English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Туризмът в Казанлък – III-та част

06 Oct 07  |  Забележителности

      Основателят на сциентологията Л. Рон Хъбърд заявява, че ако искаш бързо да спечелиш пари, просто трябва да си измислиш религия. Тенденциите в киното, книжния пазар и туризма през последните години оправдават донякъде тази теза. Какво ви трябва за бързи милиони. На първо място, археолозите трябва да открият древен античен храм или гробница. Хубаво е те да разполагат с нещо като „око към света”. Купол с дупка по средата или така наредени камъни, че през еди кой си ден на слънцестоене слънчевата светлина да прониква за 30 секунди така, сякаш тези, които са го правили са имали невероятни космични и физични познания. Дотолкова невероятни, че да се засрамим от досегашната си гордост Галилео. Античните свидетелства за развити древни култури трябва да се отличават с изкусна живопис и страхотни архитектурни изчисления. Нужно е също някъде там да бъде записан кодът на битието ни. Екзистенциална, метафизична субстанция загатната някъде между рисунките и буквите, която в същото време да предрича най-големите събития от живота ни или да дава отговор на „вечните въпроси, които никой век не разреши”. Към всичко това прибавяте малка доза варварщина под формата на кръв и жертвоприношения и чакате представителите на ортодоксалната и
Гробницата в Казанлък
неортодоксалната наука да си свършат работата. Хилядите теории само за месеци ще донесат на определени хора милиони. А един милион в стодоларови банкноти тежи точно десет килограма. Малко по-малко от кюлче злато и доста повече като цена от десет килограма розово масло.
        Злато, розово масло и антични свидетелства за висока култура. Всичко, с което Казанлък може да се похвали. Но странно, милионите ги няма. Неведнъж съм споменавал за късогледството на тракийците, що се отнася до дългосрочни бизнес планове. Нямат писменост, липсва ни един тракийски Омир и трябва да се задоволим с малката реклама, която навремето са правили елинските автори за нашите предшественици. Сегашните ни представители на ортодоксални теории са заровили глава в това да ни убеждават, че прабългарите са люлката на културата на цяла Евразия, без обаче да имат нужния археологичен материал за това. bTOURISM.com ще даде един съвет на по-храбрите с идеите си научни работници. Нещо, което те знаят, но не използват в достатъчна степен. Тракийските гробници в България са уникални, но не и за света. По своята структура те са досущ като гробниците от Крито-Микенската епоха, особено Казанлъшката. Дромосът, куполното пространство,
Стенопис Казнлък
фризовете и всичко друго си има по-ранен еквивалент в една развита култура. Важно условие тук обаче е, че разцветът на тази епоха е около XV век преди новата ера. А гробницата в Казанлък повтаря едно архитектурно решение през IV век преди новата ера, без това да се среща никъде другаде в този дълъг период от време. Едва ли сходствата през призмата на 11 века са плод на творческо единомислие. Ние също не можем да кажем на какво се дължи, а и археолозите дават уклончиви отговори.
        Мисля, че гореспоменатото е достатъчно да посетите тракийската гробница в Казанлък. Тя е намерена по щастливо стечение на обстоятелствата. Не прочути изследователи, а имената на група войници стоят в основната заслуга за нейното откриване пред света. Копаели окоп в североизточната част на Казанлък и се оказало, че изкопават гроб. Уникални за културното наследство от ранноелинистичната епоха са стенописите. Основните цветове в тях са черен, червен, жълт и бял и представляват силно запазена живопис, която се среща рядко от тази епоха. За съжаление, ако отидете ще трябва да задоволите с тяхно копие. „Копието” се нарича от местните хора и самата гробница. Оригиналът е заключен за посетители и едно към едно е пресъздадена на няколко метра по-надолу. Според учените изрисуваните сцени пресъздават историческо събитие, което е свързано с живота на погребания в гробницата владетел. В една от тях се наблюдават две вражески войски, като малко по-късно те са в единоборство. На друга картина се виждат мъж и жена седнали до купа с плодове и прислужници, които им носят дарове.
Гробницата в Казанлък
Знатната съпружеска двойка е с лаврови венци, което в религията на траките може да говори и за героизиране. Тоест, те се превръщат в полубогове, медиатори между земния и небесния свят.
        Копието по никакъв начин няма да ви разочарова. Повторено е така, че да задоволи очакванията за навлизане в древно свещено пространство. Намира се в известния парк „Тюлбето” и въпреки малките размери на гробницата, ще отделите поне половин час. Тя е паметник запазен от ЮНЕСКО и е в 100-те национални туристически обекта. Покойният Илия Павлов искаше да строи цял туристически комплекс с хотели и продоволствия за чужденци, който да обхваща квадрата около Казанлък и Старосел. Плановете му са преди Китов да попадне на Косматките, но все пак налице са всички нужни дадености. Преплитат се култовете към Дионис, античната архитектура, вярванията в богинята-майка и херойческите разбирания на траките. Този културен ареал би трябвало да носи много повече приходи от петзвезден хотел в Банско. Засега обаче самите ние най вече отдаваме почит на тракийските си предшественици и дори и да не стане топ дестинация на Балканите, трябва да продължим да го правим със същото уважение и гордост.


коментирай

покажи коментарите(2)


nextBGtrip.com


Виж още...