църковни камбани.
Мелник vs. Мексико сити
Мелник vs. Мексико сити
Наименование:
Мексико сити ( на испански Ciudad de México) до 16 век Теночтитлан). На езика на ацтеките „Мексико” означава – Пъпа на вселената.
Статус:
Столица на държавата Мексико. Един от най-големите градове в света с население на 22 млн. жители. След завземането на Теночтитлан Мексико сити става център на вицекралството Нова Испания.
Местоположение:
Столицата на ацтеките се основава на остров посред соленото езеро Тескоко, който е в близост до стария град Тлателоко. През епохата на испанските завоевания двата града се слели в една огромна островна столица (около 1000 хектара) с население около 200-250 хиляди човека.
Основан:
Градът е основан през 1325 година и бързо става център на държавата на Ацтеките. През 1521 година е превзет от конкистадора Ернан Кортес и е напълно разрушен, за да се вдигнат от руините му, основите на сегашното Мексико сити.
Описание:
Мексико сити в момента се води все още най-големият град в света. Населението му е над 22 милиона, като властите признават, че е невъзможно да се преброят всички и се предполага, че минимум около пет милиона живеят в него без никакво жителство. Средната скорост на автомобилите по време на работния ден е около 7 километра в час. Той е разположен на 2240 метра надморска височина. И по време на ацтеките, и след превземането му от испанските конкистадори, Мексико е водещ градски център с изключително голям брой население. Историческият център на град Мексико попада в районът наречен Distrito Federal или Федералният район. Останалата територия на агломерацията влиза в рамките на щата Мексико. Градът е известен и с редицата творци, които избират да останат да живеят там. Сред тях са Луис Бунюел, Луис Сернуда. Като политически бежанец там почива и Лев Троцки, който за известно време е любовник на художничката Фрида Гало. Оттам родом е известният писател Октавио Пас. Мексико сити е била честа дестинация и за антрополога Карлос Кастанеда.
Мелник vs. Мексико сити
* Материалът е на oikumen.blogspot.com

ОЩЕ ОТ VERSUS
»  Кор Кароли vs. Кон Тики
»  Коледни звънчета vs. Звън от чанове
»  Софийското метро vs. Лондонското метро
»  Хелоуин vs. Архангеловден
»  Пинокио vs. Буратино
»  Пловдив vs. Рим
»  Търновград vs. Минас Тирит
»  Хитър Петър vs. Бай Ганьо
»  Яйцето vs. Житото


Виж още...