English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Араповски манастир

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

Араповски манастир

21 Jul 08  |  Забележителности

      „Бил ли си в Света гора?”, попита ме Яне и ехидно се подсмихна получавайки отрицателен отговор. Атон е символ на духовенството и спасението на душата, както и повод за гордост за всеки византииски потомък. Ние имаме нашата си Света гора или както е по-известна - малката Света гора. Спестих този факт на Яне, не исках да гъделичкам самочувствието му с факта, че и ние си имаме нещо като тяхното, само че малко. На територията на Асеновград и околностите му има 200 параклиса, 4 манастира и множество черкви. Малката Света гора, как пък не!!! Всяко място притежава своя уникалност и неповторимост и както манастирът „Св. Павел” в Атон е единствен по рода си, така и манастирът „Св. Неделя” заслужава вниманието на всеки решил да посети Света гора, макар и в пределите на България.

Манастирът „Св. Неделя”, или по-известен като Араповския манастир,
 Араповски манастир
се намира на 9 км източно от Асеновград, насред ширнали се безкрайни зелени полета. Светата обител е потънала сякаш в безвремието, ни една животинка не се осмелява да наруши тишината, а единственият Божи служител, който грешните ни очи и души съзират, остава озадачен и донякъде смутен от странното ни делнично посещение. Та нали манастирът се казва „Св. Неделя”, нормално е множеството да се изсипва на този ден от седмицата. Още с влизането си в храмовия комплекс оставаме с впечтлението, че това не е просто поредният манастир. Каменен надпис ни информира, че той е единственият строен по време на Османското владичество. Строежът му започва през 1856 г. като монашеско общежитие, а през 1859 г. е основана шампарница и училище към него. Има няколко легенди свързани с манастира. Според едната ясакчията Али ага, който заедно с йеромонах Софроний е подпомогнал градежа на обителта, е сънувал че до манастира има чудодейна вода изцеряваща болести и най-вече слепота. Според друга легенда, мястото е открито от гъркиня, която сънувала, че трябва да изкопае вода, с която да излекува сляпото си дете. Арап бей, на чиято земя се намирало бъдещето Аязмо, става свидетел на лековитата сила на водата и в знак на благодарност дарява имението и разрешението си за градеж на манастир. И до днес обаче се носи слуха, че намиращото се в непосредствена близост до манастира Аязмо лекува слепота.
Араповски манастир
Още един исторически факт прави силно впечатление. През всичките тези дълги години на съществуване на манастира, богослужебен език си остава българският. Всеизвестна е борбата с гръцкото духовенство по време на Възраждането, която коства големи усилия за опазване на българския богослужебен език. Революционните идеи не са подминали и Араповския манастир. Архимадрит Геврасии, основал начело на таен комитет и отворил смесено училище в манастира, а поп Катрафил бил един от сподвижниците на Васил Левски, загинал по време на Априлското въстание на Милин камък. Считаният за автор на най-точния портрет на Васил Левски и негов близък съратник – Георги Данчов –Зографина, е автор на част от фреските в църквата. Една от най-интересните постройки в комплекса е тази на Ангел войвода – един от най-известните хайдути в района. Кулата е построена с негови средства, стените й са с дебела зидария, по които има бойнижи, служещи за защита от разбойници.

Главната църква „Св. Неделя” се намира на север от кулата. Тя е трикорабна, триапсидна, изградена от каменна зидария и е сходна с главната църква в Бачковския манастир, която служи за прототип за повечето църкви в региона. Изографисването й е продължило до 1864 г., като евангелските сюжети се редуват с образите на търновските патриарси, св. Иван Рилски, свети Йоан Кръстител, както и с композиции от деийността на св. св. Кирил и Методий.

Араповски манастир
Манастирът има и своите тежки години. Опожарен е частично по време на помехамеданчването на населението в Родопите през 1848 г. , после през 1870 г., както и по време на отстъплението на турските войски по време на Руско-Турската война от 1877-78 г. Наново е възстановен, ала голямото земетресение от 1928 г. нанася своите вреди въху купола и част от стенописите. Година по-късно е издигната камбаннария, а малко по-късно и ново крило, служещо за гостоприемница. Възстановена наново през 1935г, тази част от храмовия комплекс и до днес приема посетители, а интерес за всеки един турист би представлявала интересната комбинация от розови храсти, картини, дело на местното монашеско братство, и позавехнала селскостопанска техника.

В близост до големия град, храмовия комплекс”Св. Неделя” поразява със своето спокойствие. Сякаш застинало в безвремието и вечността, това кътче е способно дори за няколко минути да приближи и най-големия атеист до Бога. Без значение вяра и религия, „Св. Неделя” е място залужаващо да се посети, дори и само заради историята и красотата, която живее чрез него.
коментирай

покажи коментарите(2)


nextBGtrip.com


Виж още...