English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Каньон на Водопадите - Смолян

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

Каньон на Водопадите

12 Apr 10  |  Екотуризъм

      Безспорно една от любимите ни дестинации е Родопа планина и затова поредната ни разходка е именно там. Ще ви представим т.нар. Каньон на Водопадите. Това е екопътека, създадена преди няколко години, намираща се в близост до град Смолян. Дълга 5-6 км и минава през резервата „Сосковчето", по течението на река Герзовска. Там са преброени около 46 водопада, а екопътеката дава възможност лесно да достигнете до част от тях.

Началото й е по пътя Смолянски езера -с. Стойките, в местността Арнаутското. Ако обаче се намирате в гр.Смолян може да тръгнете от западния квартал Средок, намиращ се по пътя за село Мугла (поне така направихме ние).
Каньон на Водопадите - Смолян
До една стара автомобилна база има отбивка в дясно, където ще видите табела за каньона. Внимавайте тя е доста малка и може лесно да остане незабелязана! За да сте сигурни, че няма да се лутате в търсене на началната точка, просто попитайте някой от месното население. Те с радост ще ви упътят и дори ще ви разкрият някоя и друга подробност за маршрута.

След като намерите правилната отбивка от главния път, вървете все направо. Първо ще минете през малко вилно селище. Ще достигнете до бесетка с барбекю, където ще видите и картата на екопътека. Първоначално ще помислите , че с толкова подробна карта не ще успеете да загубите правилния път или най-малкото ще успеете да обходите цялата пътека. Не е така! Картата изглежда подробна, пълна с картинки и знаци, но след като тръгнете по оказаната маркировка се оказва, че тя е по скоро убъркваща.
Екопътеката минава покрай река Герзовска,
Каньон на Водопадите - Смолян
където са изградени множество дървени мостчета позволяващи на туристите лесно да преминават. Ще видите разнообразни скални блокове, наречени от местните хора Редените камъни.

На няколко места по пътеката са направени места за отдих, където може да си запалите огън и да похапнете сред природата.

Вървейки по пътеката ще минето множество малки водопадчета, докато стигнете до най-високия от всичките - Орфей.
Каньон на Водопадите - Смолян
Той е висок 68 метра и носи името на митичния певец , живял някога в Родопите.

Каньонът на Водопадите е един много приятен и ненатоварващ маршрут. Най-високата му точка предлага панорамна гледка към целия град Смолян.

Екопътеката е най-красива през пролетта, когато реката е най-пълноводна.

Предлагаме ви снимки от пътеката за да е по-пълна представата ви за това местенце. Но съвета ни е ... стягайте раниците, взимайте нещо за хапване и потегляйте натам!
коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...