English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Руски туроператори организират екскурзии за православния музикален фестивал в Поморие

06 Jun 08  |  Събития

      "Фестивалът на православната песен е тържество на духа и единства на вярата", категорични са организатори и участници"

Руски туроператорски фирми организират специални екскурзии за Международния фестивал на Православната музика „Света Богородица – Достойно есть“ в Поморие. Това съобщи техническият директор на фестивала Елица Христова. Тази година събитието има юбилей – пет години от своето създаване. Интересното е, че организираните туристически екскурзии влизат в каталога на туроператорските фирми не като допълване на асортимента от предлагани дестинации, а по настояване на гости, посетили предишните издания на музикалния форум.

Ежегодно фестивалът събира между 500 и 700 участника от различни страни, които не само споделят традициите на песенното творчество, но и дискутират важни въпроси, касаещи музицирането, изпълнението и мястото на православната песенна традиция в съвременните песнопения. Има и такива формации, които поемат всички разходи за пребиваването си у нас, за да участват в програмата.

„Света Богородица – Достойно есть“ в Поморие
Фестивалът дори има руски фен-клуб, чийто представители са направили специален сайт в интернет, където разменят партитури и обсъждат различни теми в месеците до следващото издание на форума. Фестивалът вече е запазена марка на град Поморие и заради особено ревностното православно чувство на поморийци. „Радваме се, че за пета година фестивалът на православната музика привлича вниманието на хорове от различни страни. Град Поморие стана известен, освен с древната си история, и с музикалния интерес“, подчерта Сливенският митрополит Йоаникий, патрон на фестивала. „Църковната музика е особено творчество – изисква не само вдъхновение, но и проницателност и боголюбие. Когато се изпълняват църковни песнопения, мелодията със съдържанието извисяват нашия дух и успокояват нашето сърце. Всяка година с нетърпение очаквам този фестивал, защото зная, че богатият репертоар дава нова духовна сила на всички боголюбци“, посочи още дядо Йоаникий.

И според изпълнителния директор на фестивала Петър Златанов, кмет на град Поморие, фестивалът създава прекрасни отношения и духовно равновесие между участниците. „Някои от тях идват за пореден път като в свой втори роден дом. Това, което се получава като качество и дълбочина на изживяването и утвърждаването на този фестивал, убеден съм, го дължим и на изключителното присъствие на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий, както и на доброто представяне на всички участници“, посочи още Петър Златанов. Според него ако в началото у поморийци е имало неувереност, че фестивалът ще продължи, то сега почти всички смятат, че тази вече създадена традиция трябва да остане за дълги години.

„Света Богородица – Достойно есть“ в Поморие
От година на година музикалният форум разширява присъствието си в културния живот на България. Расте и неговият международен авторитет, доказателство за което са все по-многобройните заявки за участие и високото професионално певческо ниво на колективите, посочи и Петър Райжеков, председател на НЧ „Славянска беседа“ – София, един от организаторите на форума.

Фестивалът се превърна в празник на Православието и стана израз на това, за което се молим – за единение на Църквата и на всички народи, категоричен е и протоиерей Иван Стойков, председател на църковното настоятелство на поморийския храм “Св. Рождество Богородично” - домакин на фестивалните концерти.

Радващо е, че тази година българските православни общности зад граница ще присъстват на музикалното събитие. Едната от формациите е Камерният хор на Българската православна църква “Св. Цар Борис Покръстител” в Берлин (Германия). Хорът е създаден през лятото на 2004 г. с благословията на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. В състава участват предимно български студенти, които обичат православната хорова музика, но също така и професионални певци.

Още един хор към Българската Православна Църква ще вземе участие в петото издание на православния фестивал – това е хор “Nihil Sine Deo” от гр. Букурещ (Румъния). Хорът е създаден на 27.01.2008 г. по инициатива на семейство Чуклия-Джорджеску. Интересното при него е, че формацията включва само румънци – студенти и абсолвенти на Националния университет по музика и Теологическия институт –в Букурещ, които участват редовно в
„Света Богородица – Достойно есть“ в Поморие
богослуженията в Българската православна църква “Св. Прор. Илия”.

Според председателя на Селекционната комисия доц. Димитър Димитров ползата от общението по време на фестивалните дни е не само обмяната на опит в практическо и теоретическо отношение, но и дълбокото духовното обогатяване и възвисяване към Бога в душата на пеещите за Божия прослава.

Българите обичат своята православна музика, категорични са членовете на Селекционната комисия проф. д-р Стефан Хърков и Йорданка Панчева-Туджарова. В храм „Св. Рождество Богородично“ в прослава на Този, от Когото е всичко, вече пета година звучат песнопения от различни епохи – както аноними, така и от утвърдени композитори, а също и новосъздадени произведения от съвременни автори. Техните послания достигат до слушателите и карат душата да пее. А пеещата душа е по-близо до Бога. Пожеланието на организаторите към петото издание обобщава композиторът Георги Попов: „Достойно е винаги да Те облажаваме и възпяваме Пресвета Майко Богородице. Моли Твоя Син и наш Господ по превеликата Си милост да ни дари слух съвършен, глас благороден и дихание чисто, за да възпяваме ангелогласно пресветото Божие Име и Твоето, Майко Божия, застъпнице наша! На многая лета, сладкогласни, обични ми братя и сестри во Христа!“.коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...