English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Галерия „Класикa” навърши 15 години

04 Mar 08  |  Събития

      Вече 15 години галерия “Класика” отстоява своето място сред софийските галерии и се е превърнала в уютно място за срещи с най-големите имена на българското изобразително изкуство. В постоянната й експозиция са включени творби на класиците на българското изобразително изкуство като Георги Данчов-Зографина, Хенрих Дембицки, Николай Павлович, Антон Митов, Никола Ганушев, Елисавета Консулова – Вазова, Вл. Димитров-Майстора, Атанас Михов, Борис Денев, Никола Танев, Иван Табаков, Васил Захариев, Наум Хаджимладенов, Преслав Кършовски, Васил Стоилов, Златю Бояджиев,Дора Кънчева, Бенчо Обрешков, Елиезер Алшех, Константин Трингов, Иван Пенков, Димитър Казаков, Генко Генков, Найден Петков и още много други автори, не по-малко значими като творци.

     Особена гордост за галерията е колекцията от творби на родения във Видин български художник Жюл Паскин, получил световна слава с огромния си талант и бурен живот. Галерията организира преди няколко години и голяма изложба на Паскин, за която специално пристигнаха негови рисунки и графики от Израел, САЩ и Европа.

Галерия Класика
     През изминалите петнайсет години галерията е организирала десетки изложби както на доайени на българското изобразително изкуство като Иван Ненов, Здравко Александров, Петко Абаджиев. Рафаел Михайлов, Златю Бояджиев, Дора Кънчева, Генко Генков, така и на представители на най-младото поколение български художници, още ученици в Художествената гимназия.

     През миналата година галерия “Класика” беше домакин на юбилейната изложба живопис, организирана съвместно с НХГ по повод 100 години от рождението на големия български художник Константин Трингов и 60 години от рождението на неговата дъщеря Ани Трингова, също талантлива художничка. Съпругата на художника, г-жа Екатерина Трингова направи голям благотворителен жест към болни деца и художници като дари всичките близо 10 000 $ от продажбата на картините на своя съпруг и дъщеря за благородната кауза.

Галерия Класика
     Наред с експозиционната си дейност галерия „Класика” развива и изследователска и научна дейност. Нейни сътрудници издадоха в отделна книжка на сп. „Исторически архив” студия посветена на българските години от живота на Жюл Паскин. В сътрудничество с проф. Вера Динова-Русева беше доказано безспорното авторство на Георги Данчов-Зографина на портрета на големия български революционер Димитър Матевски, който след реставрация и рамкиране, заедно с още няколко безценни творби, галерия “Класика” дари на Столична община.

     По повод годишнината си галерия „Класика” откри голяма юбилейна изложба, на която са показани както шедьоври от колекцията й, така и съвсем нови и непознати на широката публика автори и творби. Особено място е отделено на няколко картини от проф. Кръстьо Чоканов, който почина през 2007 г. на 101-годишна възраст. Картините са от средата на 30-те години и показват професора по пластична анатомия и лекаря – хирург като един изключителен майстор на живописта.

     Материалът е на Яна Орлинова – изкуствовед, галеристка в галерия “Класика”

     Галерия “Класика” е на “Юрий Венелин” 32, на ъгъла с “Любен Каравелов”


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...