English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

За бракониерството и риболовните билети

07 May 08  |  Спортен туризъм

      „Забраненият плод е най-сладък!!!” Това златно правило важи с пълна сила и за голяма част от любителите на риболова. От 200 000 души, любители на риболова, едва половината си вадят разрешителни. Държавата, от своя страна, вместо да се стреми да увеличи този брой, затруднява още повече получаването на риболовен билет. Малко хора проявяват ентусиазъм, що се отнася до изкарването на билети, а и не е малък броят и на незапознатите със “Закона за рибарството и аквакултурите”. Основният проблем пред голяма част от начинаещите рибари и всички останали, желаещи да прекарат няколко отпускащи часа с въдица в ръка, е липсата на информираност относно различните видове такси; закони; забрани, платени, частни, общински и държавни водоеми. Заинтересуваните от риболова лесно могат да избегнат излишните неприятности и солени глоби*. Едно от основните, а може би и най-важно условие, за да се предпазим от неприятните проверки е издаването на риболовен билет. Незапознатите веднага ще се съгласят, че цената не е толкова висока и е далеч за предпочитане пред глоби в размер от около 100 лева...в един от най-добрите случаи.
Рибар
А именно 25.00 лева за календарна година. Тук изниква и следващата, дори по-голяма, спънка пред желаещите да се разделят с бракониерството. Къде може да се издаде такъв билет? Не е малък броят дори и на запалените рибари, прекарващи голяма част от летните отпуски и почивни дни край водоемите, които не са запознати с цялата процедура.

    Билетите за любителски риболов се издават по местоживеене от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, чрез Регионалните управления по горите, Държавните лесничейства и Държавните дивечовъдни станции. Ако не сте наясно къде във вашият град се намират горепосочените управления, може да се обърнете към bTOURISM. Таксите могат да се платят и по банков път предварително. При изкарване на риболовния билет се нуждаете единствено от два броя снимки. Мнозина ще се запитат дали въобще има смисъл от изкарването на горепосочените билети. През 2002 г. броят на издадените такива е 75 000, по 15 лева бройката, което прави 1 000 000 лева такси. За съжаление, през въпросната година за зарибяване са похарчени само 100 000 лева. Ние не искаме да обсъждаме предназначението на въпросния остатък, сигурно е че за риболов се отделят някакви пари, било то и малко. Ако голяма част от риболовците в България плащат своите такси, стопанисването на държавните и общински водоеми със сигурност ще се улесни.
 
   За тези от вас, които не желаят да си плащат на държавата, за да ловят риба; които са възпрепятствани от множеството бюрократични спънки или просто не виждат смисъл в изкарването на риболовни билети, препоръчваме да прочетат информацията и статиите за платените, частни язовири, публикувани в раздел риболов.

   
Риболов залез
*"Закон за рибарството и аквакултурите"

Чл. 24. (1) Лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:
1. да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични, двойни или тройни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците.

Чл. 64. Който извършва любителски риболов без билет за любителски риболов в нарушение на чл. 22, ал. 1, се наказва с глоба от 20 до 100 лв.

Чл. 67. Който извършва любителски риболов извън водните обекти и зони за любителски риболов, се наказва с глоба от 50 до 200 лв.

Чл. 70. (1) Който лови риба и други водни организми в период на забраната по чл. 32, ал. 1, се наказва с глоба от 100 до 400 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

(2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, му се налага имуществена санкция в размер от 200 до 800 лв.

(3) Който извършва любителски риболов в нарушение на чл. 24, ал. 4, се наказва с глоба от 200 до 500 лв.

(4) Любителският риболов, в това число и на пъстървови риби, се разрешава само през светлата част на денонощието през всички дни на седмицата, извън периода на забраната по чл. 32, ал. 1.

Чл. 73. (1) Който лови риба и други водни организми със забранени риболовни уреди, средства, принадлежности и приспособления в нарушение на чл.35, ал. 1, т. 3-5, чл. 36 и 37, се наказва с глоба от 200 до 1000 лв.


коментирай

покажи коментарите(1)


nextBGtrip.com


Виж още...