English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Щипка сол

31 May 08  |  Забележителности

      Стана доста актуално да се разработват най-различни тематични музеи. Сякаш на хората им омръзна да бъдат обсипвани с пирамиди, саркофази, динозаври, древни писма, златни венци и маски на владетели отпреди хиляди години. От тази тенденция се възползват най-вече малките градчета, правят се музеи и изложби на важни за живота на хората от дадено място символи. Холивуд също не остава назад, като не спира да бълва постоянно изложби за ключови за историята на киното филми и актьори. Последните десет години България също започна да се развива в тази насока.

Най-характерен пример ние виждаме с музея на солта в Поморие. Солта не е символ като червените гащи на Мич от “Спасители на плажа”, които се разиграват на търгове и са желани от най-различни галерии по света, готови да дадат десетки хиляди долари за тях*.
Музей на солта - Поморие
Тя е със стотици пъти по-значима. Служила е като разменна монета, когато парите още не са били измислени, и то с много висока стойност. Била е символ на престиж, заради трудното си добиване, наричана е бялото злато. В много легенди и художествени измислици се говори за скрити съкровища, в които освен скъпоценности има и големи количества от нея.

Солта е препитание за поколения хора живеещи в крайморските селища, така тя се превръща в център на тяхното битие и влияе за смисловото им възприемане на света. Въпреки това, до 2002 година никъде на Черноморието ни не се намираше музей на солта. А тя може да бъде стабилен притегателен пункт за туристи, особено за тези, които идват от държави без излаз на море. Евтиният пакет сол, който си купувате от магазина, е с много по-голяма важност от обикновена даденост в ежедневието ни. Най-малкото, че тя не може да се произвежда навсякъде, както и че технологията не е лека, а на доста места е същата, каквато е била преди стотици години.

    Поморие е един от най-големите солни центрове в България.
Музей на солта
Там все още е действаща технологията за производство на сол чрез слънчево изпарение на морската вода. Туристите могат да наблюдават целия процес, защото музеят разполага с 20 дка. действащи солници, в който солта се извлича и преработва по древна анхиалска технология. Освен това, мястото предлага по-модерен начин за показване на експонати, защото посетителите виждат реално процесът на работа и могат спокойно да разговарят с работещите за тънкостите на занаята.

Според историци, солодобив има в Поморие още от V пр. н. е. За запознаване с историята на солта в курортното селище е предоставена богата експозиционна зала с редица фотографии от началото на века, филмови материали и обяснения откъде е тръгнало всичко. За образа на солта в представата на българина трябва само да споменем най-традиционния начин за посрещане на гости - хляб и сол.

Поморие се намира в област Бургас, като е самостоятелна административна единица и предлага редица възможности за посетителите си.
Музей на солта - Поморие
В областта на културата е по-важно да се спомене за детската театрална студия при читалище “Светлина” и самодейния театрален състав към читалище “Просвета”. Театър “Светулка” е с 13-годишна история и вече се е наложил на сцената на театралното майсторство в България. На 6 май, празника на града, има бал с маски, а през август са Яворовите дни.

Можете да съчетаете почивката си с посещение на един от най-атрактивните музеи в България и да погледнете на задължителния кухненски продукт със съвсем различно око. bTOURISM препоръчва да отидете през месец май, за да хванете и игрите с маски в града, когато все още улиците му не са препълнени с хора и можете по-силно да усетите значението на солта за местните.

* Банските на Мич Бюканън от “Спасители на плажа” са изложени в “Рок кафе” в Лондон, те са подарък, но редица музеи и галерии са предявявали интерес към тях.


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...