English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена паролаbTOURISM ПРЕДСТАВЯ

Българското дете-чудо Недялка Симеонова
Българското дете-чудо Недялка Симеонова
Българското дете-чудо Недялка Симеонова

Българското дете-чудо Недялка Симеонова


     През 20-те години на XX век едно малко българско момиче преобръща представите на света за музиката от Балканите. Виртуозните му изпълнения на сцената предизвикат бурен възторг сред разглезената елитна публика на най-известните концертни зали в Съединените щати и Европа. В разгара на острите политически промени, които се извършват в България след погрома от Балканските войни, в Америка музикалната критика провъзгласява надареното българско момиче за “дете-чудо” и го обявява за една от трите най-добри цигуларки в света.

На 2-ри декември 1901г. в бедно семейство от град Хасково се ражда първата българска цигуларка-виртуоз - Недялка Симеонова. Учител е баща й - Димитър Симеонов - самоук музикант, тромпетист и цигулар. Недялка засвирва на 6 години, а на 9 вече е обявена за “дете – чудо” от музикалната критика у нас. Първият й самостоятелен концерт е година по-късно в град Хасково. В навечерието на Междусъюзническата война, през 1913 година, изключителното българско дете заминава за САЩ, където изнася множество благотворителни концерти. Средствата от тях дарява на БЧК в помощ на българите, пострадали от войните. Благодарение на стипендията, отпусната й от богати американци, Недялка Симеонова учи цигулка при Густав Хавеман и знаменития руски педагог проф. Леополд Ауер. Под тяхно ръководство талантливото дете се превръща в завършен музикант от световна класа. Свири на италианска цигулка "Галиано" подарена и от български филантроп.

Славата на българката бързо се разнася из световните музикални подиуми. Тя изнася стотици самостоятелни концерти в Германия, САЩ, Белград, Прага, Братислава и Южна Америка. През 1932г. решава окончателно да се завърне в България, където е наградена със специален царски орден за граждански заслуги. През 1938г. следва в Дрезденската консерватория и се дипломира с отличен успех само за 6 месеца. Година след края на Втората световна война тя е назначена за редовен преподавател в Музикалната академия в София, а 2 години по–късно заема професорска катедра. Новото комунистическо управление на страната също оценя високо таланта на знаменитата българка и през 1950г. я удостоява с почетното звание “Заслужила арстистка” на България.

Недялка Симеонова има четири брака, първият от които е с индиеца Ел Адарос, с когото се запознава в Чикаго. Единственият й син се ражда от втория й брак, с пианиста Георги Хайдутов и е кръстен на баща й - Димитър Симеонов. На 14 март 1959г., след продължително лечение, Недялка Симеонова умира от рак в парижката държавна клиника. В нейна чест от 1971г. в родния й град Хасково се провеждат ежегодни празници Музикални дни „Недялка Симеонова“. Преди повече от 20 години там е издигнат и нейн паметник.


ОЩЕ ОТ ПРЕДСТАВЯ

»  Покорителят Христо Проданов
»  Неповторимата Надежда Хвойнева
»  Първият български Олимпиец Никола Станчев
»  Актьорът - усмивка Димитър Манчев
»  Аристрократът на духа Вили Казасян
»  Създателят на Детския хор на БНР акад. Христо Недялков
»  Царицата на сватбената музика Недялка Керанова
»  Космонавтът Георги Иванов
»  Роклегендата Жоро Минчев
»  Комунистическият Вожд Георги Димитров
»  Първият български генерал Сава Муткуров
»  Свети благоверен княз Александър Невски
»  Легендарният летец Димитър Списаревски
»  Дан Колов
»  Иво Папазов - Ибряма
»  Свети Йоан Кукузел
»  Самарското знаме в Стара Загора
»  Морският фар на нос Шабла


Виж още...