English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

По следите на траките - Старосел

25 Mar 08  |  Забележителности

            „Вярвам в слънцето — дори когато не свети; вярвам в любовта — дори когато не е проявена; вярвам в Бога — дори когато мълчи.” Да започнеш със сентенция е колкото оригинално, толкова и изтъркано. Всичко зависи от конкретната ситуация. Днес слънцето ще бъде моят спътник – нещо напълно нормално като се има предвид, че отново съм се заел да пиша за траките. В останките от тяхната култура са открити много соларни символи, култът към Слънцето е издигнат на най-високото стъпало, а техният бог Сабазий, както и всички подобни божества - Даждбог, Нефертум, Ра, Амон, Гор, Уту символизират връзката човек-небе, началото на живота и плодородието. Траките са слънчев народ, слязъл от небето за да дари земята с творчеството, културата и виното си, а с тракийски произход са традиции като нестинарските игри, които са свързани със Соларния култ.

      В началото на моето пътуване вярата ми бе повече от необходима. Навръх първа пролет лошото време не иска да си отиде и гъсти, тъмни облаци допълнително усилват тягостното настроение. Плахи капки дъжд се стичат по детските личица, които отбелязват настъпването на пролетта с концерт на площада. Побързах да се отърва от черните мисли, тровещи съзнанието ми цяла сутрин и след половин час очертанията на големия град вече се губеха в далечината. С наближаването на заветната цел, слънчевите лъчи, първо плахо, после все по-настоятелно, започват да си прокрадват път през гъстите облаци, докато съвсем скоро пътят бе изцяло огрян, както биха казали навярно траките, от Сабазий. Досега не ми се е случвало да посетя някое древно тракийско светилище, а слънцето да не огрява каменните останки. Мистика или дело на проницателна мисъл, траките така са избирали местата за своите светилища, че връзката им с техния Бог и света под тях да бъде най-силно изразена. Гори, скали, небе, величествена гледка – всичко онова, което траките са почитали присъства и днес.

      Старосел се намира в централната част на община Хисар. Следвайки табелите и неравния път бързо откривам и последната табела водеща към тракийския култов комплекс. Честно казано, леко започна да ми писва от тези траки. Няма да се разберем така. Всичко е прекрасно, няма по-голямо удоволствие от това да се потопиш в един отдавна изчезнал свят, красотата и доброто настроение са налице, ала тези височини започнаха да ме подлудяват. Планинските възвишения, скалите са повече от любими на траките. Те символизират връзката им с великата Богиня Майка, а могилите – нейната утроба. В местността има открити осем могили, като най-внушителната от всички и заветната цел на моето пътуване е „Четиньова могила”. Със затаен дъх и пресъхнали уста изминавам последните няколко метра от стръмната пътечка. Храмът е разположен на естествен хълм, а могилата е оградена от крепида, изградена от големи каменни блокове ( малко по-малки от тези, използвани за построяването на египетските пирамиди), с обща дължина от 240 метра. Самото светилище е изградено от масивни скални блокове, захванати от железни скоби, залети с олово. Каменни стълбища и 15 - метров коридор водят до портал, по който ясно могат да се видят перфектно запазени орнаменти. Храмът се състои от две помещения – правоъгълна и кръгла камера. По стените се виждат полуколони и множество цветни орнаменти. На входа е имало и два лъва, но в резултат на иманярски набези, археолозите успяват да спасят едва три от лапите им. На около 30 метра от главния храм е открит саркофаг, от който археолозите са извадили пръстен с изображение на конник, бойни доспехи, стрели и множество съдове.

Старосел
      Древното тракийско светилище датира от 5-4 век пр.н.е. и се предполага, че е на одриския владетел Ситалк. Могат да се чуят дори доста смели твърдения, че тук е бил погребан самият велик владетел, успял да победи скитите. Намерените кани със засъхнало вино, издълбаните в скалата ритуални ями и съдовете за пиене само подкрепят тезата, че тук са извършвани жертвоприношения и обреди, свързани с култа към Орфей. Тракийското вино е било гъсто и не прецедено, а откритата цедилка навежда на мисълта, че храмът е бил хранилище за ритуалното вино. Не ми е трудно да си представя как жреците са изпивали огромни количества вино, примесено с билки и след това са изпадали във върховен екстаз и продължителни разговори с боговете. В орфеизма идеята за безсмъртието заема централно място, а тук виното има ключова роля при достигане на божественото и извисяване на човешкия дух. Сега разбирам защо когато човек се напие и започва да повтаря : „Аз съм безсмъртен” или „Обезсмъртих се”. Личи си тракийската жилка в кръвта ни.

      В северната част на могилата откривам голяма вана, в която жреците са съхранявали ритуалното си вино. За момент си представих ваната пълна с гъст мавруд и как аз се давя в нея. Със сетни сили излязох от опиянението и с вече бодра крачка изкачих стръмната пътечка, която води до върха на хълма. От тук се разкрива поредната божествена гледка. Цялата Тракийска равнина се открива пред очите ми. Време е да поема по обратния път. На връщане се отбивам през Храма с колоните (Хоризонт). Той е по-малък по размери, като са запазени няколко колони и помещения изградени от големи каменни блокове. Давам си клетва следващия път да обърна повече внимание и на останалите могили. И да нося вино със себе си!!! Ах, само как ми се иска да напълня древната тракийска вана до горе с рубинена амброзия...

Тракйското светилище край Старосел

Тракйското светилище край Старосел

Тракйското светилище край Старосел

Тракйското светилище край Старосел

Тракйското светилище край Старосел

Тракйското светилище край Старосел


коментирай

покажи коментарите(1)


nextBGtrip.com


Виж още...