English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Българско национално знаме

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

И бели, и зелени, и червени...

08 Jul 07  |  Други

      Трети март, почивен ден или обикновена дата в календара? Или Трети март е просто - бяло-зелено-червен. От всяка втора тераса, от почти всеки прозорец се виждат тези три цвята. Няма какво да се залъгваме, Националният ни празник не се отбелязва така пищно и грандиозно, както се чества падането на Бастилията във Франция или Денят на независимостта в САЩ и едва ли причината е в това, че българинът не е патриот. Пищно или не, все пак на този ден получаваме нужната доза празнично настроение. Трита национални цвята присъстват в главите ни, все едно сме на мач на националния отбор по футбол, а детската песничка „бяло, зелено, червено...” ни съпътства през цялото време.
    Ето малко легенди и историческа справка защо, аджеба, точно тези цветове са на знамето ни и как се е развивало и променяло през времето то.
Стенопис
Всеки флаг, всяко знаме, представляват сбор от символи, които са свързани с историята и същността на това, което изразяват. Според една по-малко разпространена легенда, нашият трибагреник е обгърнат от романтизъм, който е пряко свързан с бойната слава на армията ни. Цветово, знамето е свързано с древната българска войска. Лявото й крило е имало завързани бели лентички на копията. Това били леко въоръжени конници, които се славили със своята бързина и изненадваща атака. Дясното крило било съставено от тежко въоръжена конница, която имала завързани червени лентички. В средата били разположени елитните български войски, със зелени ленти на копията. За първи път трибагреникът е използван от Георги Раковски при съставянето на двете Български легии в Белград. По-късно четата на Филип Тотю носи флаг, в който трите цвята са в последователност червен, бял, зелен. Официално знамето - бяло, зелено, червено - е утвърдено от Търновската конституция като национален флаг на България.
Комунистическото знаме на българия
През годините на комунизъм в него се добавя гербът на Република България (трета снимка)в горния ляв ъгъл. В този си вид, знамето се запазва до падането на тоталитарния режим в края на 1989 година.
    Така представено знамето ни, то представлява смесица от бойни символи и история на България. Връща към романтичното време на славната българска войска в средновековието и към още по-романтичното време на Освобождението. България разполага с редица достойни за почит символи, който не са само свързани с битки, а bTOURISM.com ще се постарае да ви ги представи всичките, тяхната история и смислова натовареност.


коментирай

покажи коментарите(1)


nextBGtrip.com


Виж още...