English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Слънчев бряг

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

Слънчев бряг 2008

05 Jun 08  |  Летен туризъм

      Ключовата дума е 500! След 500 дни, прекарани на Черноморието съвременният български турист притръпва на денонощните емоции по плажовете и бесните клубове. Сензорите му за забавление постепенно се притъпяват и той започва рационално и компетентно да възприема случващото се около него. На 500-ния ден кожата му е толкова загоряла, че нито един бразилец от столичните футболни клубове не може да му съперничи. Носоглътката му е дотолкова развита от течните и сухи опиати, погълнати след 00:00 часа, че се става достойна за титлата "черноморски underground сомелиер". Следващата крачка е преминаването към академичен труд и написване на сборник по темата.

Каквото и да бъде казано за моренцето ни и неговия най-луксозен "слънчев" бряг, непременно трябва да се подчертае следното: "На морето лошо няма!". Въпреки грозните статистики, които сочат бетонизирането на крайбрежието в опит да се построи непрекъсната туристическа корелация Банско - Албена, дъхът на морския бриз, голите brown дупета и шумотевица по бреговата ивица още дълго ще привличат жадния поглед на туриста. От ЕС вече няколко години ни съветват да отбием от пътя на Испания и да поразвием културен туризъм. Но кой ли пък ги слуша тия!?

Докато може трябва да се дърпа и да се пресушава, а по-насетне каквото стане - поне такава е философията на областните управители по морето. Затова нито си заслужава да се учудвате от актуалния вид на Слънчев бряг, нито трябва прекалено да ви пука. Постройките, приемащи туристи вероятно са към 5 на км. метър и градчето по нищо не се различава от квартал на голям град. Общият брой на леглата в коплекса е повече от 200 хиляди. През 2008 година Слънчев бряг навършва 50 години, за които е бил посетен от почти 15 милиона души. Първият чуждестранен турист е чех от град Острава - Вашек Силвестър. Управата на курортния град е заявила желание да издири близките му и да ги награди за юбилея.
Слънчев бряг
За повечето от вас 10 дни на Sunny beach и през 2008 ще бъдат невъзможна цел, като повторното спечелване на купата за Гърция на Европейското този месец. Скъпо е. Звездните хотели предлагат цени, започващи от € 50-60 на нощ, а и понятието all inclusive при тях все още е нещо по-различно от значението на този термин в братските Турция, Хърватия и дори Черна гора. Ще рече - ако си правите сметка, че с топ оферта от хотел в Слънчев бряг ще се вместите в предвидени разходи, глупости! - Няма шанс! За по-евтините хотелчета можете и да поразсъждавате, но само ако сте собственик на средно развита фирма от провинцията или давате квартири под наем в столицата. Иначе, по-добре разгледайте каталози от други дестинации. Интересното на Слънчев бряг е съчетанието на културен с масов туризъм. Тук този наболял проблем е разрешен доста практично - културният туризъм е изхвърлен и се набляга на масовата история, сиреч ядене, пиене и т.н. Е! Може и да се поразходите за 15 лева с влакче из курорта, но само в неговите рамки - до Несебър или св. Влас не може с влакчето. Защо тези две места, които така или иначе образуват едно курортно селище не са включени в обиколката, нямам никаква идея… Впечатляваща е и модерната инфраструктура на слънчевия ни град.

Слънчев бряг - на плажа
Редом до 5 звездни хотели, като софийски булеварди или швейцарско сирене цъфват разбити улици и пътечки, обикновено водещи до никъде. Трудно е човек да си представи толкова умело съчетание на свръх (комплексарски) лукс с мизерия и пълно нежелание нещата да се вършат докрай. На много места лъскавите хотелите се опасани от обръч сиви, дълбоки дупки, проходими единствено за американски военен джип. Защо е така…защо за собствениците на тези хотели е важно само пространството в рамките на имотите им, а за цялостната визия на Слънчев бряг хич не ги е еня, нямам разумен отговор.

Ходили ли сте на женския пазар в София? Сергиите, пръснати из града, в които се предлагат стоки за бита, плажа или ежедневно облекло по нищо не се различават от прословутото измекярско тържище в столицата. Тениска за 10 лева, риза за 15, слънчеви очила от Дубай за 12 и т.н. На плажа можете да ползвате чадър срещу 7 лв., както и шезлонг на същата цена. Тоест, плащат се отделно, а по някое време симпатично момче с преносим касов апарат ще ви таксува за удоволствие. Не губете нищо на плажа, вечер "служители" с качулки разравят пясъка с металотърсач и събират изгубени вещи.

Хитът на сезона, както и през последните 20 години са татусите за 2 седмици. Ако се вредите в тълпата от белокожи, русокоси немско - скандинавски туристи с фино телосложение, удоволствието от зрелищен татус, с който ще разбивате вечерта в бара е гарантирано!?

Ако има все пак нещо симпатично, то това са почернелите морски бабички, свъртяни в някой ъгъл покрай оградите на хотелите. Разпръснали бели чаршафи на всички страни, а по тях грижливо подредили ръчно изплетени чеизи - покривки, черджета, поставки за чаши и сервизи. И продават ли, продават българска култура и изкуство на чужденците. Да има мегдан, вместо касова бележка да закърфичват по една българска роза в косите на чужденките (които реално са им връстници)…Ех, "Еднакви в Различното", както гласи девизът на Европейския съюз.

Слънчев бряг - немски туристи
За любители на силни усещания има джетове, водни колела (също и моторни), издигания с парашут над морето, както и някакви други машинарии, които изглежда доставят удоволствие. Аз обаче се питам нашите чужди туристи дали са ходили в Дисниленд или Европа парк?!

И накрая - обслужването. За тези, които са почивали навън разликата в сервиза е до болка ясна. Усмивката на сервитьорите често е заменена с физиономия "Кво, бе, не мога да донеса всичко на един път!!!" или "Я, чакай малко, бе, да не си баровец!!!". Голяма част от персонала не разполага с умения за оказване на първа помощ, за работа с чужденци, както и с високо ниво на комуникация - повечето са студенти, дошли на морето за да свържат полезното с приятното и хич не им пука за претенциите на Третия райх.

Като стана дума за родата на Ницше, ще ми се да допълня, че Слънчев бряг в началото на юни изглеждаше като пенсионно селище за Западно Европейци (ЗЕ). Основно британци, немци и германизирани славяни щъкат насам-натам с жените си и благодарят на държавниците си за пенсионната система в ЕС. Нищо лично, но на мен ми е мъчно като се сетя за хилядите български семейства, които от години не са виждали море. А са в зенита на силите си и работят не по-малко от всеки в Европа.

Истината е, че Слънчев бряг не е туристическо място за българи. Един дюнер си е 8 лева, а и да намерите меню на български е сложна задача. Ако сте между 20-30 години и не изглеждате видимо тузарски ни бива да ви учудва въпросът: "Вие, за да работите ли сте дошъл?"

И те така! Слънчев бряг е на 430 км от София. До Стара Загора по магистралата, а след това по-стария "първокласен" път до аутобана на Бургас. Карайте внимателно - на хората с автомобили за повече от 50.000 лева не им е мил животът (а още по-малко вашият) и спокойно изпреварват на магия. Не забравяйте, че пътните табелите са доста смахнати и на кирилица и на латиница (аплодисменти за министър Василев!) и на връщане гонете табелите "Пловдив; Стара загора", а не "София; Карлово", защото ще ви отведат до подбалканския път. Вярвайте ми - това може да бъде много изнервяща грешка.

Това е! Приятно разглеждане на каталози от Балканите! Чух, че изворите на Памук кале са впечатляващи. Дали обаче са по-красиви от Созопол привечер…?


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...