English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена паролаbTOURISM ПРЕДСТАВЯ

Легендарният летец Димитър Списаревски
Легендарният летец Димитър Списаревски
Легендарният летец Димитър Списаревски

Легендарният летец Димитър Списаревски


     По време на Втората световна война България се присъединява на страната на Тристранния пакт и е подложена на масирани бомбени атаки от англо-американските военно-въздушни сили. След година и половина безмилостни рейдове на т.н. “летящи крепости” Б-24 и Б-17 над 4000 цивилни граждани са убити, а разрушенията са повече от колосални като почти напълно е сринат центърът на София. Силите са неравни, а България е изправена пред най-опустошителната военна атака в историята й.

На 20 декември 1943 година в небето над София се разиграва въздушен бой. Срещу многобройните добре екипирани и въоръжени англо-американски самолети се противопоставя една ескадрила от около 100 български пилоти, снабдени с най-добрите за времето си германски изтребители "Месершмит" Bf-109 G. Сред тях е и поручик Димитър Списаревски.

Роден е през 1916 г. в град Добрич, но е потомък на стар възрожденски род от Котел. Мъжете от този род били красиви, горди, буйни и ученолюбиви хора, затова ги нарекли Аполоновци. Между тях имало генерали, министри, музиканти, съдии, поети... Димитър Списаревски наследява от именития си род горещата кръв, чувството за дълг и чест, себеотрицанието, храбростта и безпределната любов към родината. В началото на 1920 г. семейството на Димитър Списаревски се премества в крайдунавския град Лом, а след това се установява в София. Димитър учи в елитната II Софийска мъжка гимназия. Отличен гимнастик, плувец и футболист, той опитва от всичко в спорта - борба, бокс… Постъпва във Военното училище, но е изключен и изпратен да служи в Ямбол. За отлично поведение, след няколко месеца е възстановен като юнкер в училището. Когато е обявен набор от доброволци за авиатори, той е сред първите, кандидатирали се за новата специалност. По-късно с целия випуск е изпратен на обучение в Германия. Там през 1938 г. Списаревски учи в изтребителната школа във Вернойхен. През лятото на 1943 г. с още един български пилот е изпратен край Ламанша, за да наблюдават германските летци и да усвоят тактиката на въздушен бой. Завършва с отличен успех немските въздушни школи за висш пилотаж. По време на войната е командирован в Скопие, където, според Генералния щаб, се очакват първите бомбардировки. Впоследствие е изтеглен в София за отбраната на столицата .

На 20 декември 1943 година „Спаича”, както го наричат приятелите засича група англо-американски самолети на около 40 километра от София и решава да ги атакува. Успешно сваля бомбардировач В-17, но в последвалата схватка с придружаващите го британски изтребители за прикритие бързо изчерпва боеприпасите на бордовата картечница. Притиснат от налитащите тежко въоръжени противникови самолети, българският пилот взема неочаквано решение: с пълна газ се насочва към вече изплъзващата се летяща крепост В-24. Корпусът на българския самолет е надупчен от бордовите картечници на атакуващите британски изтребители, но по чудо все още не се е подпалил. Поручик Списаревски внезапно насочва машината към опитващия се да се измъкне от полесражението британски бомбардировач.

По хълмовете над Пасарел, край София се разбиват двата самолета – американският бомбардировач и изтребителят на Списаревски. Българският летец загива, но се превръща в легенда. Това е първият "жив таран" в българската военна история. Поручик Димитър Списаревски е награден посмъртно с „Кръст за храброст” и е произведен в чин капитан. Погребан е с военни почести в Централните софийски гробища, Алеята на летците.
ОЩЕ ОТ ПРЕДСТАВЯ

»  Покорителят Христо Проданов
»  Неповторимата Надежда Хвойнева
»  Първият български Олимпиец Никола Станчев
»  Актьорът - усмивка Димитър Манчев
»  Аристрократът на духа Вили Казасян
»  Създателят на Детския хор на БНР акад. Христо Недялков
»  Царицата на сватбената музика Недялка Керанова
»  Космонавтът Георги Иванов
»  Роклегендата Жоро Минчев
»  Комунистическият Вожд Георги Димитров
»  Първият български генерал Сава Муткуров
»  Българското дете-чудо Недялка Симеонова
»  Свети благоверен княз Александър Невски
»  Дан Колов
»  Иво Папазов - Ибряма
»  Свети Йоан Кукузел
»  Самарското знаме в Стара Загора
»  Морският фар на нос Шабла


Виж още...