English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Перлите на Югозападните Родопи

09 Jul 07  |  Етнотуризъм

      Живописният път по долината на река Места ни отвежда към град Гоце Делчев, сгушен между билата на четири планини - Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач. Като че ли времето тук е спряло. Запленяват погледа ни свирепи каньони, гъсти гори, стръмни клисури, бистри, студени реки, изобилие от скали и много върхове. Целта на пътуването ни са Югозападните Родопи. Предизвикаха ни разказите за суровата, автентична красота на община Гърмен и селата Огняново, Лещен и Ковачевица. Отпътували сме за един от най-девствените български простори, защитен от бурите на съвремието, от суетата, напрежението и логиката на ежедневието. Предстои ни среща с тихия, монотонен дъх на планината и хилядолетните й спомени. Община Гърмен е разположена в югозападните пазви на Родопите. Планинската височина, съчетана с разнообразни релефни форми и мек средиземноморски климат правят местността предпочитано място за отдих. Туризмът стремително се развива през последните години. Изградена е солидна туристическа база, готова да посрещне любителите на планинския и селски туризъм. За съжаление рекламата все още не е на висота. Досега в Internet се намира твърде оскъдна информация за живописната природа, богатото културно и историческо наследство, както и за впечатляващите архитектурни забележителности. Местността може да ви предложи и своята лечебна сила. Тя лекува с горещите си минерални извори, с необикновените гледки над планинските била и склонове, с простия си обикновен ритъм на живот, и преди всичко – с тишината.
Коваевица
Тук минутите се нижат бавно и спокойно. Нищо не нарушава хармонията. Слухът се потапя в мелодия от планински звуци – шумът на реката, песента на птиците, вятърът, разпиляващ листата в короните на дърветата. Няма и следа от суматохата на големия град. Гърмен не може да ви предложи безкрайни и диви развлечения, но тишината и запазената историческа самобитност ще ви осигурят кратка разходка в миналото. Стъпвайки по тесните каменисти улици на селата или прекосявайки стръмните пътеки можете да се слеете със спомените на старите възрожденски къщи и да изслушате разказите, които те ще ви споделят. Те ще ви разкажат историята на Родопите - живота на планината и нейния дух. Първото село е Огняново. Славата му носи минералният извор, наречен „Мирото”, разположен сред чудна природа и чист планински въздух. Лековитата му вода е привличала хората още в древността, за което напомнят много археологически паметници. Тесните калдъръмени улици на селото ще ви разходят сред стари къщи, построени в строг и икономичен стил. Столетният опит на майсторите дюлгери е изсякъл от постройките всичко излишно, запазвайки само устойчивостта на камъка и дървото, от които са съградени. Зидовете са високи. Над всяка къща е изсечена огромна каменна плоча. Родопчани градят домовете си за векове напред. Не е необходимо да впечатляват с лукс и разкош, а да бъдат трайни и устойчиви. Планината е вечна. Затова и всичко съградено на нея трябва да остане и да напомня. Следвайки стръмните улички ще се убедите, че хората са разбрали тази повеля и са оставили по частица от себе си и времето, в което са живели. Вървейки потопени в спокойния колорит на Огняново, ще ви стори, че селото е там, откакто я има и планината. Ще събудят интереса ви шарените шевици и тъкани на плетените според местните обичай кожници, черги, цедилки, месали, шарени чорапи. Селото се гордее майстори на тъпани, земеделски сечива, метални съдове и калайдисване.
Лещен
Пътят, който се спуска от Огняново отвежда към селото-музей Ковачевица, а недалеч е Лещен, обитаван от едва 9 души. Трудно ще откриете места, които в по-пълна степен да са запазили характерната родопска архитектура от времето на Възраждането. За местните всеки новодошъл е гост, който трябва да бъде приет подобаващо. Тук можете да отседнете в някоя от уникалните старинни къщи. Повечето от тях предлагат механи или места за самостоятелно приготвяне на храна. Не липсват и заведения, където бихте могли да опитате традиционната родопска кухня. Ще ви заинтригуват старите православни храмове, параклисите, малките манастири каквито са „Св. Парашкева”, „Св.Никола” , “Св. Архангел”. Неизменна част от религиозните традициите е отслужването на молебен в параклиса „Св. Архангел” в деня на празника на светеца. Целогодишно в района се организират различни развлечения за туристите – излети в природата, бране на гъби и билки, разходки до Роженския и Рилския манастир, Банско. Популярни са ловът и риболовът. „ Българският Холивуд” отскоро е шеговитото название на Ковачевица, заради многото филми, които се снимат в местността. Животът в Югозападните Родопи носи своя неподправен колорит и автентичен дух. bTOIRISM.com препоръчва да не пропускате този маршрут в обиколката си из прелестите на България. Местността не е подходяща за дълга почивка, но е много добро решение ако имате нужда от спокойствие и „презареждане на батериите”. Лечебните свойства на високопланинските минерални извори, тишината на вековните гори и свежият планински въздух ще ви запленят. Веднъж видени, тези места завинаги ще останат в съзнанието ви и ще ви подтикват да ги посетите отново.


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...