English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена парола 

Оikumen.blogspot.com и bTOURISM.com
представят:

Пинокио vs. Буратино

Пинокио vs. Буратино
Име: Пинокио (Pinocchio, от итал. Pino, което означава бор)
Син на: татко Джепето
Герой в: произведението “Приключенията на Пинокио” (1883 г.) на италианският писател Карло Колоди (1826 – 1890 г.)
Статус: Малко дървено човече, на което когато лъже, носът му пораства, издялано от татко Джепето от обикновена голяма цепеница, каквито слагат в камините през зимата за да затоплят стаите, дадено му му от неговият приятел майстор Антонио (когото всички наричали Череша, заради червеният му топчест нос). Пинокио е чернокосо момченце с бяла заоблена шапка или такава с перце, облечено в червена ризка на цветя или с елече и голяма синя папионка.
Приятели на Пинокио: Говорящият щурец, Синята фея, Пулчинела, Арлекин
Врагове: Директора на театъра на куклите – Огнегълтача, куцата лисица и слепият котарак
Приключенията на Пинокио: Татко Джепето го праща на училище, но Пинокио продава буквара си и купува билет за театъра на куклите. Запознава се котарака и лисицата, които го отвеждат в Града на глупците (The City of Simple Simons) и му показват Полето на чудесата (Field of Wonders), където да засади своите жълтици от които ще израстне дърво със жълтици. След това Пинокио е нападнат от разбойници и завързан за едно дърво. Откриват го Синята фея и пудела Медоро...След тези и много други приключения Пинокио става истинско момче.
Пинокио vs. Буратино
Пинокио vs. Буратино
Име: Буратино (от итал. Burattino, което означава кукла на конци)
Син на: татко Карло
Герой в: произведението “Златното ключе или приключенията на Буратино” (1936 г.), социалистическа адаптация на Пинокио, на руският писател Алексей Толстой (1882 – 1945 г.)
Статус: Малко дървено човече с “дълъг, любопитен, остър нос”, което татко Карло издялал от парче дърво, дадено му от неговият приятел Джузепе. Буратино е русокосо момченце с раирана бяло-червена шапка с пискюл, облечено в червена блузка с бяла яка.
Приятели на Буратино: Говорящият щурец, Пиеро, Арлекин, Малвина и Артемон
Врагове: сеньор Карабас Барабас (собственика на кукленият театър в който играели приятелите на Буратино), Котарака Базилио и Лисицата Алиса
Приключенията на Буратино: Тръгва на училище, но продава буквара си и с парите купува билет за театъра на Карабас Барабас. Среща се с Котарака Базилио и Лиса Алиса, които го отвеждат в гостилницата “Трите кротушки”(Трех пескарей). После Буратино е нападнат от разбойници и завързан за едно дърво. Откриват го девойката с небесно сините коси Малвина и пудела Артемон. По-късно Буратино попада в Страната на глупците (Страны Дураков) и отива да “засее” своите пари в Полето на чудесата (Поле Чудес). После среща костенурката Тортила, която му дава златното ключе. Буратино и неговите приятели биват преследвани от Карабас Барабас, но успяват да научат за тайната на Златното ключе, отключват вратата зад нарисуваното огнище в къщата на татко Карло и ...
Пинокио vs. Буратино
* Материалът е на oikumen.blogspot.com

ОЩЕ ОТ VERSUS
»  Кор Кароли vs. Кон Тики
»  Коледни звънчета vs. Звън от чанове
»  Софийското метро vs. Лондонското метро
»  Мелник vs. Мексико сити
»  Хелоуин vs. Архангеловден
»  Пловдив vs. Рим
»  Търновград vs. Минас Тирит
»  Хитър Петър vs. Бай Ганьо
»  Яйцето vs. Житото


Виж още...