English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Първа помощ в планината – част втора

16 Jan 08  |  Зимен туризъм

      Колкото и да не ви се вярва, има и много по-кофти ситуации, в които можете да изпаднете докато карате свободно ски в планината, подобно на мустанг в прерията(въпреки че мустанг на ски няма, само Елена Елмо от котарака Ийк). Вярно, може да се умре, но тук ще ви дадем още няколко съвета как да предотвратите “най-лошото”. Освен ако някой не си го търси целенасочено. Има голяма вероятност човек покрай вас да изпадне в безсъзнание. Пляс, тиквата в борчето и моментално заспиване. Недейте да се гаврите с безжизненото му тяло и не се базикайте с него докато спи, колкото и да ви се иска. Не е зле да направите няколко опита да го събудите или да обезапасите всичко докато дойде специализирана помощ. Първата ви работа, ако това се случи, е да разтресете леко, като в хорър филм, за да видите дали реагира. Пострадалият трябва да се постави върху твърда площ, легнал по гръб. Много е важно докато го местите да внимавате, защото ако има проблем с разместени шийни прешлени или проблем в гръбнака, може да предизвикате фатални последствия. Тоест, местенето е много внимателно, като вратът и гръбнакът не трябва да променят първоначалнота си форма. Важно е веднага да се провери дали “пациентът” има нещо в устата си или да си е глътнал езика. Естествено, ако има нещо би трябвало да го извадите, защото мястото му не е там. Ако си е глътнал езика, ще познаете още по това, че много силно стиска челюстта си и ще ви трябва доста сила, за да му отворите устата. Внимавайте, защото веднъж отворенa, тя рязко се затваря до степен да ви прегризе пръстите. При случай на глътнат език по-добре “операцията” да се извършва от поне двама човека.
Фрактура
Ако няма чужди тела в устата си и не си е глътнал езика, проверете дали диша. Това става най-лесно, ако имате подръка огледалце или очила. Поставяте му ги около устата и носа и ако диша, интересно, те ще се замъглят. Ако не диша идва кофти момент, дишането уста в уста трябва да започне веднага. Техника: Главата на пострадалия да бъде добре изпъната назад и брадичката да сочи нагоре. Подпъхнете едната си ръка под тила и придърпайте леко нагоре.Така максимално ще освободите дихателните пътища. Поемете дълбоко въздух и силно го издишайте в устата на пострадалия, като едновременно със свободната ръка стискате ноздрите. Следва проверка на сърдечната дейност. Долепете ухото си до гърдите на човека и чуйте дали те издават звука “туп-туп”. Внимание, има хора с огледални органи, ако не чуете нищо, преди да започнете сърдечна манипулация, вижте все пак дали не се чува нещо и отдясно. Вярно, че тези с огледалните органи са малко, но все пак и те имат право да карат сноуборд, ски или да припадат, където си поискат. Потърсете пулса върху сънната артерия-притиснете леко с пръсти под долната челюст на около 3-4 пръста встрани от средната линия на шията. Ако не доловите сърдечните тонове веднага започнете сърдечен масаж! Техника: Застанете отстрани на пострадалия, например на коляно и се наведете над него. Поставете ръцете изпънати една върху друга, върху долната половина на гръдната кост. Започнете ритмични притискания с тежестта на тялото без да свивате ръцете в лактите с честота 80-100 пъти в минута. Движенията трябва да са бързи, не груби, без да отделяте ръцете от тялото, като се стремите гръдната кост да хлътва около 4 см.
Ако сте двама единият трябва да прави сърдечен масаж, а другият -изкуствено дишане, като на всеки 5 притискания се прави едно вдишване.
Ако сте сам също можете да се справите! Редувайте двете дейности като на всеки 15 притискания правите 2 вдишвания. Ако и след тези операции няма реакция, Пази Боже, обадете се на някоя погребална агенция, защото в 90% от случаите от Планиска спасителна служба няма да има никаква файда. “И да има, файда няма, баджанак, баджанак”.
Скиор
Стигаме до един момент, който звучи доста кофти – Синдром на затрупаните или травматична токсилкоза. Клиничните прояви на този феномен се наблюдават няколко часа след освобождаване на затрупаните. Естествено, на затрупания от лавина, след като го извадите, първо крайниците са измръзнали, те са бледи, а понякога, когато фазата на хипотермия е по-голяма, се стига до дълбоко умъртвяване на клетките. Първите няколко часа след изваждането пострадалият е адекватрен и няма никакви признаци на объркване. Шокът идва обикновено след около втория час. Можете да го разпознаете по следните прояви: кожата и лигавиците са бледи, пострадалият е изпотен, кръвното налягане спада, можете да го установите по липсата на пулс на обичайното му място - от вътрешната страна на китката, или ако пулсът се долавя много слаб, сърдечната дейност се учестява, това ще установите най-лесно ако притиснете леко сънната артерия отстрани на шията и преброите ударите за една минута, замъгляване на съзнанието. Какво трябва да направите, ако някой авер е затрупан от солидно количерство снежна маса, за кратко – сняг. Важно е да разберете от колко време човекът е затрупан. Преместването на снежната маса, разбирай сняг, трябва да става бавно и внимателно. Непосредствено преди да започнете освобождаването на тялото, трябва да пристегнете крайниците с парцал или каквото имате под ръка. Те се пристягат в основата на крака, в максимална близост до торса. По този начин ще намалите нахлуването на образувалите се токсини в кръвообръщението. Запомнете и кога точно сте пристегнали крайника, защото по неведоми пътища Господни, от Спасителната служба ще ви питат за това. Също така, обадете им се някак си.
Вече стигаме до кофтите черепно-мозъчни травми, за краткост ЧМТ. На първо място застава мозъчното сътресение. това е най-честата ЧМТ с най-леко и краткотрайно протичане. Най-лесно ще се ориентирате ако сте станали свидетел на злополуката, но дори и да не сте можете да се ориентирате по следното: Непосредствено след удара на главата пострадалият изпада в безсъзнание. Обикновено това трае от няколко минути до час. След това преминава през сънливост и обърканост като постепенно съзнанието се възстановява. По дълга загуба на съзнание е присъща за по тежка ЧМТ. В някои случаи загубата на съзнание при мозъчно сътресение не е пълна, а се наблюдава само краткотрайна помрачненост, дезориентираност и световъртеж. След излизане от безсъзнанието често настъпва амнезия-загуба на паметта, която може да трае минути, часове, дни, а понякога и по дълго. Обикновено се губи паметта за събитията непосредствено преди травмата (минути, часове, дни).
Планинска спасителна служба
Пострадалият ще има главоболие, гадене и повръщане. Тук нищо друго не можете да направите освен да се обадите на чичо доктор, не на дъщеря му, колкото и привлекателна да е тя.
Има вероятност, когато някой си отнесе главата където не трябва, да се стигне и до мозъчна контузия. Тази травма за съжаление може да бъде и фатална. При мозъчната контузия изпадането в безсъзнание може да се проточи часове, а понякога дори и денонощия. В такъв случай трябва да се държите така, както е описано в раздела за държане с човек в безсъзнание, не ме карайте да повтарям.
При травми в грубначиния стълб и областта на шията положението е доста кофти. Няма как да раберете дали по някакъв начин шийните и гръбначните прешлени са засегнати, за това си има ренгени и скенери. Ако приятелят ви или пострадалият се оплакват от това, че крайниците им са трудно подвижни, ако описват болка в областта на гръбнака и шията, много важно е да не го помръдвате и да не му давате той да опита да се размести, защото има голяма опасност някой прешлен да прищипе гръбначния мозък. Може да последва осакатяване, а в някои случаи дори и смърт. Ако, пази Боже, няма как да повикате помощ и се налага вие да направите импровизирано транспортиране, много важно е пострадалият да се постави на твърда настилка. Импровизирайте, съединените ви бордове ще са ви от полза. Поставяте поставката под него, като го обръщате внимателно на една страна. Важно е да не се усуква, главата, тялото и краката да се обръщат внимателно и едновременно. След което го закрепяте, като гледате да не стягате в областта на гръбнака и шията. Важно е при транспортирането пострадалият да не се раздрусва или това да бъде ограничено до минималното.
Стига вече гадории, bTOURISM.com ви пожелава безаварийно и разумно каране, защото по планините било заледено и има опасност да се подхлъзнете, съобщават от Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”.
коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...