English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Ecopath Neviastata

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

Eкопътека Невястата

29 May 10  |  Планински туризъм

      Когато вече усещаме летните горещини, много от нас искат просто да избягат в планината и да се полюбуват на красивите ни гори, да усетят полъха на балкана. За всички заклети планинари е следващото ни предложение за лятно пътешествие.

Тръгваме отново към Родопите и един от известните ни зимни курорти Пампорово. Малцина може би знаят, че тук може да прекарате и една хубава лятна почивка. Природните дадености на областта са с една дума невероятни, въпреки че все повече хотели рушат тази подарена ни от господ планинска приказка. Но сред бетонените кули през 2007г. се изгради и една прекрасна туристическа пътека – екопътека Невястата.

Neviastata Rock
Благодарностите тук са за сноуборд обществото на гр. Смолян и всеки подпомогнал по някакъв начин този проект.

Името на пътеката идва от скалният масив Невястата, известен още и с името Турлука. Легендата разказва, че по време на турското робство, местна девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена на турския владетел. Родопската мома нямала избор и тръгнала с поробителите, като единствено поискала да зърне за последно родното си място. Когато била на скалата младата девойка успяла да се откъсне, хвърлила се и завинаги останала в родната си земя. Така скалата била наречена Невястата, в чест на непокорния дух на младата жена. И до днес тя е символ на силния характер на родопските чеда.

Изградената с европейски пари пътека позволява на всеки да се слее с Родопите. Панорамните гледки, които се разкриват , трудно се описват с думи. Там разбираш какво богатство притежаваме. Пътеката е много приятна, лесна, подсигурена с дървени парапети. На много места са изградени места за почивка,
Climbing
има беседка, а даже и детски кът. По продължение на цялата пътека има табели, описващи животинските и растителни видове, които могат да се срещнат в тази част на планината. Със сигурност освен, че ще се разходите, ще научите и нещо ново.

Тази пътека е една възможност за развитие на летния туризъм в курорта Пампорово. Ако обичате катеренето, то определено тук ще ви хареса. В самото начало на пътека, при входа за Храм "Св. Пантелеймон" е издигната изкуствена стена с височина 10.5 метра и ширина 6 метра с различни по трудност маршрути. Има възможност и за скално катерене. Ако сте начинаещ, не се притеснявайте, инструкторите с радост ще ви помогнат. Следва следващото екстремно преживяване - Алпийския тролей. Той със сигурност ще повиши адреналина ви. Дълъг е 100 метра, а денивелация е около 25-30 метра.

Освен панорамните гледки, възможностите за скално катерене и изпитанието за смелост, което предлага тролея, трябва да споменем и една по-специална скала. Кратка, но стръмна пътечка води до нея.
On the top of the peak
Там смолянският алпийски клуб е поставил паметна плоча на своя приятел алпиниста Христо Христов. На 21 май 2004 година той осъществи голямата си мечта – изкачи без кислород Еверест, но остана завинаги в прегръдките на тази коварна планина. Една трагедия, която оставя силен отпечатък в сърцата на неговите приятели. Шест години по-късно споменът за Христо Христов е не само жив, но и по-ярък. Смолянският алпийски клуб, носещ и неговото име, продължава да напомня за него, неговата личност и неговите постижения. Екопътека Невястата е не само място за туризъм, тя е символ на приятелството, на устрема към свободата, на личността на Христо Христов.

„Върховете се изкачват с приятели...”.

Повече информация може да намерите на официалния сайт на пътеката: http://www.neviastata.eu


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...