English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Защита на червеногушата гъска

18 Jul 08  |  Екотуризъм

      Дядо ми, лека му пръст, е бил ловджия, и то доста добър. Не знам как е ловувал, но сега баща ми като вижда типовете с оптиките, с големите джипове и с всякакви други екстри, които заминават за гората, казва, че това не е лов, а убийство. Ловът е красив, погледът на човека, уважението към животното. Сега обаче от доста време ставаме свидетели единствено на масови кланета. Изтрепвания за кеф, когато добре напили се мутри отиват и бесуват в гората, че даже и с бомби. Наскоро народният представител господин Юнал Тасим даде съвсем уместното за него предложение, според което ловният сезон за водоплаващ дивеч трябва да бъде удължен с един месец. Сега свършва на 31 януари, а предложението е да бъде до 28 февруари. Сигурно мистър Тасим, с цялата си народнопредставителска арогантност, би заявил, че във февруари няма пълен месец, така както е до януари. На мен не ми пукаше, нямах мнение по въпроса, така или иначе за много от тях ловният сезон започва когато се стъмни. От Българската асоциация за алтернативен туризъм обаче разпространиха едно писмо, като части от него аз ще копирам тук. Написал го е Юрген Шнайдер, който го раздава генерален директор на “Албатрос-турс”, компания която осъществява пътувания за наблюдение на птици в България, орнитолжки туризъм.

Юнал Тасим по време на лов
“Здравей Соня,

Както вече те уведомих по телефона, след тура получих масирани оплаквания. Те стигнаха дотам, че някои участници дадоха отрицателно мнение за тура. Всички са разочаровани от голямото разстояние на червеногушите гъски и невъзможността да бъдат наблюдавани добре.

Необходимо е в една европейска страна да има възможност птиците, които тук зимуват, да намират спокойствие и храна за понататъшния си път към местата на тяхното гнездене, както и да бъдат защитавани от хора, чието хоби е да убиват животни...”

Писмото започна така, исканията на приятеля на птиците Юрген са по-точно фокусирани върху червеногушата гъска. Нямам никаква представа за тази гъска, нито как изглежда, нито с какво се занимава. Виждал съм в зоологическата градина само голяма белочела патка. Оказа се обаче, че гъската е пич. В света на птиците, за да си пич, трябва да си от рядък вид. Това са ония популации, които са пред изчезване и любителите на птици настръхват когато ги видят, може и ерекция да получават, знам ли. От подобни любители на птици знам, че всичко си има място в природата. Намаляването или изчезването на даден вид винаги води до негативни резултати, защото всеки един от тях върши своята роля в природата. Затова вече и аз ставам защитник на червногушата гъска. Даже ще си направя тениска с нейния лик, а отдолу ще пише “гъска суперстар”.
Червеногуша гъска
Не се застъпвам за нея само поради екологични причини. Искам да покажа среден пръст на ония тип ловци, които баща ми нарича убийци. Защото те са такива и аз знам, че за тях убийството на човек е лесен акт, подобен на обстрелване на гъска с оптиката от колата. Писмото продължава така:

“Трябва да се изясни на отговорните за това органи, че дългият ловен сезон, освен че ще прекрати орнитологичния туризъм, ще доведе и до изчезването на редкия и защитен вид, който систематично бива унищожаван, като доказателство за това са многото застреляни, ранени и умрели гъски, които намерихме по време на нашето пътуване...”

Как да не ти стане мъчно, зимуващите гъски са били 55 000, а през 2007 година вече са останали под 200. На печелившите честито! Нямам представа Юнал Тасим какво образование има, но вероятно е завършил някой колеж по егоизъм. Не искам да отправям и преки обвинения, но съм сигурен, че зад искането му за удължаване на сезона стоят лични интереси. Някой му е бутнал, че това би било добре за домочаието му. Ако на времето Нерон е изгорил Рим, за да си построи замък, сега манията за величие също не пести методи и средства. Биха изгорили горите, ако трябва, плащат много на хора, които не отчитат тези пари пред държавата, за да могат да се похвалят на гостите си в трапезарията. Повярвайте ми, аз също бих поставил домочадието си пред гъската, но вече съм фен на тия пичове дето си гнездят тук и щях да намеря друг, по-богоугоден начин да си нахраня децата.

Червеногуша гъска
От БААТ изпратиха писмо до Станишев и всички ония, чиито имена рядко се срещат в нашето списание. В писмото ясно се казва, че миналата година орнитоложкият туризъм е донесъл повече приходи, отколкото ловния. Нямам представа някой там изобщо чете ли ги тези писма, но няма да е лошо да помислят за приходите за държавата, а не за себе си, особено след последните доклади на ОЛАФ. Ще завършим с края на писмото, който край смятам, че може да бъде написан само от наивен германец, фен на гъските, на име Юрген:

“Ако ще предлагам този тур на моите клиенти през следващите години, то ловният сезон не трябва да бъде удължаван и трябва да приключва на 31 януари. Не виждам смисъл да предлагам тура за по-късен период /средата или края на февруари/, защото, ако въобще има червеногуши гъски, то те вече започват да се изнасят към районите, в които гнездят.
Говорих и с други партньори от Германия, Англия, Холандия, Швеция и др. и те са на същото мнение като мен.

Бих искал да те помоля да говориш с отговорните за това хора, да апелираш за тяхното разумно поведение, да се спре това безмислие.
Надявам се, че ти/вие ще постигнете нещо по въпроса да се запази популацията на този вид и ние ще можем да наблюдаваме най-красивата гъска в Европа и в България.”коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...