English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена паролаbTOURISM ПРЕДСТАВЯ

Покорителят Христо Проданов
Покорителят Христо Проданов
Покорителят Христо Проданов

Покорителят Христо Проданов


     20 април 1984 г., в 18,10ч. местно време един човек завинаги записва името си в историята на България. Той става първия българин изкачил най-високия връх, осемхилядника мечта за всеки един алпинист . Това е Христо Проданов. Еверест или Джомолунгма /„Богинята майка на света“/ за него е не просто цел, а изпитание. Той е не само първия българин погледнал света от най-високата му точка, но и този, който избра най-трудния начин да постигне това. Без кислород , по един от най-жестоките маршрути, Христо успява да изживее своята мечта. Планината, обаче, решава да прибере този голям човек при себе си и да накаже нас, като ни лиши от неговата история, от разказа му за това как с чисто сърце и много желание човек може да достигне до върха, независимо, че пътя до там е труден, безмилостен и понякога самотен.

Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943г. в град Карлово. Още от малък обича планината и разбира се любимка му е Стара Планина. Само на 14 годишна възраст заедно с братовчед си Захари, Христо предприема един много продължителен преход - от хижа "Васил Левски" през връх Ботев, хижа "Тъжа", хижа "Мазалат", хижа "Узана", Шипченския проход до хижа "Бузлуджа", откъдето слизат до село (днес - град - Шипка). До родния си град се връщат пеша през село Шейново и Калофер. Оттогава Христо е запленен от връх Ботев. За него няма по-високо и по-красиво място, въпреки думите на учителя му по география.

Решаваща за връзката му с алпинизма се оказва 1958 г. Тогава по улиците на Карлово, Христо и братовчед му Захари, виждат двама странници с големи обувки, раници и въжета. Любопитството на двете деца е огромно и те ги проследяват чак до хижа "Балкански рози". Така разбират за алпинисма и алпинистите – хора, качващи най-високите върхове, въпреки трудностите, въпреки липсата на пътеки. Това е повратен момент за Христо.Тези двама странници запалват искрата у него. Той започва да разпитва,да чете, да се интересува от алпинизъм. За тази страст разбират и учителите му в Механотехникума. Скоро там е създадена алпийска група. Скалите на водопада Сучурума и другите в месността около Карлово стават място за изява на смелост и подранило мъжество. Заедно с групата, Христо започва да обикаля планините на България и да развива своя талант и страст.

През 1962г. Христо започва да покорява и светът, границите на България просто се оказват тесни. Той посещава Румъния и Югославия. След като вече е натрупал малко повече опит и увереност, изминал е всички 300 маршрута в България, Христо започва да търси новото, различното, непознатото и вълнуващото. Започва да създава нови маршрути и пътеки, по-трудни, но и по-красиви. Изключителна логичност, изключителна точност, смелост и хъс. Маршрути като „Цанко Бангиев", „Победа", „Черните плочи", "Дружба", „Дяволските Игли”, „Черната стена”, „Злия зъб” и днес респектират всеки алпинист.

Христо искренно желае да изкачва първенците, да участва в големите български експедиции. Някой „разбирач” обаче решава, че въпреки отличните качества на Христо като катерач, той не не понася височината. И до днес остава загадка кой, кога и защо разпространява тези безмислици, които не позволяват на Христо да вземе участие в експедиции до пик Ленин, днес Кауфман (7134м) и пик Комунизъм ,днес Гармо, (7495 м).

Таланта на Христо Проданов обаче не остава незабелязан. През 1976г. той заедно с партньора му Трифон Джамбазов успяват да покорят Матерхорн, след като седем дни стоят в прегръдката на силна буря и ураганният вятър.

Следват редица нови завоевания: 2 август 1975 г.: Памир- пик Ленин – 7 134 м. 30 юли 1976 г. : Хиндукуш, Афганистан- Връх Ношак – 7 492 м. 3-8 септември 1977 г. : Алпи, Връх Пти Дрю – 3 733 м. 28 юли 1979 г. : Памир- Връх Корженевска – 7 105 м. 29 юли 1980 г. : Памир- Връх Комунизъм – 7 495 м.

Идва ред на двете най-големи постижения на Христо Проданов. 30 април 1981 г. точно 13. 45 ч. местно време на връх Лхотце (8516 м) стъпва и първият българин. Благодарение на този смел алпинист, първата българска хималайска експедиция завършва успешно и дава началото на похода на България в Хималаите и Каракорум. За своето постижение, за впечатленията и емоциите по време на експедицията, Христо написва книгата "Лхотце - 8516 м" (София, издателство "Медицина и физкултура", 1982 г.).

И така... годината е 1984. Един осемхилядник, дванадесет седемхилядника, изкачвания на четири от петте най-големи стени в Алпите, траверс на Шхелда и Кръста на Ушба. Това е равносметката, това е свиделството за способностите на този голям човек, това показва кой е най-достоен. От 30 април 1981 г. до 20 април 1984 г. Христо не се разделя с голямата си мечта да стъпи на най-високия връх на планетата Еверест (8848 м). С нея заспива и се събужда. С нея крачи по снежните и ледени върхове на Памир, Кавказ, Алпите, Рила, Пирин и Стара планина.

20 април 1984г. - паметна дата за България, за българския алпинизъм и за Христо Проданов. Той не само, че пръв сред българите изкачва Еверест, но го прави по най-трудния маршруд и без кислород. Шерпа му се казва Чхованг Ринджи. Той е единствения, който приема предизвикателството за безкислородното изкачване. На 8400-8500м. шерпът се отказа и Христо взема трудното решение да продължи сам.

В 18. 10ч. местно време, от 8848 м, най-високата точка на планетата бе чута за първи път българска реч. Това е Христо Проданов. Въпреки, че не слезе от "своя" връх, той остава в историята и сърцата на всички българи. Повече от 25 години след неговата смърт, той все още е пример за подражание сред алпинистите, той е най-големият, той е най-смелият. Този човек доказа, че мечтите трябва да се следват. Той знаеше цената на своята и въпреки всичко предпочете да я заплати. Не се отказа и стана легенда...Даде много на страната ни, стана пример за младите планинци и остави множество маршрути, разкриващи красотата на българската природата. Единственото, което ние можем да кажем е едно голямо - Благодарим ти, Христо!ОЩЕ ОТ ПРЕДСТАВЯ

»  Неповторимата Надежда Хвойнева
»  Първият български Олимпиец Никола Станчев
»  Актьорът - усмивка Димитър Манчев
»  Аристрократът на духа Вили Казасян
»  Създателят на Детския хор на БНР акад. Христо Недялков
»  Царицата на сватбената музика Недялка Керанова
»  Космонавтът Георги Иванов
»  Роклегендата Жоро Минчев
»  Комунистическият Вожд Георги Димитров
»  Първият български генерал Сава Муткуров
»  Българското дете-чудо Недялка Симеонова
»  Свети благоверен княз Александър Невски
»  Легендарният летец Димитър Списаревски
»  Дан Колов
»  Иво Папазов - Ибряма
»  Свети Йоан Кукузел
»  Самарското знаме в Стара Загора
»  Морският фар на нос Шабла


Виж още...