English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Парцел „парцал”

02 Nov 07  |  Общество

      В Родопите с „миндил” се обозначава една изключително красива престилка. Нашарена според творческите предпочитания на домакинята, тя е част от всекидневното й облекло. В старозагорско и бургаско „миндил” е прилагателно. В него се влага негативно значение и означава боклук или лека жена. Направо си е курва. В речника ще намерите само едното обяснение на думата. Ако се разровите на буквата „п”, също няма да откритието кой знае какво сходство в значението между парцел и парцал. Те не са дори пароними, не са антоними, не са синоними или омоними. Но може би туризмът в България през последните 15 години ги превърна в странно животно, като освен че са близки по звучене, станаха и тъждествени, подобно на синонимите. Общини, държава, кметове и бизнесмени решиха да продават парцели земя, за да ги превърнат в парцали. Поредният парцел „парцал” е заплашен. Той ще бъде изнасилен с бетон, употребен като млада девица и досущ като нея ще пресъхне и ще се превърне в спомен, когато соковете му бъдат изпити. Еколозите не искат това да се случи, не само защото е част от философията им, ами защото вече трябва да бъде част от мисленето на средностатистическия човек. Младата девица не е толкова млада, но е девица със сигурност.
Рила планина
Тя е шампионът на Балканския полуостров по близост до небето. Успяла е да запази уникални водопади, езера и растителност. Тя е Рила, гордостта на всеки първолак, който тепърва започва да се образова в патриотизъм.
Въпреки че екопротестите все още са хаотични и малки, проектът „Супер Паничище”, който тръгва от Паничище до връх Кабул, обхващайки и Седемте рилски езера, със сигурност може да се превърне във втора Странджа, а защо не и повече. Засега страстите са охладени заради министър Джевдет Чакъров, който глоби главния архитект на Сапарева баня и кмета Сашо Иванов, защото са започнали да строят без да имат разрешение за концесия на държавна земя и без този проект да бъде представен пред РИОСВ – София. Така проблемът отново стана правен, допреди десет години тази територия не беше категоризирана като „защитена”, част от природен парк или каквото и да е било. Кметове и строители се измъкнаха с аргумента, че започват проект, който е отпреди десет години. Затова поне можем да сме благодарни на Жан Виденов, ако неуредиците около края на неговия кабинет са направили така, че Седемте рилски езера да не са в момента атракцион около петзвездни хотели. Не се дава точна информация за пълния вариант на „Супер Паничище”. Според едни източници легловата база ще е пет хиляди, а според други 15. Заплануван е лифт до хижа „Седемте рилски езера”, както и разширяване на съществуващия сега път. Няма значение дали легловата база ще е за пет или 15 хиляди човека. Екологът Михаил Илиев публикува статия в bTOURISM.com, в която обясни какво се случва в дадено парче земя, когато дърветата му бъдат изсечени и върху него се изсипят тонове бетон. ( Зеленото българско злато ) Елементарен ефект на доминото, като освен че няма да се радваме на високите смърчове, постепенно оттам ще изчезнат и птички, и пчелички, и зелени тревички. Има ползи, естествено, че има. Шопско- македонският край около Сапарева баня ще се радва на англичани, французи, руснаци и занзибарци, каквито те никога не са виждали. Бай Петър ще модернизира кръчмата на площада, а баба Пенка ще отвори Къща за гости, в която ще приготвя чудни гозби. Даже сайт ще си направи.
Супер паничище
Ние не сме душмани, които искат да попречат на мастити инвеститори да се нагълтат с пари. Не искаме да вземаме парите на същата баба Пенка, които тя така честно ще си спечели. Но най-много не искаме ефектът на тази така забавна игра домино да се стовари върху Рила. Ой, горо, горо, предпочитаме мириса ти на смола, вместо на дюнери. Първични сме и сме диви, планината ни привлича. Тя привлича всеки българин, защото е закодирана в народопсихологията му. Неосъзнато уважение към дома, който е приютявал хиляди бежанци и хайдути и е давал по-спокоен живот далеч от очите на агресорите. Планината е част от историята ни, откогато имаме такава по тези земи. Сега жълти багери наподобяват на комунистически танкове на китайски площад, а шепа еколози са влезли в ролята на студент, отклоняващ пътя им. Те, еколозите, ще останат непознати, няма да им вдигаме паметници, най-много някой кмет да ги ругае дори в сънищата си. Но паметникът им вече е вдигнат и си стои там. Природен парк Рила, със седемте си красиви езера и със замръзващия зимно време Скакавица.
Рила скон
Те не искат лифт, макар че по-удобно ще се качват до горе. Това е и логиката на красотата и на щастието като цяло. Трябва да те боли и да дадеш от себе си, за да я спечелиш. По презумпция на рилските езера лифт не трябва да има, губи им се стойността от философска гледна точка. Малко напън за дробовете и зор за краката и стигаме до сладко откривателство. Това са законите и малко хора бягат от тях. За еколозите лифтът е опъване на въжета и големи метални стълбове. Стълбове, които със своя химичен състав са непригодни за тамошната почва. Които ще заместят някое друго дърво. За това се борят те. Ако скоро излезете на планина си заплюйте едно дърво, дори да не сте го садили вие. Сприятелете се с него, даже го прегърнете леко притеснени дали някой ви вижда какво правите. Представете си сега, че след една седмица затъпени цигански брадви са го секли. Секли са го бавно и дълго, като да ти режат врата с тъпото на ножа. Е, еколозите се борят и заради вашето дърво. Вие обичате едно, те цялата задруга.

В Западния свят е модерно вече да се обвързват корпоративни интереси с екологични изисквания. Изискванията са сурови. Наскоро шампионът сред еколозите, зимният курорт Аспен, който мина към преструктуриране начините за добив на енергия, обяви, че цялата работа досега е една голяма лъжа. Емисиите с вредни газове се увеличават, както и щетите за планинския район, на който е разположен. Е, поне се опитаха. В България проектите приличат по-скоро на голям комунистически паметник пред НДК. Лей бетон, СССР ти дава колкото си искаш. Грозно, ръбато, наглед модерно с изкуствена фасада и кич. Заповядайте в Банско! С този материал, както и с интервюто със специалист, което подготвяме, ние се присъединяваме към хората, които обичат цялата задруга. Макар и намесата ни да е само вербална, искаме си езерата.
Рила планинакоментирай


nextBGtrip.com


Виж още...