English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 1

Пътешествие в Космоса

17 Feb 11  |  Забележителности

      Едно от нещата, с което смолянчани се гордеят и представят своя град е Планетариума. Място, което задължително трябва да посетите и да заведете своите деца. Въпреки, че живеем във време на бързо прогресиращи технологии, космоса, звездите, планетите, живота отвъд Земята си остават все още една голяма загадка. Именно заради това може би Планетариума е място, което силно впечатлява, което ни кара да си задаваме безброй въпроси и да търсим непознатото. „Беше като 3D!” – това бе коментара на едно 11-12 годишно момченце след явно първото му посещение на Планетариума. То беше впечатлено, развълнувано, а и със сигурност е научило нещо ново и далеч по-полезно от това, което тризмерните филмчета предлагат.

Преди да ви разкажем историята на Планетариума,
Планетариума
ще ви кажем с две-три думи какво да очаквате. Билетчето е на цена от около 5 лв., за учащи и песионери, разбира се, по-малко. Влезете ли в фоайето ще бъдете изненадани как времето там е спряло. Планетариума е създаден през 1975г. и едва ли след това са сменяли обзавеждане или каквото и да е в интериора. Не обръщайте внимание на старата мебелировка, а се съсредоточете върху снимките и информацията изложена по стените. Време е за сеанса. Подгответе се за едно космическо пътешествие! Наколко минути след като влезете в звездната зала, осветленито ще бъде угасено и изведнъж вие ще сте на небето с хиляди звезди навсякъде около вас.
Планетариума
До тук спираме с разказа за спектакъла, защото той трябва да се види, а и не искаме да разкриваме всяка подробност, за да остане момента на изненада и задоволство, който ще изпитате.

Според различни информационни източници, звездните спектакли в Планетариума са над 50. Доколко вярно е незнаем, но сме имали възможността да посетим това място 4-5 пъти и спектакъла винаги бе един „Пътешествие в Космоса”. Сеанс, който за 40 минути те развежда из иначе необятната вселена. Дори и когато си гледал спектакъла веднъж, два или три пъти, той пак ти е интересен. Затова ако отивате за втори път и в програма фигурира отново този звезден сеанс, не се колебайте да го гледате пак! Планетариума предлага и наблюдения с телескоп, през нощта и през деня. Ако досега не сте го правили ще ви бъде изключително интересно. Препоръчваме ви нощните наблюдения, поне за нас те бяха по-впечатляващи.

От откриването на планетариума през 1975 г.
Планетариума
започва да функционира и младежкия астрономически клуб (МАК) към него. Той носи името на най-ярката звезда на нашето небе Сотис - древноегипетското име на Сириус. В клуба могат да членуват ученици от всички възрасти, интересуващи се от астрономия. През първите две години новопостъпилите членове се запознават с основите на астрономията, което включва елементи от сферичната астрономия, съзвездия, Слънчева система (планети, комети, астероиди), звезди и звездна еволюция, двойни и кратни звездни системи, звездни купове, галактики и космология.

Планетариума в Смолян е определено едно от местата , което трябва да попадне в списъка ви с места за посещение. Звездното приключение ви е гарантирано, а и това е най-евтиния начин да направите една разходка из космоса.

За повече информация посетете: http://planetarium-sm.org/.


коментирай

покажи коментарите(1)


nextBGtrip.com


Виж още...