English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Полет над лешоядово гнездо

07 Nov 07  |  Екотуризъм

      По отношението може да познаете доколко една държава е развита. Отношение към инвалидите, условия за инвалидите, за бездомни, пенсионери. Различни преференции. Социалната политика в дадена страна е най-яркият признак за общественото и икономическото й развитие. Поетът и радиоводещ Влади Кацарски, който е сляп, ми каза един път, че страната ни е в XVI век. В XVI век се намират ислямските страни в момента, защото летоброенето им започва от 622 година, Великата Хиджра. Разликата обаче е, че в арабския свят по презумпция уважават и почитат слепците. Отношението към животните също е важно. Няма какво да крия, винаги съм се дразнил на зоологическата градина в София. Докато на запад хората се стремят освен решетките да създадат някаква илюзия, която да доближава животни до местообитанието им, в България ставаме отново свидетели на комунистическата политика за максимално бетониране на всяко възможно пространство. Мечки, тигри, лъвове, вълци, лешояди живеят сред дебели решетки и масивно излети бетонени блокове. Първата бомба пусната от съюзниците по време на Втората световна война над Берлин убива единствения слон в градския зоопарк. Тук това няма да се случи. Маймуните са затворени като в баня. Поставени са сред зелени и оранжеви плочки по пода и стените. Като във всяко второ домакинство. Там, на тези плочки, без купички и чинии, се изсипват пюрета от различни плодове. Направо на пода, сякаш завиждаме на маймуните, че може някога да еволюират и да ни догонят, затова ги оставяме да серат и да се въргалят в собствената си храна. Зоопаркът трябва да е увеселително място, а в сегашния си вид наподобява на лудница описана от Кен Киси.
Освен че е станал вече жертва на некадърна инженерна мисъл, той сега става жертва и на некадърно софийско управление. Като свиете от Симеоновско шосе в пряката към зоопарка няма да бъдете посрещнати от увеселителни кътчета за майки с деца.
Зоопарк маймуна
Няма да ви бъде подсказано по никакъв начин, че предстои каквато и да е емоция. Всъщност, няма да видите зоопарка. Пред него се издига една нескромна строителна площадка. Кубчета “итонг” и оранжеви тухли чакат да се превърнат в дом на хилядите преселници в София. Там, над тях, се издига върхът на огромната клетка за птици, в която няколко лешояда са застанали като арабски мъдреци. С високи рамене и наведени глави. Всичко около софийския дом на най-различни животни говори за липса на пари. Стари тенекиени, леко ръждиви, будки посрещат посетителите. Алеите са напукани, а между тях избуяват големи снопове трева, насипани по целия път като на жътва. Ръжда, бетон и избуяла трева! А иначе ако потърсите информация за софийския зоопарк, част от Стоте национални туристически обекта, в 90% от случаите ще попаднете на следното: най-старата и голяма зоологическа градина на Балканския полуостров. Това си е истина! Съседна Сърбия се освобождава 50 години преди нас, но въпреки това си остава селска държава, в която кралете живеят в бившия конак в Белград. Гърция се чуди към коя територия да предяви претенции, румънците нямат все още представа каква точно държава са и кое княжество е на Русия, последно, а Турция тъне в политическа и икономическа криза. При нас положението не е много по-розово, но си имаме Фердинанд. Отвратителен управник с мания за величие. Софийският зоопарк е рожба на тази мания. Колекционирането и затварянето на животни от цял свят по това време е било много повече признак на горделиво перчене, отколкото обществено значим акт. Градината е основана още през 1888 г., само че се е намирала до царския дворец, днешната НХГ. Именно поради интереса на Фердинанд колекцията нараства много бързо, като в животинската експозиция, както са я наричали тогава, бързо се присъединяват много и различни видове птици.
Зоопарк слонът
Първото животно е черния картал, а след него идват два фазана. Идва ред на един елен и на една двойка кафяви мечки. Все животни известни по нашите географски ширини. През 1892 година хората си казват честито заради двата лъва. Съединението прави силата! Орнитологът д-р Паул Леверкюн е първият директор на градината, в сегашното й място към края на града. Бернард Курциус, който е главен ловец на Фердинанд, наследява Леверкюн и остава на поста цели 40 години. Така се оформя днешния софийски зоопарк. На мястото, на което е издигнат, се е намирала една селскостопанска сграда за складиране на семена и зеленчуци. Минавала е рекичка и всички са единодушни, че мястото е достатъчно красиво, зелено и колоритно, за да се създаде един миниатюрен Ноев ковчег. Едногърби камили, брадати орли и няколко маймуни стават новата атракция за столичната интелигенция. Всичко това сред дървета и водичка, идеален повод за вашата неделна почивка. Бихме ви призовали и вие да отидете през уикенда там, хубаво е.“Жвотните отблизо”, както биха казали от БНТ. Но с този материал ви призоваваме към друго. Направете дарение за Софийския зоопарк. Слонът е леко хилав и е в постоянна депресия. Върти се на бавни обороти в радиус от около два метра и гледа безнадеждно надолу. Точно като огромния индианец от Кенкисовата лудница. Цялата занемареност е продиктувана от липса на средства. Средства, които ще направят уикенда ви, точно като онзи стария, от началото на миналия век. И наистина може да си помислите, че нощно време тези животни стават свидетели на същите ужасии, каквито имаше в “Полет на кукувиче гнездо”. Не е така, персоналът се старае.
Държавата и община София са зарязали зоопарка, но въпреки това той е един от най-модерните в света.
Зоопарк носорог
На неговата територия от 1997 година работи Екологичен Научно-изследователски център. Така основна функция на градината става освен развлекателна и екологична. bTOURISM.com ви представя софийския зоопарк в негативна светлина относно условия, защото държим на него и както не искаме застрояването на Рила, така не искаме и той да затъва. Екологичният център в него се занимава с развъждане и отглеждане на редки животни, занимава се с международна изследователска работа и не на последно място – има образователна цел. Запишете децата си на лятно зоо училище, измъкнете ги от компютърните зали и ги запознайте с животните. Всяко лято се провеждат подобни занятия, а участници се приемат между 7 и 14 години. Инициативата е красива, по детски красива, наивна и сладка. Малкото ви дете ще гали и храни току-що родено тигърче. Ще си играе с него, ще разбере за бозайниците. За моногамни и полигамни, вместо за хетеро и хомосексуални. Животните дерзаят в момента в бетоновите си къщи, но от нас зависи докога ще продължи това. Имаме си чиста екологична инициатива и щом държавници оставят нещата на самотек, редно е граждани да помислят за себе си и за децата си. Екологичният образователен център е отворен за всички желаещи да разберат нещо повече около дейността му, както и за желаещи да се включат по някакъв начин идеите и целите му. Той може да бъде поле за изява на еколози, биолози, ветеринари. Нека да не оставяме екоактивистите ни като депресиран слон, който си има за съсед лъскава нова кооперация. Напоследък се наблюдава засилено осиновяване на животни от страна на популярни личности или фирмени организации, което със сигурност допринася за по-качественото развитие на зоопарка. Животните са стотици и събират в рамките на оградите почти цялото земно кълбо, сега е започнат проект за изграждане на условия за пингвини. Определено обиколката му е емоция, но заедно можем да постигнем много повече. Защото и сега има два лъва, а както знаем – Съединението прави силата.

Софийски зоопарк - тигър

Софийски зоопарк - мечка

Софийски зоопарк - газели

Софийски зоопарк - камила

Софийски зоопарк

Софийски зоопарк

*Снимки: Георги Петков


коментирай

покажи коментарите(1)


nextBGtrip.com


Виж още...