English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 42

Туристите в България – зима 2008

01 Oct 08  |  Общество

      Статистическите данни за изминалия зимен туристически сезон (2007-2008) сочат, че броят на чуждестранните туристи, посетили българските зимни курорти се е увеличил близо с 9.5%. Средната възраст на почиващите е 36 г., като повече от 60% от тях са с висше образование.

На диаграма 1 са показани страните, изпратили най-много туристи за България.

Постоянните посетители на българските зимни курорти са едва 30%, докато постоянните посетители на летните ни курорти са над 60%.

За туристическия зимен
Най-много туристи чужди туристи в България
сезон 2007-2008, туристите общо са похарчили над € 100 млн. По-малко от 10% от чужденците изразходват по-малко от предвиденото, докато 22% от тях превишават предвидената за почивка у нас сума.

Все по висок е интересът на чужденците към традиционната българска кухня. Според статистиката, всеки втори посетител у нас предпочита да посети традиционен български ресторант, отколкото луксозен такъв или да похапне лоби бара на хотела.

На диаграма 2 е показана нагласата на туристите за ново посещение.

В пълно противоречие с широко разгласената информация по медиите, 98% от туристите се напълно удовлетворени
Нагласа на туристите за ново посещение
от качеството на туристическите услуги и 95% са удовлетворени от ски зоната.

Какво сочи статистиката за българския турист? Средната възраст на българския турист е 32 години. 88% от тях плануват почивката си не повече от месец преди тръгването. За сравнение 60% от чужденците планират 2-3 месеца преди тръгването.

На диаграма 3 е показан видовете туризъм които е най привлекателен за нашенеца.

91% от българите не се доверяват на туристически агенции . Те предпочитат да плануват сами почивката, въпреки че статистиката сочи, че така се харчат приблизително тройно повече след като не използват пакетите предоставени им от туристическите агенциите.

Както и през последните години,
Видовете туризъм предпочитан от Българина
основните негативи за страната ни са свързани с неконтролируемото строителство и лошата хигиена.

Какво да очакваме от новия сезон? Поради възникналата сериозна конкуренция и значително покачилия се брой легла в курортите, собствениците на хотели ще бъдат принудени да понижат цените за нощувка. Това в никакъв случай не означа да очакваме драстични намаления. Реалистичните очаквания са до 10% поевтиняване.

bTOURISM препоръчва да се доверите на туристическа агенция и да закупите някои и техните „All Inclusive” оферти. Така почивката ще ви излезе доста по-евтино.

Използваните данни са от „Изследване на туристите в България – Зима 2008” на агенция за маркетингови изследвания „Noema” по поръчка на Държавната агенция за туризъм.коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...