English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Осми април - международен ден срещу генно модифицираните храни

10 Apr 08  |  Общество

      Сигурно сте виждали една разпространена в интернет снимка, в която е показан бургер на “МакДоналдс”, който е на два месеца. Нямаше му нищо, а в него се намираше дори и един домат. Сигурно сте чували и за млеката на “Данон”, които по абсолютно същия начин издържат в тираджийска кабина по няколко месеца, без да им има нещо. Истина е, когато ядем, особено продукти на подобни големи компании, ние поглъщаме много повече токсини, отколкото витаминчета и други полезни там работи. Днес е международен ден за борба с генно модифицираните храни. А като се замисли човек, Кока-колата, която се прави от мръсната река минаваща край Обеля, може би е много по-полезна от Колата, която се прави в Костинброд, или където беше там. Първата може да ви оцвети езика и устната кохина, с втората майсторите по сервизите махат ръжадта от болтовете. Преди време Еленко беше направил подобен експеримент в блога си, представи ни снимки на един домат (виж третата снимка), купен от магазина, който в продължение на над 20 дена (този на снимката е на 25-ти)) не измени невероятно привлекателния си вид. Да го гризнеш доматчето по вратлето.

Сума комисии и хранителни асоциации в България излизат по медиите и разправят на хората, че на пазара у нас нямало ГМ продукти. Въпреки големия скандал във Варна, въпреки опита на Еленко, в Републиката сме били яли само чисти биологични храни. Кренвиршът е вкусен, безспорно. Виждал съм как го правят навремето във фирма “Рокар” в Стара Загора.
Генно модифицирани храни
В един чувал имаше заместители на месо, в друг заместители на заместителите, а в трети имаше някакъв нов продукт от Холандия, който го раздаваше заместител на заместителя на заместителя. Старите месари бяха объркани, защото са свикнали да боравят с месо, а сегашното производство на кренвирши им се струваше като научно-изследователска дейност. И месо нямаше в гореспоменатия продукт, вместо неко слагаха кожа, нокти и разни подобни отпадъци, очи и т.н. Да не остане неоглозгано прасенце им беше мотото, или по-точно – от една свиня, правим пет – куршум в сърцето на пазарната икономика - ако трябва да перефразираме популярна от миналото фраза. За да бъда коректен, трябва да кажа, че видях поодбно производство на кренвирши още в началото на сегашния век и предполагам, че тази фирма вече се съобразява с изискванията на ЕС. Предполагам, но нямам представа дали е така, а продължавам да си ям кренвирши. Да оставим настрана ГМ-храните, за които се води ожесточена дискусия по цял свят. Истината е, че в България ядем боклуци. Знаете ли защо хлябът така се рони докато го режете, защото е пълен с набухватели и всъщност се държи на тънки като косъм връзки. Подобно е и положението с козунаците по Великден. Трябва да ги видите колко са големи преди да се сложат във фурната. През 2003 година си купих наденица, която носеше популярната вече марка “FF вкус”, тоест, вкусът на верига магазини Фантастико. Като я сложих в тигана тя се разцепи като многопластова тоалетна хартия, ако не уважавах страшно много храната, независимо каква е, наистина щях да пробвам да си избърша задника с наденицата. Ако се получеше, щях да напиша писмо да управата на магазина, за да преместят храните си в щандовете с тоалетни принадлежности.

Гореспоменатите продукти не са пример за генни модификации, това е ясно на всеки. Но понеже “b” в името на списанието ни до голяма степен означава България, ще се спрем на нещата в родината. Косерванти и химикали изпълват щандовете на магазините и могат да служат за обучение на студентите в Химико-технологичния университет.
Доматът от експеримента на Еленко
И без това младите учени си правят по-добра водка от тази на пазара, опитвал съм я, знам. Някои големи вериги магазини пуснаха изцяло биологични продукти, които си имат международно признатите сертификати, но засега те са доста по-скъпи от останалите. При цена на кашкавала от 11 лева как, мама му стара, да си купя някакъв за 20 лева. Ние от bTOURISM обичаме токсините – цигари, алкохол – каквото дадеш, токсинче ли е, лапаме го. Не съм сигурен, че майката природа, за която разправят, че в Републиката била много красива, ги обича толкова като нас. Затова решихме да посетим тази седмица АТЗ-то в Стара Загора (Азотноторов завод) и да видим с какво тровят почвицата под краката ни. А аз знам, че през 80-те години градът на липите често е бил в жълтеникави отенъци заради тия ми ти азотни неща. Може сега и ние да пожълтеем, нямаме нищо против, защото в изгърбения XXI век човек трябвало да опита от всичко и не трябвало да се учудва от нищо. Това е за да бъде куууул, шики гай. Аз вече съм приел съдбата си да бъда дете на евтина химия, но не искам това за децата си. Ако има някакви модификации, нека да бъдат както едно време.

А навремето старият българин е проявял доста добра научна интуиция. Снаждане, присаждане, някои му викат и филигран (като техниката за изплитане на злато). Тоест, имаш ябълка, правиш и круша, и то в рамките на едно дърво. Процедурата е съвсем биологична, като дори няма смисъл да слагаш изкуствена тор. Режеш на около метър, метър и нещо от ябълката и присаждаш клонка от круша. Новият клон използва корените на гостоприемника дърво и така имаш и двата плода в градината си, без те да заемат излишно място. Това е някакъв вид генна модификация, защото в един определен етап двете могат да се смесят. Сигурен съм, че този опит е направен в натуралното стопанство на някой наш прародител, доста преди доктор Мичурин да извърши известните си открития.
Храната в бъдещето
Не знам защо сега не могат да постигнат същата екологична чистота и да съчетаят натуралното с много по-голям добив. Не е хубаво когато почвата се трови, защото това малко или много влияе на цялото екоравновесие. Освен че поглъщаме токсини, това го правят и всички други живи същества наоколо, за който дядо Боже си е отредил определена роля в биоразнообразието. ГМ-манджата все още явно не е развита. Преди време немски учени са намерили мляко, в което има доста сериозни частици от ГМ-храни. Тоест, яли кравите ГМ-соя и пшеница и после предават съставките им дори в обработеното за консумация мляко. Това хвърли в шок всички млекопроизводители, защото може да се стигне до отнемане на лицензи. В Англия правиха подобен опит, при който даваха ГМ-храни на две групи доброволци. Едните с хронични заболявания и разни оплаквания, другите читави и здрави като Киро Скалата. Първата група хора много по-бързо стигна до операция и влоши още повече здравето си. Изводът е ясен, макар че не можеш да репродуцираш модифицирана царевица, след като я направиш тя малко или много влиза в биологичния кръговрат и нейните изкуствени елементи се настаняват, дори и да има на продукта сертификат за 100% еко.

Гледали ли сте "Soylent Green" с Чарлтън Хестън? Действието се развива през 2022 година, а в света цари тотален глад. Хората се хранят масово с някаква преработка на планктон, само “нашия” вади яка бутилка скоч и има готина манджа, защото го раздава шефско. Негов близък приятел помни времето когато е имало птички и пчелички, които са се разкарвали из големи поляни и хората са отглеждали нормална храна. Филмът завършва с мечтата на “нашия” всичко да стане като едно време... Или по-точно завършва с една скапана депресия.

Ако няма да пазите, поне рушете. Аз съм мързелив човек и съм разбрал, че с химикали ми е много по-лесно и по-евтино и затова отивам да си купя една евтина кайма на “FF вкус”. Надявам се, че поне вие няма да сте мързливи като мен.коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...