English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 69

Павел Баня - изглед

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

Туризмът в Казанлък – I част

07 Jan 08  |  Градски туризъм

      Как да не се запита човек защо Казанлъшко не е в центъра на туристическия живот, не само в България, а и на Балканите? Тракийските гробници, с уникални артифакти, би трябвало да привличат туристи, колкото Троя в съседна Турция. Добре, това да остане на страна, за липсата на известност относно изключителната древна култура на тези земи ще обвиняваме самите траки и тяхната късогледа липса на писменост. Друг притегателен център за редица бозави, дръпнати, чернокожи, дебели, хилави или просто отегчени туристи би трябвало да е розата. Казанлъшката била най-уникалната, красивата, ароматната, маслодайната, невъобразимата роза в света. В цялата галактика никоя друга не можела да й съперничи, иначе да се надуваме пред себе си можем, няма спор. Щом е толкова „най”, което никой не отрича, защо тази година на празниците на розата видях същите китайци, които бяха и миналата. 53 на брой азиатци, пристигнали с модерен автобус, на който гордо стои табела „Хонконг”. Сигурен съм, че са същите, защото Чо пак беше там. Харесвала му Царица роза, ама не растението, а човешката царица роза от Казанлък, желаеща любов и мир по света. Излъгах го, че се казва Цветомира Пеблебекова, за да не може да произнесе името й. Освен роза и тракийци с липса на бизнес поглед, в района е запазена на високо ниво възрожденската култура на родината ни. Паметник Шипка, руска църква със златни куполи в село Шипка, двама японци в село Шипка, възрожденски села, когато човек отива към Габрово, са едни от малкото символи на Казанлъшко, които с добра стратегия могат да конкурират по посещаемост дори и Айфеловата кула.
Павел Баня път
Аз лично бих направил музей на калашника, ще извикам и един иракчанин като специалист екскурзовод, който на дълго и широко да обяснява защо американците загубиха в „Пустинна буря”.
    Би ли било едно място дотолкова уникално, каквото реално е около Казанлък, ако не е известно по някакъв начин и със своята лековитост. От дълги години Павел Баня се слави с минералните си извори, балнеологията си и редицата видове рехабилитация, които предлага. Малкият град се намира на около 25 километра от Казанлък в посока Пловдив. Първият път, когато посетих градчето бях на седем - осем години, когато баба ми ме заведе, ей така, не защото съм болен. Тръгнах със засилено предубеждение, че отивам в някакъв античен рай, в който Златното руно блика свободно за хората, раздавайки жизненост и щастие. Картината на сакралната лековитост на мястото се засили и от постоянно движещите се колоездачи, които запълват целия път между Павел Баня и Казанлък. Тръгнали с усмивка за работа рано сутрин, мъже и жени въртяха бодро педали, несъобразявайки се с мързеливата натура на съвременния човек. Колелата бяха масово с черни огромни рамки и леко извити кормила. Гумите бяха високи почти колкото мен тогава и напомняха за зората на велопроизводството с дългите си и тънки спици. Градът е един от най-популярните рехабилитационни центрове в България. Минералните води и изградените балнеоложки структури са изключително ценни за възстановяване и лечение в областта на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични и други заболявания. Има изградена база от почивни станции, в които се намират приблизително 1000 легла. Естествено, не е задължително човек да е болен, за да посети Павел Баня. Мястото е и развито курортно селище не само в областта на здравния туризъм.
Павел баня - балнеоложки комплекс
На неговата територия се намират и спортни центрове, басейни с открити плажове, които го правят предпочитана дестинация с цел отдих и почивка. В Павел Баня ще намерите нужното спокойствие за най-пълноценната си почивка. Градският живот е слабо развит и не се предоставят кой знае какви нощно развлекателни атракции, не се отличава и с дотолкова модерно развити заведения, или шопинг центрове, но тези „липси” засилват неговата уникалност. Спокойствието, което можете да получите там не се среща вече по почти никакви други подобни курорти в България. Все по-модерният спа туризъм също започва да се развива там и според нас е въпрос на време, когато Павел Баня ще стане шумен и силно модерен туристически център относно здравния туризъм. Затова, възползвайте се сега, докато местните хора не са научени все още да взимат пари дори и за една усмивка или за един от най-скъпите хранителни продукти за туриста – варената царевица.
    В Павел Баня може да видите и силно съхранен автентичен бит, а не театър пред туристи. bTOURISM препоръчва да посетите селището по време на кукерските празници на Сирни Заговезни. Освен това общината се включва активно и в ежегодните празници на розата. Уникален традиционен обичай е изборът на крал „Минерална вода”, който се прави по време на празниците на минералната вода.
    Казанлък и околия и сега привличат туристи, но целият регион, особено ако си сътрудничи с Габрово, може да стане една от най-силните целогодишни туристически дестинации. Той е достоен да запълни липсата на международен интерес към България през пролетта и есента. Ние ще се постараем да ви запознаем с всички възможни туристически атракции в района на Средна Стара планина.


коментирай

покажи коментарите(2)


nextBGtrip.com


Виж още...