English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Пещерата Леденика

24 Jun 08  |  Планински туризъм

      На една приятелка, пещернячка, й свършил въздуха в Ягодинската пещера. Светлините и те започнали да се прецакват. Започнала да халюцинира, чувала гласове. Струвало й се, че някъде зад еди кой си завой имало банда цигани, които търсели точно тях. Не помня как се е оправила и как са намерили изхода за навън. Все още е пещернячка, но преди всяко влизане и всяко дълбоко спускане изпълнява нещо като ритуал. Някакъв вид индианско почитане на природата, за да не ти се върне надмеността. Затова от bTOURISM не се правим на големи тарикати. Влизаме там където е осветено и има хора. Не че не ни гложди откривателството или предизвикателствата, но вероятността след някоя пещера да няма как да ви пишем за нея е голяма. Леденика е една от най-големите атракции във Врачанския балкан. Тя се намира на около 16 километра от столицата на Северозападна България – Враца – и е разположена на височина от около 830 метра. Хората й казват Леденика, защото през пролетта и зимата първата зала Предверието се покрива с ледено кристална покривка.

Сега пещерата е почти безводна, но навремето е имало вода навсякъде.
Леденика - ледените блокове
Би ли била една пещера пещера, ако преди време някоя вода не я изкопала и направила пещера. От тези славни водни години е останало само Езерото на желанията. В него водата е ледено студена и има поверие, че който топне малкия си пръст на десния си крак и си пожелае нещо, то ще се сбъдне. Важно условие е пръстът ви да не е с маникюр и да не мирише на изоставен от жена си пор. Хората вместо да подлагат на това ледено мъчение крайниците си, по неведоми пътища, мятат монети в езерцето. Сякаш са на центъра на Виена а ролята на гълъбите се играе от депресирани от туристическия интерес прилепи. Не виждам никакъв смисъл в това да метнеш една малка паричка във водата и да смяташ, че това ще те доведе до вечен берекет. Здраве и щастие за три поколения надолу. То било доста евтино, хората защо ли ходят на врачки.

Като споменахме преди малко животинското разнообразие в пещерата, трябва да знаете, че те бира не обичат. Ако бях на мястото на хората от бирата “Леденика”, щях да направя реклама в стил шоколада “Милка”: “И един “светломразец” бутилира бира, а три пияни прилепа играят казачок с главата надолу...”. В пещерата се намира едно от най-редките насекоми от тук до Кавказ – Светломразеца. Ние даже видяхме един, но той с единствено по рода си светломразешко поведение вирна нос и се фръцна. Освен него тук има прилепи, пещерни бръмбари, мокрици и паяци. Общо взето, бедно откъм животинки, но добре си живеят в съседство. Напук на балканскатра действителност.

Леденика
Всички пещери на всички земни кълбета си имат еднакви характеристики. Хората са ги разграфили като къщи. Явно спомнйяки си добрите стари времена, когато са живеели там. Според учените, човек се е криел в пещерата заради дъждовете и т.н., но ми е интересно на мен защо се е скрил от мокрото като отива на място, в което влажността на въздуха е над 90%. За Леденика тя е 92%. Смятай! За разграфяването обаче идеше реч. След Предверието иде ред на прохода “Плъзнята”, в който трябва да се наведете, освен ако не сте метър четирсе. Още малко вървеж и се озовавате в хола. Залата се нарича – Голямата или още, както при всички известни пещери в България – Концертната. Някъде към Триград изнасяха концерти с гайди, ама в пещери ли беше? Естествено, за да бъдем тотално клиширани, трябва да кажем, че природата, и никой друг, е най-големият скулптор в историята на човечеството. В Концертната зала ще видите - Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Коледа, къщичката на баба Яга и много други. След още доста ходене има една Бяла зала, в която най-нагло се е настанила някаква Къпеща девойка, не се отличава с особена красота. Девойката, Вежди Рашидов би я изваял по-добре от природата. Разбира се, има и проход за грешници. Могат да минат само тези, които са с чисти сърца.
Леденика - сталактити и сталакмити
Явно греховете се трупат на корема, а доколкото знам дебелите хора са добри хора. А за най-запалените от вас, има една трудно достъпна зала, гордо наречена – Седмото небе. Не си правете аналогии с известна в миналото цинична фолклорна песен, няма да видите попове и попадийки на Седмото небе на Леденика.

По някакъв странен начин, престои в коя да е пещера ободрява. Тялото се нагажда към влажността е температурата, а след това сблъсъкът с атмосферните условия навън е леко шоков. Има защо нашите предеди да са живеели по пещерите. Както се казва – натурален климатик през лятото. Леденика е един от най-красивите обекти във Врачанския балкан, но тази част на северозапада въобще не е за подценяване. А за любителите на печатите има доста места където могат да ударят по една културно историческо или природно подписче.
коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...