English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Дестинация Троян

22 Aug 08  |  Градски туризъм

      Който обича ракията знае колко добре се консумира тя в планината. Въздухът е чист, лятото през ноща става леко хладно, а събуждането след това не води до махмурлук. Ние от btourism уважаваме ракията и затова се отправихме към Троян. Най-сладките видове туризъм съм хранителния и алкохолния, особено ако местните хора се заемат с това да ви запознаят в тънкости с техните специалитети.

Троян е учудващо красив град. През центъра минава Осъм, а правят впечатление добре поддържаните градинки и алеи. В целия град можете да намерите запазени от различни епохи паметници на култура. Като, естествено, тези, които са от Възраждането, са най-много. Още от ранното средновековие в града се развива керамичното изкуство като един от най-силните поминъци на местното население.
Троян
През Възраждането то става и като запазена марка за Троян и се поставя началото на прословутата Троянска керамична школа. Когато Левски пристига там и създава един от най-силните си революционни центрове в страната, Троян вече е град с доста силно развито занаятчийство. Затова и днес там се намира един от най-добрите музей на занаятите и приложните изкуства в страната. В него са подредени експозиции за керамика, дърворезба, иконопис, народно облеко и тъкани и т.н. От общината са се постарали да не се пренебрегне и древната история на града. Той е обитаван от времето на палеоплита, когато тракийски племена се заселват в близост до река Осъм (Азамус от това време). Името му идва от името на пътя, на които е разположен Виа Трояна, който е свързвал Бяло море с Дунав.

В момента в Троян е настанен айляшки живот.
Троян - кафе
Той започва да привлича все повече и повече туристи, а местните са гостоприемни и не си дават много зор. Правят впечатление децата, изключително много деца за по-малко населено място. Заведенията, които са се разпростряли в подножието на къщи останали паметник на културата, даващи информация за традиционното тип жилище от района, са пълни почти през цялото време.

В много от къщите, които са запазени като етнографски комплекси, освен че можете да се запознаете с местния бит, ще попаднете на изключително красива дърворезба, особено при исписване на таваните. За разлика от другите градове наоколо, там почти няма комунистически останки. Сгради, характерни с безумните си количества бетон и неестествена за околността архитектура,
За сливите и хората
почти липсват.

Градът е разположен терасовидно, което го прави изключително зелен. Сякаш е градина, в която между къщите са разположени дървета и зеленина като естествена преграда.

Не само самият Троян е туристическа дестинация, голяма част от околностите му влизат в защитената зона “Централен Балкан”. В него се намира една от най-красивите защитени местности с широколистни гори – Беклемето. Освен него, цялата област е известна с наличието на много водапади и пещери, които все още не са проучени достатъчно добре. Там се намира и много редкият вид растение – старопланински еделвайс. Други резервати са Северен Джендем, Стенето и Козя стена.

Не знам на какво се дължи, на сливовата ракия или приветливите хора, но родом от Троян са двамата от най-големите народопсихолози в страната – Иван Хаджийски и Марко Семов.

След обиколка на Троян и околсноти, не ви остава нищо друго освен да се отпуснете с хубава сливова ракия, особено, ако се намирате там на 14 септември, когато е празникът на града, денят на св. Петка, а след това започва празниците на сливовата ракия.
коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...