English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Голф

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

Туризъм по ирландски

08 Feb 08  |  Общество

      Още в предизборната си кампания на последните парламентарни избори БСП заяви, че ще следва пътя на развитие на Ирландия. След сформирането на коалицията все по-малко чувахме за икономическото чудо от Западна Европа, а Балканския тигър се оказа заклещен в килията на софийска зоологическа градина, като единствен негов осиновител си остана БиТиВи. Не се случи образуването на Министерство на високите технологии, образованието претърпя реформи, които повече подхождат на прохождаща африканска държава... и не на последно място, тревата ни не стана с по-наситен, по ирландски, зелен цвят. Сега обаче първата крачка е направена. За новия курс на ирландско-шотландската политика вестник “Дневник” ни даде подробна информация с прикрепен коментар към нея. Тръгваме в посока превръщането на България в апетитна голф дестинация. Премиерът дори заявил, че е време страната ни да се появи на голф картата на света. Ние не се занимаваме с политика. Нашите акултурни пътешественически мозъци се свиват като в алкохолен делириум, когато по някакъв повод ни се налага да анализираме поведението на властта. Тук обаче ще се намесим.

    Правителството взе решение за създаване на изцяло държавна компания “Голф развитие”. Нейна цел е създаване на игрища, както и всички прилежащи бази към тях. За начало управниците решиха да изграждат в Северното Черномоерие.
Балчик
Редно е да се знае, че имат сериозна конкуренция там. Игрищата за голф в района стават повече и от МОЛ-вете във Варна и София взети заедно. Като започнем от Гриша Ганчев, минем през рекламния бос Гергов и стигнем до анализаторите на демокрацията ни Андрей Райчев и Кънчо Стойчев разбираме, че всеки си има голф дял в Северното Черноморие.
    Кое ни подразни нас? Нямаме нищо против туризмът в страната ни да стане подобен на Дубровнишкия или на този в Куба. Щом мастити икономисти смятат, че Републиката ще печели повече, ако направи така че лятната отмора да е само за хора над “средната класа”, нека бъде така. По-голямата част от обикновените български летовници ще се насочат към хипарията на Южното Черноморие. Все пак изцяло държавна компания поставя доста въпросителни. На първо място, разполагането на нейни проекти по всевъзможни държавни земи? Ще се осъществява ли някакъв контрол от екологична гледна точка? Ще се прекъсне ли коварната практика на заемки с атрактивни държавни земи, и ако стане, ще се стигне ли до по-качествено развитие. Първият проект е замислен за изключително красивата местност “Сребристият бряг”, която се намира между Балчик и Тузлата. Според нас депутатите искат по този начин да целят с малките си топчици новия завод на “Калиакра” в Румъния, като за целта PR специалисти ще се постараят да привлекат самия Тайгър Уудс.
Сергей Станишев
От друга страна, нито едно правителство от 18 години насам не ни убеди, че каквато и да е държавна инициатива не подлежи на корупция. Спомнете си целта на отделянето на горите в самостоятелна агенция и негативния резултат, който се постигна само в рамките на една година. Съмненията около новата държавна компания са доста, и то основателни. Ние нямаме нищо против развитието на всякакъв вид туризъм в страната, но пак задаваме важния въпрос – кой, извън правителството, ще осъществява някакъв контрол върху дейността на компанията. Кой ще следи за за това, дали е приоритетно, от гледна точка на Майка Природа, застрояването и отцепването на еди какви си еди какви си парцели?

    Издразни ни и коментарът, с който правителството обоснова създаването на новия държавен ресор. Според тях голф туризмът е сред водещите в света, а България била уникална, защото можела да го съчетае с минералните си извори, красивата си природа и културното си наследство. За кого остават изворите и природата не е ясно, а за културата- who cares. Със сигурност туризмът насочва погледа си все повече към обслужване на определени елити и ние, като хора с IQ повече от на бойлер, разбираме това. И все пак не ни харесва кой и как го развива. Цялото Черноморие, безумието в облика на Банско и, от друга страна, тоталното зарязване на курорти като Павел Баня, ни карат да мислим, че има нещо ирационално в поведението на хората, които се подписват под идеята “туризъм”. Така и не срещнахме траен план за устоичиво развитие в областта, който да е насочен към бъдещите поколения.
Анелия Крушкова
Сякаш инвеститорите в България следват определени моди и вливат всичките си ресурси натам, докато не изкочи нещо по-атрактивно и старото не бъде зарязано.

    Преди да се стигне до решението за създаването на нова компания експертна комисия половин година се занимавала с изготвяне на план за превръщането на страната в голф дестинация. Естествено, в нея влиза и Анелия Крушкова, а аз само ще ви спомена, че в сайта на Държавната агенция по туризъм има PDF файл, който обяснява за стратегията на държавата в областта на туризма до 2009 година. Този файл е малко под 70 страници. Странно е как побраха на толкова малко място всичките минерални извори, красиви природи и културно наследство, които ще радват бъдещите голфъри. Катедра “Етнология” към който и да е хуманитарен университет ще направи в минимум 100 страници стратегия за развитието на селския туризъм в кое да е село в Пирин. Все пак да се надяваме, че комисията е работила упорито в интересите на държавата и нашата лека критика ще се окаже в крайна сметка неоснователна.


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...