English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Кефал преди молитва

01 Jul 07  |  Спортен туризъм

      Една от най-посещаваните туристически дестинации в България, и в същото време манастир в челната десетка на най-известните по родните земи, е Бачковският. Манастирът е ограден от хълмовете на Родопите, а неговата история, размери и факта, че е вторият по големина в България, го правят един от най-посещаваните в страната. Привлекателен е и фактът, че той се намира в долината на река Чая, водеща началото си от връх Рожен.
    Реката е доста богата на черна мряна, пъстърва, дермендийка, кефал, което я прави предпочитана дестинация за редица рибари. Вероятно реката е носила и златоносен пясък, от където е дошло и едно от имената й - Златица. И за да оправдае това име, една от най-разпространените риби по реката е кефалът. Страните му в една от своите разновидности за жълто златисти, коремът му е по-избелен и изглежда бисерно блестящ, а главата е с широко чело и удебелени устни. Рибата е доста силен плувец, което, въпреки не толкова големите й размери, (средно 30-50 см) я прави достоен съперник на всеки рибар.
   
Кефал
От екипа на bTOURISM.com ви препоръчваме следното местенце по река Чая подходящо за риболов, лично проверено и тествано с особен успех от нас. Намира се по пътя за Бачковския манастир, като преди първият тунел трябва да отбиете за паркинга на крайпътното ханче. Ако сте с жена си, приятелка или просто някой друг, който не е от най-ентусиазираните от идеята за риболов, може да се измъкнете с обяснението, че спирате само за по бира, две- три кебапчета и пържени картофи. Когато паркирате колата, първото нещо, което трябва да направите е да се огледате внимателно наоколо. Направете няколко крачки из паркинга и ако ви залаят двете бездомни кучета, значи сте на прав път. Някъде, точно в дъното му, трябва да забележите тясна, криволичеща пътечка, която води до коритото на реката. Грабнете въдицата от багажника и преди да се усетят придружителите ви, се спуснете по пътечката. Стръв предварително не ви е необходима. Тръгнете по течението на реката и след двадесетина метра ще стигнете до малък водопад, който образува спокоен вир. Стигнете ли до там, идва и отговорът на въпроса - защо без предварителна стръв?. И отговорът е: ще си намерите на място предостатъчно. Разходете се наоколо, из пресъхналата част от коритото на реката и потърсете за полупресъхнали локви и гьолчета. Там ще откриете попови лъжички и малки жабчета, които според екипа на bTOURISM.com са най-подходящи, специално за гореописаното място. Не е нужно да чакате дълго и ловенето на попови лъжички ще бъде възнаградено. Кефалът поема стръвта рязко, обикновено плувката внезапно се скрива под водата.
Бачковски манастир
При по-едрите попови лъжички и жабчетата не се бърза със засичането. Изчаква се, като се дава възможност на кефала да повлече повече влакно, за да има време на спокойствие да погълне напълно плячката си. Височината, от която ловите не трябва да ви безпокои. Пет-шест метра няма да са проблем, особено като се има предвид големината на екземплярите - около 25 см.
    Фактът, че кефалът кълве добре, приятен е за ловене, както и неговото наличие в изобилие, правят от мястото добър избор за бягство от летните жеги. Ако все пак не сте успели да задоволите желанието си за риболов, може да опитате късмета си и нагоре по поречието на река Чая, след Бачковския манастир, където излизат доста добри екземпляри мряна.
    Ако решите да посетите Бачковския манастир, ловува ви се риба или просто искате да се избавите от летните жеги, от екипа на bTOURISM.com ви препоръчваме да изпробвате риболова по поречието на река Чая.


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...