English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 81

По стъпките на Вазов

27 Jul 11  |  Екотуризъм

      Скъпи читатели, в поредната ни разходка из България поемаме по стъпките на Иван Вазов . Случайността ни заведе на едно от местата, вдъхновили патриарха на българската литература. Там той прекарвал голяма част от времето си и написал разказ „Дядо Йоцо гледа” . Само на час път от София, покрай искърското дефиле се намират две селца, горди, че навремето подслонявали една от най-големите български личности. Село Бов и село Заселе сега са съединени с една от най-живописните и най-поддържаните екопътеки - Вазова екопътека .

За екопътеката може да тръгнете
Вазова екопътека
и от двете селца. Ако искате по-добре да усетите атмосферата описана от Вазов, ви съветваме да хванете влака до Гара Бов. „Железницата” , както казва Дядо Йоцо минава през „стръмни места, дето кон не намира място да закрепи копитата си по канарите” и „дето кози крак мъчно се задържаше по стените” .

Вазовата пътека може да преминете за около час и половина.
Вазова екопътека
Първоначално тя е създадена от местното население през 1972 г., а в последствие през 2007 г. е напълно обновена. Изградени са множество места за отдих и е добавено нощно осветление на всеки 5 метра. Тръгвайки от гара Бов пътеката следва долината на река Скакля . Кулминацията е мястото, откъдето водите на реката изкачат с грохот от скалите – водопада Скакля . Той е четвъртият по височина водопад в България и въпреки, че не е много пълноводен е един от най-красивите. До него се намира и скалата, наречена Злия камък , от която Вазовият дядо Йоцо
Вазова екопътека
е гледал със слепите си, разплакани очи първия влак по Искърското дефиле, символ на нова България. Паметник на Вазовия герой е издигнат в Туристическият комплекс "Дядо Йоцо гледа", който се намира край село Очин дол. И от там гледката е невероятна и заслужава да бъде видяна.

Ние от BTourism ви съветваме и вие да отидете и да погледнете това, което дядо Йоцо виждал .коментирай

покажи коментарите(2)


nextBGtrip.com


Виж още...