English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Костенски водопад

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

“Сън в планината”

17 Jul 07  |  Здравен туризъм

     
“И долавях в гроба свой
глухий ромон на реката,
слушах нощния покой
и дъхът на планината;
   
как над гроба ми зелен
стъпки лекички нагазват
и аз слушах как над мен
самодивите приказват....... “
   
    Иван Вазов, “Сън в Планината”
   
    Няма как да си писател и да не се вдъхновиш от живописната Рила планина. През далечната 1917 година на 3 километра южно от село Костенец, в източния дял на Рила Иван Вазов написва стихосбирката си “Какво пее планината”. По-известен с комунистическото си название “Георги Димитров”, сегашният курорт “Костенец Баня” или още “Вили Костенец” е притегателен център за голям брой туристи от цялата страна. И дори разрухата, която осезаемо е засегнала и това райско кътче, не успява да разколебае любителите на природата, чистия въздух и минералните бани.
Вили Костенец
Културна забележителност в курорта, от периода след Освобождението са писателските къщи и вили. Горското стопанство с годините обаче все повече започва да оправдава името си, сградата на пощенската служба едвам се крепи на основите си, от редица писателски къщи, като тази на бивш главен редактор на вестник “Дума”, е останал единствено спомена за тях. Сякаш планината бавно превзема обратно своите бивши владения. Само частните вили продължават да блестят с красотата си. Напук на годините и промените, местният паметник на културата- Ганевата къща е запазила автентичния си вид от сами началото на 20 век. Именно тук е отсядал при своите пребивавания из местността Иван Вазов, черпейки вдъхновение от магията на Рила планина.
    “Костенец Баня” е и популярен балнеологичен курорт. Наличието на лечебни минерални извори, природните забележителности и благоприятният климат превръщат курорта в идеално място за възстановяване след преболедуване, за пълноценен отдих и отмора.
Вили Рила
В момента откритият плаж с минерална вода е затворен поради неизяснени причини....А няма нищо по-хубаво сутрин, когато температурите в планината са достойни за зимния период в някой от големите градове и слънцето още не се е показало иззад безкрайната зеленина, да поплуваш половин час в топла, минерална вода. Рай, за който много хора си мечтаят. Външният облик на закритата баня и поликлиниката също не са на най-високо ниво. Противно на всички закономерности, банята и рехабилитаторските процедури са нещо, което не трябва да пропусне всеки един посетил местността. Благотворно въздействие водата има при лекуване на: заболявания на опорно-двигателния апарат; заболявания на периферната нервна система; гинекологични заболявания; хронични заболявания на дихателните пътища; функционални разстройства на нервната система. Топла минерална вода (47оС) блика и от чешмите из курорта и въпреки леко натрапчивия си, серен привкус, е далеч за предпочитане пред широко консумираните pvc разновидности на живителната течност.
    Тук се намира и красивият Костенски водопад. Мистиката витае и на това място. Множество туристи долепят ръцете си до скалите в близост до водопада с мисълта, че така се зареждат с енергия и свежи сили. Тези с по-богато въображение виждат в скалните образувания редица, сякаш изваяни от човешка ръка, тайнствени изображения.
Костенец
А под скалните ниши се чува единствено тътенът от разбиващата се речна вода..... За привържениците на планинския туризъм Вили Костенец е изходен пункт за туристически походи до хижите Гургулица и Белмекен и върховете Мусала, Мальовица, Заврачица. Тесните планински пътечки разкриват в целият й мащаб прелестта на Рила.
    Във “Вили Костенец” животът сякаш е застинал. Единственото нещо, което продължава да се развива е природата. Дори и останките от стари къщи не успяват да отнемат и частица от прелестта й. Със своите минерални бани, лековита вода, царствена тишина, неповторима природа, курортът е идеално място за всеки, който желае да избяга за няколко дена от нервното и хаотично ежедневие и да си почине истински. От bTOURISM.com ви препоръчваме при следващата си почивка да не пропуската да се отбиете през “Вили Костенец”.


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...