English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Благотворителен търг за “Утре за всеки” и Дарина Чакърова

23 May 08  |  Събития

      Благотворителността е бизнес. Така ни казват икономическите медии. Но в България, бизнес или не, оказва се, че тя е доста нужна. Нужна е, защото чрез нея избягваме тромавата администрация и изпращаме деца на лечение. Така стои и въпросът с културата. Като болно дете, което има нужда от благотворително наливане на пари за да може да се излекува. Не става дума за показните манифестации, когато по националните медии някой министър награждава баш заслужил артист. Не говорим и за случаите на наши творци с голямо име на Запад, които печелят оттам. Иде реч за десетките млади и талантливи хора, които не искат нищо друго освен да се занимават с нещата, които им доставят удоволствие. И същевременно да печелят от това.

Писахме вече за Дарина Чакърова, която е единственият български представител в областта на културата на Олимпийските игри в Китай. Писахме за безумията относно намесата на държавата за нейното финансиране и нормално пребиваване по време на най-грандиозното събитие в света за последните 4 години. С успехите си тя има самочувствие на творец, който гордо може да покаже на света колко е добър в това, с което се занимава. Оттук държавата би трябвало да й осигури останалата доза самочувствие. Тоест, никой не иска Дарина да замине с мисълта за скъпите цени на кафето. Извън залата, извън мероприятията, никой от нас не иска тя да се притеснява за финансовото си състояние. Защото е културен посланик на страната ни. Популяризира традиционната ни музика, а с професионализма си реклмамира всички даровити млади хора в България.
Дарина Чакърова
Замине ли бедна, значи България е бедна. Не откъм липса на средства, а по-скоро откъм липса на заинтересованост, на силно общество и държава, които се гордеят с децата си. Особено талантливите.

На 22 май клуб ДАЛИ в София беше домакин на откриването на амбициозен художествен проект, който чрез симбиоза на изкуството от Западна Европа и България трябва да припомни за тесните връзки на страната ни с общото еврпопейско културно развитие. След повече от 5 столетия насилствена откъснатост от Европа, за България е време да се заговори като за достойна европейска страна, която освен устоите на своите традиции и колорита на Ориента е запазила и връзката си с културния дух на Европа. Това е мнението на организаторите на проекта “Възраждане и претворение – Ренесанс през 20 век” дует “Червено и черно”, българското модно чудо от Виена BIPONE и галерия “Любомир Георгиев”. В разгара на московските дни у нас, те успяха да съберат на едно място световноизвестни български творци от различни жанрове. Срещата им в София бе определена като завръщане на България към европейските й корени.

Идеята за създаването на проекта е свързана с историята на следосвобожденска България, когато страната се приобщава към европейското културно семейство. Тогава у нас си пробиват път западноевропейски тенденции в изкуството, модата и lifestyle, а икономическият напредък и ерудицията на българите от това време правят България част от модерната европейска цивилизация. В края на 19-ти век Виена е пресечна точка за културата на Ориента, Западна и Средна Европа.

След повече от век в родината на валса отново се говори с възторг за талантливи българи. Това е модното дуо Биляна и Петър Пелови, или както са познати на виенчани – BIPONE.
Biponi
Преди 6 години двамата основават там собствено ателие, което не след дълго получава широка популярност в западните модни среди. През 2008 г. BIPONE са представително лице на едно от авторитетните дизайнерски изложения в Европа Бликфанг Цюрих. Mиналата година те бяха избрани в конкуренция от над 1800 австрийски дизайнери да представят страната на модния конкурс “11 метра мода”, който е част от кампанията на Австрия за домакинство на Европейското първенство по футбол това лято. Биляна и Петър обличат новата “Мис Туризъм Австрия 2008”. На всяко свое участие те подчертават българските си корени и отстояват позициите на българската мода в Европа. В клуб Дали те представиха уникална рокля, вдъхновена от картина на австрийския художник Густав Климт. По “Емили” на Климт бе представена и обработена фотография на известната австрийска фотографка Ангела Ашауер. “За нас е чест да бъдем в София като част от прекрасен проект, който свързва България и Европа на ниво култура и изкуство” коментира за btourism българското модно чудо в Австрия.

Инициатор на проекта “Възраждане и претворение – Ренесанс през 20 век” е и ART production, представлявана от “росонерите” Милчо Соколов и Кирил Веселинов. Двамата имат 3 издадени албума и са представени на европейския фестивал “Салон на искуствата”. Обявени са за лице на Andrews/ fashion studio за 2006 г., а от 2007 представят Paruchev. Те са в основата на мащабната инициатива “Българската поп музика 2008” посветена на популяризирането, съхранението и развитието на българската поп култура. Благородна инициатива, подкрепена от държавници като Георги Пирински, министър Стефан Данаилов, както и от Парламентарната асамблея на Европа, Комисиите за култура, образование и наука към НС, Столична община и представители на българския бизнес елит.
   Дует Червено и черно и Нина Хаджийска
За нашето издание двама заявиха преди началото на музикалното си участие във вечерта, че възприемат инициативата като “свита длан”, която събира успели български творци от всички сфери в руслото на една обща идея – представянето на българското изкуство.

Акцентът на вечерта беше благотворителен търг на западноевропейски произведения на изкуството, организиран от галерия за автентично изкуство – Любомир и Елица Георгиеви. Както BTOURISM ви информира, средствата от него са предназначени за музикалното ни дете-чудо Дарина Чакърова, която ще представи България на Олимпийските игри в Китай и е единственият ни представител в Световния младежки хор. Преди организирането на благотворителния търг, феноменалната ни млада диригентка разполагаше с 500 лв. за пътуването до Пекин, любезно предоставени й от Държавата.

Огромна част от събраните средства на търга ще отидат и за подпомагане на кампанията „Утре за всеки” – за изграждане на център за рехабилитация за пострадали от рак на гърдата. Автор на инициативата е Нина Хаджийска.

Пред 15-ина представители на български медии, 4-ма родолюбиви бизнесмени закупиха в оспорвана конкуренция изтънчени произведения на западноевропейското изкуство на стойност € 3410.коментирай

покажи коментарите(1)


nextBGtrip.com


Виж още...