English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Изглед от хотел Родопи Пампорово

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

Идва Баба Зима

12 Nov 07  |  Зимен туризъм

      От няколко дена в bTOURISM.com влизат хора случайно попаднали на сайта, които са писали в различни търсачки ключова дума “зимен туризъм”. Истината е, че почивката на българина става все повече и повече планирана, а не хаотична, както беше десетки години преди това. Щом беглата подготовка за ваканция през зимата започва от края на септември, значи ние ще се постараем да ви дадем нужната информация за всички места и курорти, които могат да допринесат за решение относно графика ви. Очаквайте на страниците на онлайн списанието ни информация, която за зимния турист е като училищна информация за първолака. Тоест, цени, екипировка и алтернативи.
    Сега започваме и нашата подготовката за бъдещите читатели с комплекс Пампорово. Той не е първият зимен курорт в страната, не е и най-развитият в момента, но средищното му състояние със сигурност го прави по-привлекателен за нас. Защо средищно? Преди време по каналите с национален ефир се пусна реклама, в която се гласеше – Още не сте решили къде да почивате, изберете България. Текстът по никакъв начин не ни притеснява, но в клипа страната ни беше представена по-лъскава и от Дубровник. Действието се развиваше по Черноморието, яхти сновяха по чистата вода, тип френски готвачи с високи шапки забъркваха специалитети, петзвездни хотели светеха по-красиви и от коледни елхи. Със сигурност рекламата е насочена към българските потребители, а затова ни говори най-малко текстът. Със сигурност тя е насочена към платежоспособни туристи, които имат възможност и все повече пълнят плажовете на Гърция, Турция, Испания, Хърватска, както и редица екзотични острови. Но рекламата изгони мен. Защото съм планинар, защото със средния си доход тя ми натрапи, че няма да се чувствам на мястото си. За щастие за Пампорово могат да се направят две подобни реклами.
Пампорово
Едната ще покаже лукса, спа процедурите, идеалните писти, ресторантите и лъскавите магазини. Другата може да покаже само красотите на природата му, а по-голямата част от легловата база там е на достъпни цени. Десетки хижи, вили и тризвездни хотели могат да направят така, че до най-изискваните английски туристи да застанат и тези с по-средни възможности. Това е средищното му положение – лукс на световно ниво и достъпност до най-големия платец все още в страната – българинът.
    За рождена дата на курортен комплекс Пампорово се смята 1933 година. За инвестиции в зимния туризъм тогавашните управници избират мястото около връх Снежанка (1926 метра). Оттогава досега не спира неговото постоянно модернизиране и развитие. Легловата му база е над 8 000. Около 30% от нея се състои в по-скъпи хотели, а останалите 70 се делят между среднозаможни и по-достъпни хижи и почивни станции на най-различни ведомства и организации. В момента в курорта се намират едни от най-скъпите в България хотели, що се касае за зимна почивка и туризъм. Любителите на изискаността и лукса трябва вече да започват резервации в хотелите Пампорово и Финландия. Мургавец и Перелик също представят по-голям лукс. За средностатистическите потребители има огромни възможности за избор, заради което най-късно до месец трябва да се снабдят с брошури за мястото. В комплекса сега се съчетава типичната за Родопите културна смесица. Местните хора освен че рекламират и продават колоритната си традиционна култура, я и пазят като патриоти, който не забравят миналото си. Чевермета се нижат по най-различни ресторанти, а докато месото се върти на шиш над бавния огън, чамове и гайди озвучават планината. Родопската музика, която съдържа в себе си изстрадалата история на планината със сигурност правят почивката на Пампорово преживяване. Огромни натежали от сняг борове се навеждат над вечно замръзналите тесни пътища, за да пресъздадат картина достойна за приказка в поетично настроените посетители.
връх Снежанка Пампорово
Всичко това се съчетава със зали за боулинг, дискотеки и нощни клубове. Пампорово е предпочитана дестинация за сноуборд феновете. Можете да отделите часове, наблюдавайки майсторите на екстремния спорт, които нямат почивка за целия заснежен период. Не случайно в клипа на “Анимационерите” – Сноуборд – главните действащи лица са от околните на курорта градове.
    Дразни единствено факторът строителство. Строителството в България направи така че терминът туризъм да звучи за много хора като мръсна дума. Арогантността на предприемачите няма как да не подмине Пампорово. Общинската администрация дава разрешение на обекти, които са в тотален разрез с околния ландшафт и със сигурност повече вреди, отколкото да е полезен. Чукането и леенето на бетон и тук също е почти целогодишно, а в някои нови места за отсядане е много възможно да пробият с дрелка дупка до главата ви, защото съседната стая все още не е довършена. Десетки са парчетата заграден имот, които, върнати по силата на реституцията, са златна мина на щастливците получатели. По средата на всички тези имоти пише на седем езика – Продава се. Продава се курорт Пампорово, а цената е в зависимост от коя партия си. Един чужденец миналата година го окачестви, след един литър вино, като нещо средно между Аспен, Аляска и Банско. Но стига толкова с критика.
    Традиционният човек оприличава зимата като баба, като стара жена и не случайно.
Пампорово
Тогава дърветата са прегърбени в предсмъртна пенсионерска агония, но със сигурност и в тях има чар. Баба Зима щипе по бузите децата до зачервяване и ги наказва с бронхити, ако ходят голи. Снежко пет пари не дава за разни пънове наляво надясно, но освен пъновете замразява и всички растения, за които можем да кажем, че са хем живи, хем умрели, като замразени котки от разказ на Труман Капоти. Аз лично свързвам зимата с Пампорово. Там за първи път паднах в снежна, висока над два метра, яма, която ме покри целия. Случи се на именния ми ден, а курортът направи моето ритуално покръстване, само че в замразена вода. Там за първи път усетих какво е да ти проникне сняг по меките места и изследователски установих, че е стотици пъти по-неприятно от ощипване на мравка. На Пампорово за първи път усетих силата на горещия чай, и огромната печка чудо, която ни стопляше след уморителни изпълнени с каране на ски дни. Димът от печката излизаше от три места и нямаше по-върховно чувство, когато леко опушен излизах пред хижата, за да вдишам чистия боров планински въздух, примесен от останалия по дихателните ми органи дим. Там за първи път преодолях страха си отвисоко, когато токът на тройния лифт спря и ние останахме на люлеещата се от вятъра седалка на безумна височина. Малко над върховете на боровете. Затова, намерете си исканата почивка според това, което ви дава най-много като емоция, независимо от цената. Пампорово ви предлага всички вариации.

Пампорово- Георги Петков скок

Пампорово - сурова зима

Пампорово- лифт

Пампорово - скала Невястата
* Снимки Георги Петков


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...