English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

За Морския сговор - Пловдив

20 May 08  |  Спортен туризъм

      Преди близо 90 години, на 1 юли 1920 г. във Варна е учреден Българският народен морски сговор. Година по-късно в Бургас е създаден и първият клон на организацията извън територията на Варна. Девизът по това време е бил кратък и повече от многозначителен: „Към морето и Дунав за напредък”. А за целта на сговора най-добре може да се разбере от страниците на вестник „Борба” : „.....Неговата главна задача е да развие в българския народ обич и интерес към морето и нашите реки, към мореплаването, риболовството... да се привлече интересът на държавата, търговците и обществото към морето и реките”. Тези, наред с популяризирането и практикуването на множеството и най-разнообразни водни спортове, са едни от приоритетите на организацията.

Първите редове от настоящата статия навярно създават у теб, читателю, мисли за бургаски вечери, рибарски мрежи, мастика на кристали, чехкини, рускини и други породи и малко спорт за отмора в прохладните привечерни часове. Тук обаче се обажда моят местен шовинизъм и съвсем логично измествам следващите редове в посока запад към родния ми Пловдив. А причината поради, която съм се заел да пиша за пловдивския клон на организацията е следната – със своята 86 годишна история, сговорът във Филибето е един от най-активните в страната, а дейността му е колоритна и преставлява потенциален интерес за всеки един от вас.

Морски сговор Пловдив - архив
Първите години от дейността на сговора не се отличават с особена активност, организират се екскурзии по море и по Дунав, както и такива до по-далечни дестинации, та чак и през Атлантика до Ню Йорк. Само три години след създаването на пловдивския клон към него се открива „Речен спортен легион”, а броят на желаещите да се пуснат по поречието на Марица легионери непрестанно нараства. Във времената когато Гребният канал все още не е съществувал дори и като идея, водите на река Марица приютяват първите лодки: Цар Борис III, Капитан-лейтенант Славянов, Марица, Арда, Вихър, Тунжда, Стрела, Пират, Вяра, Надежда и Любов. Любовта към спорта и просторните водни площи започва да обединява все повече пловдивчани около една обща идея, а легионерите извършват една от своите първи благородни постъпки, взимайки дейно участие при спасителните операции след голямото наводнение от 1929 г. Същата тази година е извършено освещаването на езерото в градината „Цар Симеон”, а само 12 месеца по-късно градската управа го предава за стопанисване от Морския сговор. За десетилетия напред езерото се превръща в център за водните спортове в града. Провеждат се редица състезания по плуване и гребане, като няма как да не отбележа наличието на дисциплина „плаване с дрехи”, както и интересните награди – самобръснач, пепелник с гребец, червило и др. Дейността на сговора през тези години обаче не се изчерпва само с развитието на различните видове воден спорт. На брега на река Марица са създадени първите модерни речни бани на Балканите, с помощта на пловдивския клон десетки деца отиват на морски лагери, организират се множество беседи и благотворителни балове.

Морски сговор Пловдив - архив
По време на годините когато на стадиона в Несебър е можело да се види оригиналният лозунг: „Здрав дух в здраво комунистическо тяло”, партията приема присърце идеята за развитие на спорта и създадените множество спортни организации се заемат със задачата да изграждат спортната култура на пловдивчани. Морският сговор, макар и неофициално, продължава да съществува чрез приемника си „Морски клуб”- Пловдив. Организацията, наред с традиционно практикуваните плуване и гребане, поставя основите и се заема с популяризирането и на други разновидности на водния спорт. Учредена е секция по леководолазен спорт, първите гмуркания са извършени на култовото по това езеро в градината „Цар Симеон”, а скоро след това е проведен и първият леководолазен курс в Созопол. Зимно време същото езеро се превръща в голяма ледена пързалка, а таксата е от скромните 10 стотинки за половин ден. Гребната база от е и домакин на първите тренировки и състезания по водомоторен спорт и водни ски.

Следвайки хронологичният тон на статията, съвсем логично достигаме и до Новото време. Годините след 10-и ноември са белязани от нелеките опити да се възстанови и възроди това, което набързо е било разграбено и разрушено със смяната на властта. Така през 1992 г. е възстановен морският соговор под наименованието Елитен спортен клуб „Морски сговор”.
Морски сговор сега
Възстановява се секцията на леководолазния спорт, организират се занимания по плуване, а наред с традиционните водни спортове, биват организирани и футболни мачове, тенис турнири, баскетболни срещи и др. Спортът и любовта към морето и реките обединява хора на различна възраст и практикуващи разнообразни професии, а тиймбилдинга, който е така характерен и за екипа на bTOURISM, сплотява още повече членовете на клуба.

Навярно сте забелязали, че думата „морски” не присъства на много места в текста. А и как може да е другояче за един речен град. Тук по-важната думичка е „сговор”. Наличието на една обща идея, на една обща любов, която обединява хора от различни прослойки и възрасти. Нека не прозвучи идеалистки, но това е нещо което и нашият екип се опитва да постигне. С друга идея и чрез други средства обаче.

За написването на статията са използвани материали от книгата на Здравко Гълъбов „Мъже на делото”

Снимките са ни предоставени от www.msgovor.com
коментирай

покажи коментарите(2)


nextBGtrip.com


Виж още...