English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

Примерен Маршрут за Тридневен Преход из Родопите

24 Jun 09  |  Екотуризъм

      От стоенето пред компа всекидневно на всеки му е минавала мисълта да „хване гората”. Но после идва едно разколебание от рода...”Ама то сега накъде”, „Как да тръгна сам”, „Аз отдавна не съм спортувал, ще стана на мекица”, „Трябва да се организираме някой път” ... и така .... работата пред вредния екран се възобновява. Препоръчваме ви един готов изпитан маршрут за преход, който ще ви откъсне тотално от градската шумотевица и клавишите пред компа, от мисълта за какво да правя с този проблем, или трябва да нахраня виртуалния домашен любимец. Като препоръчително е да си вземете удобни обувки, шапка, храна, вода, слънцезащитен крем и сте готови да „йомнете” - както се казва на родопски или да хванете гората в красивата Родопа планина. Добре е разбира се една консултанцийка преди това с Минчо Празников и натискате клавиша „ACCEPT INVITATION”. Ето не било сложно. За авантюристите препопоръчваме да прегледат от какво имат нувжда и и да следват програмата без да надничат какво ги очаква следващия ден. А за по-предпазливите, за тези, които винаги се съмняват, че не може всичко да върви по план, нека си принтират това в няколко екземпляра (в случай на измокряне, пожар, загуба на багаж и т.н.).

bTourism препоръчва: Желателно е ползването на опитен водач, защото планината може да се окаже опасна за откъснатия от природата нетрениран съвременен човек.

bTourism напомня: В последните няколко години в областта на екотуризма е разработена национална програма “Български екопътеки” за разкриване на недостъпни красоти и покриване територията с т. нар. екопътеки – най-добрата илюстрация на екотуризма. Маркираните до момента пътеки са дълги цели 37 000 км.”

Ето го и него

1-ви ден с. Момчиловци – х. Момчил Юнак

Самостоятелно пристигане в село Момчиловци, община Смолян. Селото е разположено на 200 км от София и на 15 км. от курорта Пампорово и е на 1600 м. надморско равнище. Преходът започва целенасочено от последното цивилизовано място с магазини, обществени сгради, поща и т.н. Участниците задължително са уведомени затова. Маршрута се движи по асфалтов път до хижа Момчил Юнак и предлага изключителни панорамни гледки, връща ни в далечното и славно минало на планината. Продължителност 2 ч 30 мин,(за група до 10-15 човека) или 3 ч и 30 мин, (за група над 15 човека). Настаняване. Свободно време. Собственоръчно направена вечеря и нощувка.

За хижата„Момчил юнак” е туристическа хижа в Западните Родопи, в Преспанския дял на планината. Намира се на надм. височина 1750 m, на около 15 km североизточно от с. Момчиловци. Намира се на европейски туристически маршрут E8.
Комплексът се състои от една двуетажна сграда с 12 легла и 4 дървени бунгала с 32 легла. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, с външни санитарни възли. Отоплява се с твърдо гориво и с ток. Има място за паркинг. Разполага с туристическа кухня и столова.
Построена е през 1940 г. Днес се стопанисва от туристическо дружество „Карлък“ със седалище гр. Смолян. Изходни пунктове са с. Славейно (3 часа), с. Манастир (1 час и 30 минути), с. Момчиловци (2 часа и 30 минути) и с. Кутела.
В близост се намират:
·    с. Манастир - 2.30ч – скоро маршрут и до там
·    хижа Момина вода, на 30 минути в северозападна посока.
·    хижа Преспа, на 2 часа и 30 минути в източна посока.
·    хижа Свобода, на 4 часа и 15 минути в източна посока.
·    хижа Студенец, на 4 часа и 30 минути в югозападна посока.
·    хижа Пашалийца, на 6 часа и 30 минути в северна посока.
·    местност Хайдушките поляни (старо име: Имаретдере), на 1 час в източна посока.
·    седловина Рожен, на 3 часа по маркирана пътека.

2-ри ден х. Момчил Юнак – х. Преспа

Закуска от личния запас + планински чай от родопски билки, подбрани от любезния хижар. Маршрута води по макадамов горски път посока изток, маркиран в червено. Общо преходът трае около 2 ч 30 мин (за група до 10-15 човека) или 3 ч и 30 мин, (за група над 15 човека). Първата половина на отсечката до Хайдушки поляна е лека и приярна за ходене. Изкачването започва след кратка 15 минутна почивка. До хижата се стига през гъста борова гора. Пътеката е маркирана, но не е желателно да се прави преход по тъмно. Любезно настаняване от хижаря. Свободно време за приказки пред камината. Вечеря в механата. Нощувка.

Хижа „Преспа” се намира в м. Горелата хвойна /1785м./, зеверно от с.Славейно. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 70 места с вътрешни и външни санитарни възли и умивални. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова.

Съседни туристически обекти:
- х.Момчил юнак - 2.30ч.
- х.Студенец - 7.00ч.
- х.Пашалийца - 8.30ч.
- х.Свобода - 2.00ч.
Пътеките са маркирани. Хижата е пункт от европейския маршрут "Е-8".

Изходи места: с. Славейно - 3.00ч., с. Манастир - 1.30ч. Пътеките са маркирани. С превозно средство може да се достигне през лятото по макадамов път до м.Хайдушки поляни. Оттам до хижата е 1.15ч. по маркирана пътека. От с.Славейно до м.Хайдушки поляни е 16км., а от с.Манастир - 7 км.


3-ти ден х. Преспа – х. Пашалийца

Този преход е един от най-популярните и посещавани маршрути в Родопите. Маркиран е с основен цвят червено и е технически лесен – в по-голямата си част се върви по горски пътища. Преходът трае около 7 ч и 30 мин (за група до 10-15 човека) или 8 ч и 30 мин, (за група над 15 човека). Регламентирана голяма почивка от 1 час точно в средата на участъка. Време за сандвич и отдих. Най-дългият поход нарочно е оставен за третия ден. Предполагаемо е, че от предните два прехода, участниците трябва да са се адаптирали към планинската обстановка. След преминаванато и на втората част от маршрута като мираж в пустиня е добре снабденото кафене в хижа Пашалийца. Вечеря, който има сили. Заслужена нощувка за всички.

Хижа „Пашалийца” се намира в Радюва планина, в североизточното подножие на вр. Пашалийца/1642м./. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 72 места с мивки в стаите и общи вътрешни и външни санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е спечки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова и кафене.
Пътят до хижата е асфалтиран, има паркинг.

Съседни туристически обекти:
- х.Момчил юнак - 7.00ч.
- х.Марциганица - 6.30ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.С.Павелско - 4.00ч. /15км. асфалтово шосе/.
2.С.Нареченски бани - 3.00ч.
3.С.Югово - 3.00ч.
4.Гр.Лъки - 2.30ч.4-ти ден х. Пашалийца – с. Павелско

Закуска с кафе. Пешеходен преход с продължителност – 3 часа и 30 мин (за група до 10-15 човека) или 4 ч и 30 мин, (за група над 15 човека). Пътеката, по която се слиза надолу е с камъни и е опасна за деца под 12 години. Денивелацията е повече от 900 м. Друг вариант е асфалтовия път дълъг 6 часа преход пеша. Село Павелско се намира на 700 м. надморска височина, непосредствено до село Хвойна. От там има редовен транспорт към Пловдив през час, а до София и Смолян през час и половина. На автогарата има голям паркинг, ако искате да си оставите колата там, или ако предпочете автобус кафето с изглед към планината ще ви се стори по-хубаво и от най-изкания ресторант.коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...