English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 68

Градска горска почивка

16 Jul 07  |  Екотуризъм

      Животът на съвременния човек стана дотолкова напрегнат, че бягството от града започва да се превръща в маниакална мисъл, която може да те спаси от редица проблеми и напрежение. За съжаление не всеки има щастието да се отпусне за една седмица в планина, на море или просто на село. За голяма част от хората има много ограничения, но времето е това, което ни задържа сред шумотевицата, високите блокове и сивотата на градското ежедневие. За това планинските градове са с предимство. Околностите им могат да дадат нужния покой и усмиряване на изтормозеното ни съзнание. Смолян е заобиколен от редица хижи, пешеходни маршрути, пещери и езера. Тук няма да говорим за Пампорово и прекрасните му писти и хотели, няма да си говорим и за събора на връх Рожен, нито за хижите на Перелик. За смолянчани неделната почивка край града е напълно лесно осъществима, без дори да се налага да се катерят по височини с колите си. Смолянските езера за атракция, която е свързана покрай себе си с редица легенди, привличащи дори и учени.
Смолянски езера огнище
Те са разпръснати на левия склон на долината на река Черна, под Орфеевите скали и връх Снежанка. Намират се току до града и са пригодени за къмпинг. Ние нямаме възможността да щракнем с пръсти и събота или неделя да заминем да напалим огън, усещайки приятния хлад на планината и зареждащото ухание на свежа вода. Но все пак, ако Смолян ви е скорошна дестинация или решите да посетите ново място в Родопите, спрете се и на смолянските езера. Те са противоречие с действителността в родината ни. Намират се толкова близко до град, но процентът на урбанизация е твърде малък. Можете да се насладите на нужното спокойствие и чистота на самата вода, която е характерна за високопланинските езера като Рилските например.
    Няма какво да ви лъжем, оттам няма да се върнете с богат улов. Резултатът от рибарството ви ще бъде малки на брой и на ръст риби, който едва ли ще задоволят изискванията на заклетите рибари. В миналото езерата са били 20, но добре оформени днес са само седем.
Параклис св. Дух, смолянски езера
Останалите или са се заблатили, или са пресъхнали. Образувани са в тилни понижения на голямо свлачище, резултат от контакта между риолитните скали и постилащите ги водоупорни скали. Първото езеро е Керяновия гьол в посока Смолян – връх Перелик. Следват Милушевия гьол, Силажа, Османовия гьол. След като се отбиете от пътя и тръгнете към хижа “Смоленски езера”, се намират Лагера, Тревистото езеро, Бистрото езеро, Мътното езеро. Най-живописно е Бистрото езеро, което е заобиколено от огромни смърчове и покровителстващи го скали. През него минава и пътят за хижа „Студенец”, а дълбочината му е не повече от метър. Именно за това е и Бистрото, защото чистотата на водата му и плиткостта му правят така, че спокойно да виждате всичко ставащо на дъното му. С него са свързани и най-интересните легенди около смолянските езера. Започнало се е отдавна със странна случка с овчар. Хората разказват, че докато пасял овцете си наоколо, някаква сила ги е привлякла към плиткото езеро, те влезли и бързо потънали, като се загубили от поглед. Овчарят ядосан метнал гегата си във водата, но след няколко дена същата гега била намерена в реката покрай село Бостина.
Чешма смолянски езера
Учени са правили експерименти, пускайки най-различни боядисани предмети, които излизат по-късно по разнообразни места. Явно смолянските езера са свързани помежду си с подводни реки и течения, типични за пещери, а не са малко случаите, в които предметите се намират на 20 и повече километра от първоизточника, в който са потопени. За да направим нужното противопоставяне и да ви запознаем с най-красивите представители на смолянските езера, трябва да ви представим и Мътното. До него се стига чрез стръмна пътека, която се вие между Бистрото и Тревистото езеро. Намира се на около 200 метра от тях, а зажаднелите за екстремни преживявания туристи могат да извадят късмет с падащи камъни по пътя. Изкачването на 200 метра не е толкова дълго, но ви се предлага всичко, от което имате нужда за една качествена почивка. Има места за къмпинг, огнища, възможност за спортен риболов и бързо връщане до Смолян, ако нещо ви потрябва. На около 20 метра от Тревистото има параклис „св. Дух”, който често е използван за освещаване на курбани. bTOURISM.com препоръчва да опитате и от водата в чешмата до параклиса. Гарантираме ви чиста родопска емоция, когато я вкусите, характеризираща се с изтръпване на зъбите и ледено преминаване към стомаха.


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...