English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 3

Св Атанасий

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

По земята българска: Манастирът “Св. Атанасий”

24 Sep 07  |  Забележителности

      За пореден път bTOURISM.com се възползва от материали на колегите от oikumen.blogspot.com, за да ви запознаем с основни забележителности из България, които имат особено значение за родината ни - Манастирът “Св. Атанасий” в село Златна ливада, община Чирпан.    Манастирът “Свети Атанасий” е разположен над село Златна ливада, на брега на Стара река, срещу останките на стара римска крепост. Смята се, че обителта е основана от самият Свети Атанасий Александрийски (ок. 296 – 373 г.), наречен още “Велики” заради приноса си в богословието и преноса на монашеството от Египет в Европа. Свети Атанасий бил архиепископ на Александрийската църква и минал през днешните български земи във връзка с Вселенския събор в Сердика (дн. София), състоял се през 343 – 344 г. Както четем и в житието му, светецът отсяда по пътя си в близост до Берое (дн. Стара Загора), където основава и манастир. Това кара учените да датират основаването на светата обител към 344 г. Съборът в Сердика и основаването на манастира в тези земи са стратегически и са насочени в борбата с арианската ерес разпространила се в Ортодоксалния (Православен) свят и населяваните Мизия и Тракия с готи и траки, разпространители на това учение.
Дворът на манастира
    Манастирът край Чирпан е не само най-старата християнска обител по българските земи, но и въобще на Европейския континент. След него се нареждат манастирът “Кандида каса” в Шотландия, основан през 360 г. и двата манастира основани от Свети Мартин (католически монах) в дн. Франция през 373 – 374 г.
    Светата обител е известна с лековитата вода на манастирския си кладенец, както и с постницата в скалите обитавана от светията Атанасий, за която има поверие, че който премине през процепа в скалата е праведен, а тоз който не успее – грешник.
Кладенецът
    Легендите разказват, че в годините на Национално-освободителното движение на българския народ в манастира са отсядали Васил Левски и други видни революционни дейци.
    След 1944 г. той е разпуснат и превърнат в овчарник, но скоро отново бил възроден като християнски духовен център и като ирония на съдбата, именно през епохата на социализма, в началото на 80-те по идея на Людмила Живкова, е построена сегашната манастирска сграда.
От 2007 г. манастирът “Свети Атанасий” влиза в състава на 100 Национални туристически обекта под номер 72,
Черквата към манасира
заедно в едно каре с обектите на град Чирпан – къща-музей “Пейо Яворов” и художествената галерия “Никола Манев”.
Църквата чества денят на Свети Атанасий на 18 януари (Атанасовден, съвместно с Свети Кирил Александрийски) и 2 май (съвместно с Свети цар Борис Покръстител).
    В народната традиция Атанасовден (зимен Свети Атанас) е “среди зима”, тогава светеца съблича кожуха си и се качва на планината да вика лятото. Докато летният Свети Атанас (наричан още Жътвар, защото тогава започва жътвата) е честван на 5 юли, в деня на преп. Атанасий Атонски. Традиционният българин ненамиращ разлика между двамата светци Атанасий Велики и Атанасий Атонски ги определя като един – Свети Атанас, със своята зимна и лятна принадлежност.коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...