English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена паролаbTOURISM ПРЕДСТАВЯ

Първият български генерал  Сава  Муткуров
Първият български генерал  Сава  Муткуров
Първият български генерал  Сава  Муткуров

Първият български генерал Сава Муткуров


     Първият български генерал се казва Сава Атанасов Муткуров. Роден е на 16 декември 1852 година в Търново. Следва военно дело във Военно-медицинското училище в Цариград, а през 1872 година се дипломира в Юнкерското пехотно училище в Одеса, където е назначен е на служба към руската редовна армия. През 1876 година с други български доброволци се включва на страната на сърбите във войната им срещу Турция. По време на руско-турската освободителна война командва рота в 54-ти пехотен Мински полк. След Освобождението офицер Муткуров е назначен в милицията на Източна Румелия, където активно участва в подготовката и реализацията на Съединението през 1885 година. Между 6-8 септември е член на временното правителство, образувано след преврата в Пловдив. Малко повече от месец по-късно, на 14 ноември, Сърбското княжество, недоволно от разширението на България обявява война и нахлува в български земи. Капитан Сава Муткуров поема командването на десния фланг и центъра при настъплението на сръбските войски към българския град Пирот. Брилянтните му военни ходове отблъскват редовната сръбска армия, която според предвижданията на сръбските военни стратези е трябвало напълно безпроблемно да прекоси 100-ната километра до столицата София и да доведе младата българска държава до капитолация.

Европейският печат провъзгласява победата на България с думите: ”капитаните победиха генералите.“ Успехът е предпоставка за международното признаване на Съединението на Княжеството с Източна Румелия. След войната Муткуров е назначен за началник в Пловдивския гарнизон и командва 5-та пехотна бригада. През 1886 година в столицата е извършен т.нар. проруски преврат, чиято основна цел е детронацията на княз Александър I Батенберг. Сава Муткуров, заедно със Стефан Стамболов е сред основните организатори на контрапреврата. Стамболов го назначава за главнокомандващ на лоялните към княза военни части. Войници от Пловдивския гарнизон са прехвърлени в София и арестуват някои от заговорниците. На 7 септември княз Александър Батенберг абдикира от престола. Сава Муткуров е избран за един от тримата регенти, които управляват Княжеството до 14 август 1887 година, когато клетва за вярност към България полага новият княз, а по късно и цар, Фердинад I.На 1 септември Муткуров става министър на войната в новосформираното правителство на Стефан Стамболов. На поста е до 16 февруари 1891 година, когато е повишен в генерал-майор.

Първият български генерал умира на 15 март 1891 година в Неапол. Погребан е в църквата “Свети Спас” в София. За краткия си 39 - годишен живот, посветен изцяло на родината и нейното Oсвобождение и закрила от външни неприятели, Сава Атанасов Муткуров получава три ордена за изключителни заслуги – “За храброст” Първа степен и Четвърта степен, Втори клас; “Свети Александър” Първа степен без мечове и Втора степен с мечове; “За заслуга” –сребърен.


ОЩЕ ОТ ПРЕДСТАВЯ

»  Покорителят Христо Проданов
»  Неповторимата Надежда Хвойнева
»  Първият български Олимпиец Никола Станчев
»  Актьорът - усмивка Димитър Манчев
»  Аристрократът на духа Вили Казасян
»  Създателят на Детския хор на БНР акад. Христо Недялков
»  Царицата на сватбената музика Недялка Керанова
»  Космонавтът Георги Иванов
»  Роклегендата Жоро Минчев
»  Комунистическият Вожд Георги Димитров
»  Българското дете-чудо Недялка Симеонова
»  Свети благоверен княз Александър Невски
»  Легендарният летец Димитър Списаревски
»  Дан Колов
»  Иво Папазов - Ибряма
»  Свети Йоан Кукузел
»  Самарското знаме в Стара Загора
»  Морският фар на нос Шабла


Виж още...