English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Шумният град на България

03 May 08  |  Градски туризъм

      Нека бъдем местни или, както е модерно да се нарича сега, „локални” патриоти!Хубав призив, който се дочува все повече.Някои от нас са истински шовинисти, а други са си направо истин-ски „шуменисти”. Това е термин, измислен от гордите жители на китния и многолик град Шумен.За да си достоен за града си обаче, трябва да познаваш достойните му творци, уникалните му природни и културни забележителности, а също и богатата му история. Шумен може да се похвали и с трите. Нека се опитаме безпристрастно да ги представим и да докажем, че града си заслужава да бъде посетен и оценен по достойнство. В една популярна българска песен се пее, че „Варна е пристанище на Шумен”.Мнозина ще възроптаят, тъй като е всеизвестно, че Шумен е по-малкият и по-скромният от двата града, но само който не е усетил атмосферата на стария Шимеонис ще предпочете неговото „пристанище”.

Безспорен факт е,
че Шумен си няма море, няма си и „морските гларуси”, но пък е обиколен от зеления Балкан, което е предпоставка за прекрасна почивка сред природата. А какво по-хубаво от пикник в гората с чаша „Шуменско” в ръка и „Бабините сладки”, също шуменска гордост (хапвате си кокоските, меденките и ореховките на „Сладки Мечти”, нали?).А ако сте в настроение за активен планински спорт и решите да обикаляте туристическите маршрути на „Шуменско плато”, предизвикателство за вас са 1300-тата стъпала, които ще ви отведат до символа на града. Паметник „Създатели на българската държава” не е обикновен монумент в парка или пред нечия къща-музей. Той се извисява величествено на хълма над Шумен и е внушителен мемориал, пресъздаващ важни моменти от българската история от VII до X век. В близост до архитектурния комплекс се разполага кафе „Панорама” с гледка към целия град, която се открива още по цялостно от самия паметник. Ще забравите варненските морски капанчета, които са актуални само лятото и привличат с аромата на цаца и пържени картофки и...ще се насладите на спокойствието и прохладния, свеж планински въздух. Докато се разхождате по горските пътечки, лесно ще стигнете и до Крепостта на Стария град. Шуменската крепост е една от най-силните Византийски крепости. Тя влиза в системата на старобългарските крепости, бранещи подстъпите към столиците Плиска и Преслав. Самият Шумен е най-близко разположеният град до старопрестолните градове, а само на 20 км се издига и Мадарският конник, обявен от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Истинските ценители на българската история и култура няма да пренебрегнат тези забележителности за сметка на Морската градина и Планетариума във Варна.

За да усетят възрожденския дух на града и да се запознаят с потенциала на местната интелигенция, за посетителите на Шумен са уредени къщи-музеи, галерии и регионален исторически музей. Тук са къщите на Панайот Волов, Лайош Кошут, Добри Войников и Панчо Владигеров - големи имена в музиката, театъра и разбира се в освободителните борби на България. В художествената галерия „Елена Карамихайлова” могат да бъдат видени над 1600 творби в областта на живописта, скулптурата, графиката и приложното изкуство в периода от края на XIX век до днес. С богатите си изложби и прояви шуменската галерия по нищо не отстъпва на варненската градска художествена галерия „Борис Георгиев”. Драматично-куклен театър „Васил Друмев” пък е мястото на първото театрално представление в България – „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни.Гостите на града могат да се насладят на актьорското майсторство на шуменските творци през цялата година, но особено впечатлителни са Друмевите театрални празници „Нова българска драма”. Фестивалът в Шумен е сред основните приоритети на Министерството на Културата, като единствен негов достоен съперник е Международният фестивал „Варненско лято”.

А за тези, които предпочитат магията на книгите пред красотата на актьорската игра е на разположение регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – една от най-големите и богати по фонд библиотеки в страната. Началото на нейния летопис започва през 1922г, а книжовното и богатство днес надхвърля 720 000 библиотечни документа. Приблизително със същия брой библиотечни единици разполага и варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков”, което не и осигурява превъзходство за интересите и нуждите на любознателния читател.

Гостите на Шумен, отседнали в едноименния хотел, ще имат възможност да се насладят на уникалната гледка от стаята си в хотела – пред тях изниква Томбул джамия – най-голямата джамия в страната и втора по големина на Балканския полуостров. Нещо, с което във Варна никак не могат да се похвалят!

Е да, но пък си имаме катедрален храм-паметник „Св.Успение Богородично”” ще кажат варненци. Наистина, красива и внушителна сграда, забележителност в града, но...Шумен си има своите храмове също! Църквата „Св.Три Светители” оглася града с камбанния си звън всеки ден и пази иконата на свети Райко Шуменски – покровителят на Шумен, както и частица от мощите на св.Йоан Златоуст, изложена за поклонение. Други култови паметници, преплели история и съвременност, са църковният храм „Св.Възнесение Господне” и старата арменска църква „Св.Асвизазин” (Света Богородица), за която взиданият надпис съобщава, че бежанци-арменци са я построили през 1834г.
Томбул джамия
Ако вече сте се убедили, че „шумният” град си заслужава да се види, но се чудите кога точно да се потопите в колоритната му обстановка, предложенията са няколко. Събитие, с което е известен града и е интересно да се посети е Карнавалът на Плодородието, който се провежда през две години, но вие сте късметлии, защото 2008 е година на Карнавала!!! Ще се удивите на богатството на родната земя, а и производителите ще ви зарадват с вкусната си стока, която може да опитате само срещу усмивка и добра дума. Музикалният конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров” е друг подходящ момент за визита, особено за онези, чиято душа копнее за лиричните ноти и хармонията, създавана от младите виртуози. През пролетния месец април, в съчетание с приятното време и разцъфналите дръвчета по главната улица на града, ви се предоставя възможност да наблюдавате таланта на по-малките – къде и кога? Национални детски театрални празници – Шумен.През април е и Фестивалът на Занаятите във Варна, но кой би предпочел да се разхожда сред предмети за бита и да разглежда скучна техника пред идеята да се забавлява и възхищава на младите артистични и очарователни дарования.

И накрая – последно, но не по важност – места за развлечение и отдих..или да си го кажем по народному – къде човек да си изпие сутрешното кафе и ракийката вечер (винце, биричка, уиски..на когото, каквото му душа иска).Има ги в изобилие, разбира се! Новооткрити и с модерен дизайн са коктейл-бар „Класик” и lounge-бар „Аризона” в центъра на града. Местенца за хапване в приятна обстановка са ресторантите „La Strada” и „Виенска градина”, а за ценителите на традиционната българска кухня са разположените на бившата Казанджийска улица механи.За да продължите вечерта си с питие в ръка ви препоръчвам да се разположите на меките сепарета в клуб „Platinum”. Лудият купон до сутринта е в дискотека „Colosseum”, два етажа с мощен саунд и ефектно осветление. Най-доброто място (според скромното ми лично мнение) – клуб „MaMaGaYa”- за почитателите на house-културата, с две зали в индийски и африкански стил.Така чее..let’s party!!! Песните и танците са неразделна част от живота на шуменци винаги и по всяко време, а не само в “разгара на сезона” във Варна, когато повечко май се забавляват чужденците, отколкото местните „гларуси и русалки”.

Успях ли да ви докажа, че съм горда шуменка, която с удоволствие се завръща в любимия си град, където и да е била? Видяла съм и древни, и съвременни столици. Посетила съм градове с минало като Рим и градове с бъдеще като Ню Йорк. Но в сърцето ми е Шумен. Ако ми позволите да бъда ваш пътеводител и да ви отворя вратите към „съкровищата” на града, той и във вашите сърца ще си запази местенце. Нека бъдем „шумни” поне за ден!
Шумен го заслужава!!!

Материалът ни беше изпратен за конкурса Новите патриоти


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...