English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена паролаbTOURISM ПРЕДСТАВЯ

Иво Папазов - Ибряма
Иво Папазов - Ибряма
Иво Папазов - Ибряма

Иво Папазов - Ибряма


     Рожденото му име е Ибрям Хапазов. Той е български кларинетист от семейство на потомствени музиканти (зурнаджии и кларинетисти) от ромско-турски произход. Светът го познава като Иво Папазов, или с прякора му - „Ибряма“. Роден е на 16 февруари 1952 г. в Кърджали. Засвирва на девет години - първо на акордеон, а след това на кларинет, следвайки семейната музикална традиция. Родът му произхожда от Дедеагач, но се преселва в Джебел, а по-късно и в Кърджали. За баща му казват, че е първият кларинетист на Тракия, а за дядовците му – че са били истински майстори на зурната. Роднините му са удивени от уникалните умения, които показва и го изпращат в музикално училище, където се учи от известния тогава кларинетист Петър Филипов. Години по-късно обаче Иво Папазов споделя, че истинското му училище са били стотиците сватби, на които е свирил заедно с баща си. Под ударите на тъпана и сватбените хора той усвоява народната музикална традиция и развива виртуозната си техника.

По това време е ученик в строителния техникум в Кърджали. През 1974 г., когато е на 22 години, сформира първия си оркестър. Основата на репертоара му са традиционните песни и хора, коитозапочва да доразвива с все по-чести импровизации и комбинирайки различни стилове. Изключителният талант за кратко време му донася славата на ненадминат майстор на кларинета и го превръща в „некоронован цар на сватбарската музика”.„Възродителният процес” заварва Иво Папазов в България. Заради популярността си сред турското население през 1982 г. е арестуван, държан е в затвор и е изпратен на принудителен труд в комунистически трудов лагер. В края на 80-те години личността на българския музикант става особено популярна сред студентските и интелектуални среди. Музиката му става олицетворение на тяхната борба за свобода на словото, което комунистическият режим в страната остро подтиска.

Иво Папазов е близък с Милчо Левиев, един от българските идоли на фолклорната музика. Той му урежда среща с известния американски продуцент Джо Бойт. Това отваря вратите за Иво Папазов към световната сцена. Година преди светът да стане свидетел на падането на Берлинската стена Ибряма издава своя пръв албум „Пътуването на Орфей” от 1989 година. Той му донася световна слава. Става известен като ненадминат виртуоз, който от традиционната сватбарска музика създава джаз-феномен. Не след дълго получава предложение да емигрира в Канада. Въпреки напрегнатата обстановка в България, Папазов отказва предложението. Две години по-късно в световните музикални класации е вторият му албум „Балканология” от 1992 година.

След промените Ибряма и неговият „Оркестър за сватби” получават предложения за концерти по цялия свят. В сътрудничество с най-добрите джазмени на планетата, като Джони Грифин, Хектор Зазу, Окай Тениз, Глен Велез, Кепа Юнкера, Арилд Андерсен, Калман Балок, Ива Битова, Сергей Старостин, с вълшебния си кларинет Иво Папазов покорява публиката в десетки държави на три континента. Световни медийни гиганти като The Guardian, The Washington Post и New York Times са удивени от таланта му и го засипват с комплименти. Колегите му го наричат : ”Слънцето на кларинета”. В края на 2003 г. Иво Папазов завършва последния засега албум – Fairground. С него през 2005 г. спечелва престижната награда World Music Audience Award на британското BBC Radio 3. Наградата му е връчена от дългогодишния му приятел и продуцент Джо Бойт. Държейки статуетката в ръце Иво Папазов заяви: ”Посвещавам наградата на всички свои сънародници”. През същата година той стана лице на България за първия рекламен клип на страната, който се завъртя по европейския телевизионен канал Euronews. На него звучеше неговата мелодия „Носталгия”.

Българското национално радио удостоява Ибряма със Златната награда на Атлантическия клуб, заради ролята му на посланик на българската култура по света. На 4-ти октомври 2005г. Иво Папазов става 117-тия почетен гражданин на Стара Загора. Местният вестник „Старозагорски новини” мотивира номинацията с думите:”Стара Загора има щастието Ибряма, който през последните 20 години е гражданин на света, да бъде заралия. Иво Папазов поставя България и Стара Загора на картата на света. Той е нашият най-добър посланик за по-мирен и цивилизован свят.” Иво Папазов е слънцето на кларинета. В музиката му като че е събрано всичко, което може да накара човек да се влюби – страст, лиричност, диви вълни от пъстроцветни звуци и красиви мелодии, импровизации, в които виртуозно се преплитат хиляди музикални орнаменти.
ОЩЕ ОТ ПРЕДСТАВЯ

»  Покорителят Христо Проданов
»  Неповторимата Надежда Хвойнева
»  Първият български Олимпиец Никола Станчев
»  Актьорът - усмивка Димитър Манчев
»  Аристрократът на духа Вили Казасян
»  Създателят на Детския хор на БНР акад. Христо Недялков
»  Царицата на сватбената музика Недялка Керанова
»  Космонавтът Георги Иванов
»  Роклегендата Жоро Минчев
»  Комунистическият Вожд Георги Димитров
»  Първият български генерал Сава Муткуров
»  Българското дете-чудо Недялка Симеонова
»  Свети благоверен княз Александър Невски
»  Легендарният летец Димитър Списаревски
»  Дан Колов
»  Свети Йоан Кукузел
»  Самарското знаме в Стара Загора
»  Морският фар на нос Шабла


Виж още...